Ξεκίνησε στη τουρκική βουλή η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ξεκίνησε στη τουρκική βουλή η συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
The flags of Sweden (R) and NATO are pictured during a press conference of Sweden's Prime Minister with the NATO Secretary General on October 24, 2023 in Stockholm, Sweden. President Recep Tayyip Erdogan of Turkey officially submitted Sweden's NATO membership application to parliament on Monday, October 23, 2023, his office said, bringing closer the possible end of a 17-month diplomatic standoff. Turkey and Hungary are the only NATO members yet to ratify Sweden's membership request, which came after Stockholm dropped its long-standing policy of non-alignment last year after Russia launched its war on Ukraine. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Photo: AFP
Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση περί της έγκρισης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την κρίσιμη ψηφοφορία να αναμένεται σήμερα το βράδυ, και με το ενδεχόμενο να δοθεί τέλος σε 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης για να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Αν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: