Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για τα δάνεια- Ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας

Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για τα δάνεια- Ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας
Φωτογραφία που δόθηκε σήμετα στη δημοσιότητα και εικονίζει το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ. Μένει λιγότερο από ένας μήνας για την κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 Ευρώ στις 4 Απριλίου 2017. Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τράπεζα της Ελλάδος/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιοι και πώς θα τη λάβουν.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως και 500 εργαζομένους. Το μέτρο ονομάζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση εκτός των άλλων να μην κάνουν απολύσεις. Από σήμερα- εκτός απρόοπτου- θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Το ποσό προβλέπεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ και το δάνειο θα έχει 5ετή διάρκεια με τον ένα χρόνο να είναι περίοδος χάριτος και το επιτόκιο ιδιαίτερα προνομιακό.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται- «τυποποιημένα», με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.

Οι ηλεκτρονικές πύλες της πλατφόρμας αναμένεται να κλείσουν στις 10 Απριλίου. Στη συνέχεια όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα ανακοινωθεί η κατανομή των κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το τέλος Απριλίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι η δήλωση του IBAN των επιχειρήσεων, αν δεν έχουν ήδη δηλώσει τον τραπεζικό τους λογαριασμό στην ΑΑΔΕ. Οιενισχύσεις θα καταβληθούν απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω Taxis αλλά και η υποχρέωση εξόφλησής τους θα περάσει στο Taxis. Πρακτικά λοιπόν θα πρόκειται για μια βεβαιωμένη στην εφορία οφειλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση αθέτησης επιστροφής των ενισχύσεων σε χρονικό ορίζοντα 5 ετών, μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους.

Βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι:

  • αφορά επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους
  • η επιχείρηση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση
  • η χρηματοδότηση θα δοθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis
  • χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί, είτε το σύνολο είτε μέρος αυτής ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο
  • η χρηματοδότηση είναι πενταετής, με το πρώτο έτος να αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις
  • η επιλεξιμότητα της επιχείρησης θα ορίζεται από την πορεία του τζίρου της σε σχέση με το παρελθόν σε συνδυασμό με άλλα επιπλέον στοιχεία (μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό) όπως φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Βασική προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί ένα συγκεντρωτικό σχέδιο για την ανεργία το οποίο θα αφορά τόσο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως τώρα όσο και εκείνες που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι το επισπεύδων αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δράσεις για την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία προσπαθούμε ουσιαστικά να παρουσιάσουμε όλα μαζί την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Όσον αφορά τον κλάδο του πολιτισμού, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού για την τόνωση του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε ότι εξετάζονται μέτρα και για κοινωνικές ομάδες οι οποίες δίνουν πραγματικό αγώνα αυτές τις ημέρες .

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δρομολογείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Η αρχή έγινε με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέας με ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αξιολογούνται τα πολύ πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της ενέργειας ενώ αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στο πεδίο του τουρισμού, στην ακτοπλοϊα, στη ναυτιλία. «Μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό αφού μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.