Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες – Ποιους αφορούν

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες – Ποιους αφορούν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα περιθώρια ανοχής των τραπεζών έχουν εξαντληθεί και η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. 

Ξεκινούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων για τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες από τις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα δικαστήρια, σηματοδοτώντας την έναρξη των πλειστηριασμών που είχε αναβληθεί λόγω της πολύμηνης αποχής δικηγόρων και συμβολαιογράφων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, oι τράπεζες έχουν έτοιμους τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, ενώ ο αριθμός αυτός θα φθάσει τα 5.000 τους επόμενους μήνες.

Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, οι δανειακές υποχρεώσεις των οποίων δεν εξυπηρετούνται για πάνω από δύο χρόνια. Επίσης, σε αυτές τις  2.000 περιπτώσεις, συμπεριλαμβάνονται κάτοχοι ακινήτων που έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα αλλά αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα. Πολλοί από αυτούς, επικαλούνται το πάγωμα των πλειστηριασμών και αρνούνται να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στο στόχαστρο ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή τα μικρά ακίνητα οικογενειών που δεν έχουν μεγάλη ή άλλη περιουσία. Ενα μαζικό άλλωστε κύμα πλειστηριασμών δεν εξυπηρετεί ούτε τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να εγγράφουν μεγάλες ζημίες λόγω της πτώσης των εμπορικών αξιών.

Το «πάγωμα» των πλειστηριασμών αποτυπώνεται στα στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας, με βάση τα οποία το πρώτο επτάμηνο το 2016 ορίστηκαν μόλις 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 το αντίστοιχο περυσινό επτάμηνο. Ο αριθμός τους παρουσιάζει σταθερή μείωση κάθε χρόνο και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 2009 που είχαν γίνει 52.000 πλειστηριασμοί, ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος. Ετσι, το 2010 ορίστηκαν 48.000 πλειστηριασμοί, το 2011 ορίστηκαν 44.000, το 2012 ορίστηκαν 25.900, το 2013 ορίστηκαν 19.200, το 2014 ορίστηκαν 16.000 και όλο το 2015 μόλις 8.700.

Όπως σημειώνεται στην Καθημερινή, τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου και των ιδιωτών, ενώ αφορούν και σε επαναληπτικούς πλειστηριασμούς με συνέπεια τα ακίνητα τελικώς που εκπλειστηριάζονται κάθε χρόνο να είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερα. Οι πλειστηριασμοί που έγιναν από τράπεζες είναι ουσιαστικά ελάχιστοι.