Ξεκινούν οι συζητήσεις Μέρκελ – SPD για το «μεγάλο συνασπισμό»

Ποια είναι τα σημεία που θα κρίνουν μια πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών.

Σχεδόν δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν από την ευρεία νίκη της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, οι οποίες όμως άφησαν εκτός κοινοβουλίου τους πρώην εταίρους της καγκελαρίου, τους Φιλελεύθερους. Συγκεκριμένα το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης ( CDU ) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU (με συνολικό ποσοστό 41,5 % των ψήφων) δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική βουλή, καθώς υπολείπονται από αυτό το στόχο κατά πέντε έδρες.

Έτσι η Μέρκελ ξεκινά σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της (25,7% στις γερμανικές εκλογές), προκειμένου να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού». Το ίδιο αναμένεται να κάνει και με τους Πράσινους, ακόμη και αν κατά τη γνώμη πολλών ειδικών, μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων φαίνεται σχεδόν απίθανη.

Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Η ηγέτης των συντηρητικών υποσχέθηκε να κάνει μια δίκαιη συζήτηση. «Έχουμε μια κοινή ευθύνη για να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε την Πέμπτη στο περιθώριο των εορτασμών για την 23η επέτειο της γερμανικής επανένωσης .

Η εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού, η αύξηση των φόρων στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των υποδομών, θα είναι πιθανώς τα καίρια ζητήματα για μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Οι συντηρητικοί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται, σε πρώτη φάση, να ανοίγουν το δρόμο για μια αλλαγή στη θέση τους.