Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Γερμανία: Το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες

Ποιους όρους θέτει για μεγάλο συνασπισμό το SPD στη Μέρκελ – Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν άλλα πέντε υπουργεία. 

Συνολικά έξι υπουργεία φέρεται να ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες από τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ , ανάμεσα στα οποία το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, για να συμμετέχουν σε ένα μεγάλο συνασπισμό. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung». επικρατέστερος για την θέση του υπουργού Οικονομικών θα ήταν ο μέχρι τώρα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο αρχηγός του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από την Αντικαγκελαρία, μάλλον θα αναλάβει και το υπουργείο Εργασίας. Σε άλλη περίπτωση, φαβορί για την θέση θεωρείται η γενική γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες.
Από την πλευρά του CDU πάντως, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φόλκερ Κάουντερ προειδοποίησε το κόμμα του για το ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες να εγείρουν υπερβολικές απαιτήσεις, αναφερόμενος κυρίως στο ζήτημα της φορολόγησης των πλουσίων, το οποίο αποτέλεσε κομβικό σημείο των προεκλογικών θέσεων του SPD.

Διαφαινόμενη παραίτηση Στάινμπρουκ από την ηγεσία του SPD

Το κόμμα της Μέρκελ ευνοείται σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα ευνοούνταν κυρίως από επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης έκδοσης της Bild.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες θα συγκέντρωναν το 43%, μιάμιση μονάδα περισσότερο από ό,τι έλαβαν την περασμένη Κυριακή στις εκλογές, αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή. Οι Σοσιαλδημοκράτες θα σημείωναν άνοδο κατά 0,3 και θα έφθαναν το 26%, ενώ η Αριστερά θα ανέβαινε κατά 0,4 στο 9% και οι Πράσινοι θα έχαναν 1,4 και θα περιορίζονταν στο 7%.

Οι δε Φιλελεύθεροι θα έμεναν και πάλι εκτός Βουλής, αφού, σύμφωνα με την έρευνα, θα συρρικνώνονταν περαιτέρω στο 3%. Αντιθέτως, η AfD θα κέρδιζε 1,3 μονάδες και θα συγκέντρωνε 6% εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στην Μπούντεσταγκ.