Ξεμένουν από πατάτες οι ΗΠΑ λόγω έλλειψης ημιαγωγών, στα ύψη οι τιμές

Ξεμένουν από πατάτες οι ΗΠΑ λόγω έλλειψης ημιαγωγών, στα ύψη οι τιμές
Photo: pixabay.com

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει «φρενάρει» για τα καλά την παραγωγή πατάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με ειδήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση, η παγκόσμια έλλειψη τσιπ επηρεάζει αρνητικά τη γεωργική βιομηχανία, γεγονός το οποίο, αν διαρκέσει για μερικά ακόμη χρόνια, θα έχει επιπτώσεις στην τιμή του πλέον δημοφιλούς οπωροκηπευτικού.

«Ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο την παραγωγική ικανότητα των αγροτών στις ΗΠΑ δεν έχει σχέση με τον καιρό, τις αγορές, το εμπόριο, τους κανονισμούς ή τις ασθένειες. Η παγκόσμια έλλειψη σε τσιπ υπολογιστών θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της γεωργίας (…). Οι κατασκευαστές γεωργικού εξοπλισμού έχουν σταματήσει τις αποστολές, λόγω σοβαρών διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Καθώς οι αγρότες ενσωματώνουν την τεχνολογία σε όλες τις πτυχές της παραγωγικής διαδικασίας, οι ημιαγωγοί έχουν γίνει η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε γεωργικής επιχείρησης» επισημαίνει το Hoosier Ag Today.

Σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank, «τεχνολογικά θαύματα της παγκόσμιας οικονομίας που βασίζονται σε εισροές από λίγες μόνον τοποθεσίες και η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη μικρή προσφορά λόγω κορωνοϊού προκάλεσαν πολλά προβλήματα. Κάπως έτσι η έλλειψη τσιπς πυριτίου επηρεάζει ακόμη και την τιμή των πατατών (στις ΗΠΑ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η έλλειψη ανάγκασε τη Reynolds Farm Equipment, έναν από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους της εταιρείας γεωργικού εξοπλισμού John Deere της Ιντιάνα, να ενημερώσει τους πελάτες ότι οι ώρες παράδοσης είναι άγνωστες, επειδή η παραγωγή για έχει διακοπεί.

Οι Αμερικανοί αγρότες ενσωμάτωσαν ταχύτατα την τεχνολογία στη διαδικασία της παραγωγής την τελευταία δεκαετία, γεγονός που τους επέτρεψε να έχουν υψηλότερες αποδόσεις, να μειώσουν το χρησιμοποιούμενο νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Με αυτό τον τρόπο διατήρησαν τις τιμές των τροφίμων χαμηλά και προστάτευσαν το περιβάλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, ήταν ο τελευταίος που προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη ημιαγωγών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει «δύο χρόνια».

Ο Gelsinger είπε ότι η κυριαρχία των ΗΠΑ στη βιομηχανία των ημιαγωγών έχει μειωθεί τόσο πολύ που μόνο το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, από 37% περίπου πριν από 25 χρόνια. Η γεωργία αναπόφευκτα επηρεάζεται και, φυσικά, οι τιμές ανεβαίνουν στα ύψη.