ΧΕΝΙΑ 2022: Οικοδομή και κατασκευές αναδιαμορφώνουν το τουριστικό προφίλ

ΧΕΝΙΑ 2022: Οικοδομή και κατασκευές αναδιαμορφώνουν το τουριστικό προφίλ
Τα ξενοδοχεία Χίλτον και Κάραβελ , Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επαγγελματίες εστίασαν σε λύσεις μείωσης ενεργειακού κόστους.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των επαγγελματιών του τουρισμού στη φετινή XENIA, καθώς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα τελευταία trends της αγοράς, αλλά και να δουν από κοντά τελευταίας τεχνολογίας λύσεις και προϊόντα που θα εκσυγχρονίσουν τις κτηριακές τους εγκαταστάσεις, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ενεργειακή απόδοση ενόψει μιας τουριστικής σεζόν που θα είναι πρόκληση.

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή 25/11 και ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 28/11 κατέγραψε, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της FORUM S.A., διοργανώτριας εταιρείας της ΧΕΝΙΑ, Θανάση Γιαλούρη, επισκεψιμότητα 25.000 επιχειρηματιών από τον χώρο του τουρισμού, αριθμός που μαζί με τα στελέχη και τους συνοδούς ανέβηκε στις 50.000, κάνοντας λόγο για αύξηση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Θανάσης Γιαλούρης, Αντιπρόεδρο της FORUM S.A., διοργανώτριας εταιρείας της ΧΕΝΙΑ
Θανάσης Γιαλούρης, Αντιπρόεδρο της FORUM S.A., διοργανώτριας εταιρείας της ΧΕΝΙΑ

«Υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για ότι νεότερο υπάρχει στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς είναι πολλές οι υπό εξέλιξη ανακαινίσεις, ενώ δημιουργούνται παράλληλα πολλά καινούργια καταλύματα. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας οικοδομικός οργασμός στη χώρα αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησής του. Οι επισκέπτες εστίασαν κυρίως στην εξοικονόμηση ενέργειας, ένα καυτό θέμα που θα μας απασχολήσει τη νέα σεζόν, με τη θέρμανση του νερού, αλλά και τα έξυπνα κλιματιστικά να ανάγονται σε προτεραιότητα» δηλώνει στο Fortune ο κ. Γιαλούρης.

Προσθέτει πως το καινοτόμο στοιχείο στη φετινή XENIA που έδωσε μια ιδιαίτερη πινελιά ήταν η δημιουργία ενός architect lab 800 m² στο οποίο παρουσιάστηκε ότι πιο καινοτόμο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση.

«Παραδοσιακά η Δευτέρα είναι η μέρα που κλείνονται οι συμφωνίες έπειτα από έρευνα αγοράς που έχει προηγηθεί. Οι παραγγελίες δε σταματούν και μέσα στην έκθεση και η προστιθέμενη αξία τέτοιων διοργανώσεων, είναι ότι ο επισκέπτης μπορεί να συγκρίνει επιτόπου μεταξύ ομοειδών ανταγωνιστικών προϊόντων. Θα έλεγα ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι είναι ικανοποιημένοι και οι εκθέτες μας, οι οποίοι μας ζητούν να κλείσουν περίπτερο από τώρα για την επόμενη χρονιά».

Να σημειωθεί ότι σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 45.000 m² οι επισκέπτες μπορούσαν να περιηγηθούν σε 500 περίπτερα εκθετών. Ο επικεφαλής της FORUM S.A. διευκρινίζει πως η Philoxenia που προηγήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς την XENIA, καθώς πρόκειται για ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν. Στην πρώτη περίπτωση αναδεικνύονται τουριστικοί προορισμοί με στόχο την προσέλκυση τουριστών, ενώ στη δεύτερη οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας αναζητούν τρόπους βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών.

Ο κ. Γιαλούρης, ορμώμενος, τόσο από τις δηλώσεις των θεσμικών που έγιναν στο πλαίσιο της XENIA 2022, όσο και από το feedback που πήρε από τους ίδιους τους εκθέτες τονίζει ότι γενικότερα το κλίμα είναι συγκρατημένα αισιόδοξο με τα θέματα της ενέργειας να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όπως και η επερχόμενη μακρά εκλογική περίοδος που αναμένεται να επηρεάσει, όχι τις κρατήσεις, αλλά τις προκρατήσεις της νέας σεζόν. Ωστόσο, οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι το  2023 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά με το 2022.

Κατέληξε λέγοντας πως πλέον το βάρος της FORUM S.A. πέφτει στη HO.RE.CA. που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2023.