XENIA: Αποφασισμένοι οι ξενοδόχοι να προβούν σε ανακαινίσεις

XENIA: Αποφασισμένοι οι ξενοδόχοι να προβούν σε ανακαινίσεις
Η επισκεψιμότητα στα επίπεδα του 2019, οι στοχευμένοι επισκέπτες και η επόμενη μέρα για τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών, αλλά και των υποδομών προκειμένου να βελτιωθεί η εμπειρία του ταξιδιώτη, προχωρούν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι περιμένουν τις επόμενες μέρες τις επίσημες ανακοινώσεις για το ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που θα διοχετευτούν για την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την ανακαίνιση των παλιών.

Τη διάθεση για άμεση υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων υπογραμμίζει και η αθρόα προσέλευση στην XENIA, τη μεγαλύτερη b2b έκθεση που αφορά στον κλάδο του τουρισμού, η οποία ήδη από χθες έπιασε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα επίπεδα επισκεψιμότητας του 2019. Φαίνεται πως η πανδημία και η συνεπακόλουθη παύση των δια ζώσης εκθέσεων των προηγούμενων δύο ετών, ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τη θέληση εκθετών και υποψήφιων πελατών για φυσική επαφή.

Σήμερα ολοκληρώνεται η έκθεση και ήδη ο απολογισμός του Σαββατοκύριακου είναι εντυπωσιακός. «Παρά τους περιορισμούς και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, λόγω της πανδημίας, μέσα σε δύο μέρες είχαμε 11.000 μοναδικούς επισκέπτες και 350 εκθέτες, νούμερα που αποτελούν ρεκόρ για τις μέρες που διανύουμε. Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ούτε ένας εκθέτης που να κάνει μισό παράπονο. Η προσδοκία μιας καλής χρονιάς για το 2022 προτρέπει τους επιχειρηματίες του κλάδου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις υφιστάμενες υποδομές. Ήρθαν για να κάνουν δουλειές και να κλείσουν συμφωνίες. Το γεγονός ότι εξακολουθεί και υπάρχει πρόβλημα στα logistics των παραδόσεων οδηγεί στο να κλειστούν απευθείας συμφωνίες στην XENIA, αντί να περιμένουν μέχρι τη HO.RE.CA., όπως γινόταν παραδοσιακά, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος» λέει στο fortunegreece.com, o Θανάσης Γιαλούρης, Managing Director & Αντιπρόεδρος της FORUM, διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης XENIA.

Επισημαίνει δε πως, παρότι η XENIA δεν θεωρείται έκθεση για ελληνικές επιχειρήσεις με παραγωγή έντασης, καθώς στην πλειονότητά τους οι εκθέτες είναι εισαγωγείς προϊόντων, ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι ήρθαν αρκετοί διεθνείς επισκέπτες από τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Κύπρο.

«Αυτό δείχνει ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και σωστή οργάνωση μία τέτοιου είδους έκθεση θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο για την ευρύτερη περιοχή και να είναι πόλος έλξης και για τις γειτονικές χώρες. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι σαν ένα συμπιεσμένο ελατήριο, έτοιμο να εκτιναχθεί προς τα μπρος. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη με ασφάλεια, όμως διαισθανόμαστε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Άλλωστε το είδαμε και στον τουρισμό που μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου εκτινάχθηκε. Θεωρώ πως η τάση που είχαμε φέτος το καλοκαίρι, οι τουρίστες δηλαδή να μένουν περισσότερο και να ξοδεύουν πιο πολλά χρήματα, θα συνεχιστεί και το 2022» προσθέτει ο κ. Γιαλούρης.

Ερωτηθείς για τις ξενοδοχειακές επιδοτήσεις και την πρόθεση των τουριστικών επιχειρήσεων να γίνουν περισσότερο «πράσινες» ο κ. Γιαλούρης υπογραμμίζει πως οι ξενοδόχοι έχουν ζεστό χρήμα στα χέρια τους, αλλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. «Η αειφορία μπαίνει στην καθημερινότητα του ξενοδόχου. Προς το παρόν είναι ελάχιστοι οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε αυτό το κομμάτι. Μετριόνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι μια χρυσή λοιπόν ευκαιρία για βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών. Η Ισπανία είναι πλήρως ανταγωνιστική αγορά ενώ η Τουρκία είναι δελεαστική από οικονομικής άποψης λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τουρκικής λίρας. Μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες εταιρίες κρατήσεων ζητούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από τους πελάτες τους προκειμένου να τους βάλουν στη λίστα τους και η βιωσιμότητα είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη» καταλήγει ο κ. Γιαλούρης.

Απαιτείται εκπαίδευση σε θέματα αειφορίας

Μεταξύ των εκθετών στην XENIA ήταν και η Bike Friendly Destinations, η εταιρεία που πιστοποιεί τα ελληνικά ξενοδοχεία που προάγουν τον ποδηλατικό τουρισμό και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία περιήγησης αξιοποιώντας ένα μέσο μετακίνησης απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον.

«Λόγω covid, οι προσδοκίες μας είναι χαμηλές, ωστόσο, χαιρόμαστε που υπήρξε ένα κύμα αισιοδοξίας στην έκθεση. Αρκετά ξενοδοχεία πέρασαν από το περίπτερο μας και ευελπιστούμε ότι κάθε χρόνο τα αποτελέσματα θα είναι ολοένα και καλύτερα. Μέχρι στιγμής έχουμε συνάψει συνεργασίες με 130 ξενοδοχεία, 8 Δήμους και οι partners ανέρχονται σε 30. Το επόμενο Σαββατοκύριακο στην οικογένεια του Bike Friendly Destination μπαίνει και η Χίος» τονίζει η Βίκυ Καραντζαβέλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της NatΤour, της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης απονέμουν το εν λόγω σήμα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σύμφωνα με την κα Καραντζαβέλου, σταδιακά οι ξενοδόχοι επενδύουν στην εμπειρία της περιήγησης μίας περιοχής με ποδήλατο καθώς οι τουρίστες είναι περισσότερο “ψαγμένοι” και περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι.

«Όπως ειπώθηκε και στο workshop Xenia Digi Hotel, τα ξενοδοχεία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αειφορία, κομμάτι της οποίας είναι και η ήπιας μορφής μετακίνηση με ποδήλατο. Όμως ο μικρομεσαίος ξενοδόχος εξακολουθεί και αντιμετωπίζει προβλήματα εκπαίδευσης σε επίπεδο αειφορίας. Δυστυχώς φοβάται την επένδυση μιας και δεν μπορεί να αντιληφθεί τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή».

Τα νέα trends στον ξενοδοχειακό χώρο

Στο νέο επικοινωνιακό αφήγημα που θα πρέπει να βασίσουν τη ρητορική τους οι Έλληνες ξενοδόχοι στην μετα-covid εποχή, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Δημητριάδης, Digital Futurist, Chief Innovation Officer στη The Futurecats, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στο Xenia Digi Hotel.

Η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη είναι οι βασικοί πυλώνες επικοινωνίας προκειμένου ο ταξιδιώτης να πάρει την τελική απόφαση και να επισκεφτεί το σωστό ξενοδοχείο. Εξίσου όμως απαραίτητη είναι και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων που απογειώνουν την εμπειρία, περιορίζουν την φυσική επαφή και δίνουν σημαντικό προβάδισμα σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν ένα phygital μοντέλο λειτουργίας.

«Ο ταξιδιώτης θέλει να είμαστε προετοιμασμένοι και ψηφιακά μετασχηματισμένοι. Το ξενοδοχείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει συνέχεια δεδομένα, τα οποία αν τα συλλέξουμε και τα αξιοποιήσουμε σωστά θα μας βοηθήσουν στο να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις».

Μιλώντας για τα trends που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα, ο κ. Δημητριάδης στάθηκε στη δυνατότητα των φωνητικών εντολών – είναι το καλύτερο interface για να αποφύγεις να πιάσεις το τηλεχειριστήριο ή το τηλέφωνο –  αλλά και στη συνδεσιμότητα μεταξύ των συσκευών, ώστε να αντλούμε δεδομένα για τους πελάτες και να βελτιώνουμε την εμπειρία τους.

«Η συνδεσιμότητα είναι το άλφα και το ωμέγα για να φέρουμε περισσότερες απευθείας κρατήσεις και έσοδα ανά δωμάτιο. Η εικονική πραγματικότητα είναι επίσης ένα εργαλείο για να κάνουμε ένα Demo προορισμών και εμπειριών, αλλά και η επαυξημένη πραγματικότητα. Φανταστείτε ο πελάτης να βλέπει τις οδηγίες του gps μέσα από τα γυαλιά του στο δρόμο. Αυτό δεν είναι κάτι μακρινό. Ήδη η εταιρεία luxottica με το Facebook έχει βγάλει ειδικά rayban sunglasses. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε το 5G, το οποίο, προς το παρόν, βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία».