Ξενοδοχεία: «Κλειστά» (τα περισσότερα) παρά τη μερική άρση του lockdown 

Ξενοδοχεία: «Κλειστά» (τα περισσότερα) παρά τη μερική άρση του lockdown 
A staff member wearing face mask works at the welcome desk in a hotel central Athens on June 1, 2020, as Greece eases coronavirus measures and reopening some of the hotels , priomary schools and nurseries. - Greece on May 30, 2020 expanded its list of approved flights from EU destinations to include airports in countries hard-hit by the coronavirus, but flights from the worst-hit regions will still be subject to quarantine measures. (Photo by Louisa GOULIAMAKI / AFP) Photo: AFP
Δεν υπάρχουν ακόμη κρατήσεις - Η κοινοποίηση των πρωτοκόλλων θα δρομολογήσει τις αποφάσεις - Τι έδειξε δειγματοληπτική έρευνα του Fortune.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας παραμένουν κλειστά, όπως και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων φιλοξενίας με άδεια 12μηνης διάρκειας σε πολλές περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι από σήμερα, 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση έχει άρει το lockdown για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η τουριστική περίοδος άρχισε και τυπικά αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε η αγορά στο “προσκλητήριο” του υπουργείου Τουρισμού. Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς σημειώνουν στο Fortune Greece ότι έλαβαν σχετικές οδηγίες και πρωτόκολλα από τους αρμόδιους επιχειρηματικούς φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μόλις χθες. Παρά τις καλές προθέσεις εκατέρωθεν είναι δύσκολο να υιοθετηθούν κανόνες και να ληφθούν επιχειρηματικές αποφάσεις από τη μία μέρα στην άλλη, ειδικά σε μια περίοδο χαμηλής ζήτησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, “ένας μεγάλος επιχειρηματικός οργανισμός, που συναλλάσσεται με διεθνές κοινό και η λειτουργία του διέπεται από αυστηρά πρότυπα και προδιαγραφές, χρειάζεται χρόνο για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα χωρίς κίνδυνο για τη φήμη του – κι αυτό δεν είναι μόνο θέμα ευελιξίας αλλά και επαρκούς ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και εκπαίδευσης του προσωπικού”.

Σήμερα οι άνθρωποι των ξενοδοχειακών επιμελητηρίων της χώρας, βρίσκονται υπ’ ατμόν προσπαθώντας να δώσουν κατευθύνσεις στους επαγγελματίες. “Δεν υπάρχει σαφής εικόνα Πανελλαδικά”, όπως μας μεταφέρουν και η κατάσταση αλλάζει δυναμικά.

Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο status των κρατήσεων, αν και καλλιεργούνται προσδοκίες για αλλαγή σκηνικού από τις 15 Ιουνίου και από την 1η Ιουλίου, κατά τις δύο φάσεις απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού αλλά και του ανοίγματος των συνόρων στον οδικό τουρισμό.

Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναμένεται σταδιακή επανεκκίνηση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων από τις 15 Ιουνίου και μετά, με το μεγαλύτερο κύμα να προβλέπεται από τα τέλη του μήνα ή αρχές του επόμενου.

Μια δειγματοληπτική έρευνα του Fortune Greece σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας έδειξε ότι δεν άνοιξε …κανένα (!) από τα μεγάλα συγκροτήματα. Παρακάτω παραθέτουμε έναν ενδεικτικό κατάλογο με τις απαντήσεις που λάβαμε από τα στελέχη που εργάζονται στην υποδοχή.

Four Seasons Astir Palace Hotel Athens

“Όχι, το ξενοδοχείο δεν έχει ανοίξει ακόμη”

Μεγάλη Βρεταννία

“Δεν έχει ανοίξει. Πιθανόν να ανοίξει στο τέλος του μηνός, με αρχές του επομένου”

King George

“Ισχύει το ίδιο με τον προγραμματισμό για τη Μεγάλη Βρετάννια”

Electra Metropolis

“Θα ανοίξει 10 Ιουνίου”

Sofitel Athens Airport 

“Κλειστό” (τηλεφωνητής)

Caravel και Divali Apollon Palace & Thalasso

“Κλειστά. Δεν είναι γνωστή η ημερομηνία επανεκκίνησης. Πιθανόν προς το τέλος του μήνα”.

The Margi 

“Δεν έχουμε ανοίξει. Το πιθανότερο να ανοίξουμε μετά τις 15 Ιουνίου”

Hilton Hotel

“Δεν έχει ανοίξει. Η ημερομηνία ανοίγματος είναι άγνωστη”

Electra Palace Athens

“Δεν έχει ανοίξει. Θα ανοίξει γύρω στο τέλος Ιουνίου”

Athenaeum Intercontinental

“Κλειστά. Το άνοιγμα… όχι πριν τις 30 Ιουνίου”

Grand Hyatt Athens

“Θα ανοίξει 1η Ιουλίου”

Wyndham Grand Athens hotel

“Δεν είμαστε ανοιχτά. Θα ανοίξουμε προς το τέλος του μήνα”