Το «Ξενοδοχείο» των 11… υποψηφιοτήτων

Το «Ξενοδοχείο» των 11… υποψηφιοτήτων

Το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Άντερσον απέσπασε 11 υποψηφιότητες στα φετινά βραβεία BAFTA.

Η αγγλογερμανική κομεντί Ξενοδοχείο Grand Budapest του Γουές Άντερσον με τους Ρέιφ Φάινς, Μάρεϊ Έιμπραχαμ, Τζουντ Λο και Τίλντα Σουίντον απέσπασε 11 υποψηφιότητες, περιλαμβανομένης της υποψηφιότητας για καλύτερη ταινία, για τα Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά και ως Βραβεία BAFTA.

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία ανακοινώθηκαν σήμερα και η τελετή απονομής θα γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και θα την παρουσιάσει για δέκατη φορά ο ηθοποιός Στίβεν Φράι.

Ακολουθεί η λίστα με τις ταινίες που προτάθηκαν και τον αριθμό των βραβείων για τα οποία προτάθηκαν.

– Ξενοδοχείο Grand Budapest (11)
– Birdman, του μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου με τον Μάικλ Κίτον (10)
– Η Θεωρία των πάντων (The Theory of Everything) του Βρετανού Τζέιμς Μαρς, βιογραφική ταινία για τη ζωή του Στίβεν Χόκινγκ (10)
– Το Παιχνίδι της Μίμησης” (The Imitation Game), του Μόρτεμ Τίλντουμ με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Κίρα Νάιτλι: η ιστορία του Αλαν Τούρινγκ, του επιστήμονα που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στο σπάσιμο του κωδικού Enigma ( 9)
– Μεγαλώνοντας (Boyhood): η αμερικανική δραματική ταινία του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ (5)
– Whiplash, σενάριο-σκηνοθεσία Ντάμιεν Σαζέλ (5)
– Από 4 υποψηφιότητες έλαβαν οι ταινίες Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, Ο κύριος Τέρνερ, η ταινία του Μάικ Λι για τον σπουδαίο βρετανό ζωγράφο Τζόζεφ Μαλόρντ Ουίλιαμ Τέρνερ (1775-1851) και από 3 οι ταινίες Nightcrawler και Pride.

Τα τελευταία χρόνια που η τελετή απονομής των BAFTA διεξάγεται πριν από την μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, τα βρετανικά βραβεία θεωρούνται προάγγελος των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μάλιστα, την τελευταία εξαετία, το βραβείο καλύτερης ταινίας έχει κερδίσει η ταινία που κερδίζει και το αντίστοιχο Όσκαρ.