Ξεπέρασε το 7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξεπέρασε το 7% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, επηρεάζει τις αγορές.

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 7% κυμαίνεται η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 7,50% από 6,93% που έκλεισε χτες.

Το spread του ελληνικού 10ετους με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται στις 669 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές δείχνουν να επηρεάζονται από την επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Στο μεταξύ η Ελλάδα άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ από δημοπρασία τρίμηνων εντόκων, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,70%, αμετάβλητη από την προηγούμενη διάθεση τον περασμένο Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τον Ιανουάριο του 2010, όταν ο ΟΔΔΗΧ διέθεσε τρίμηνα έντοκα στο 1,67%, σημειώνει το Reuters.

Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,48% από 2,51% στην προηγούμενη πώληση. Το ποσό περιλαμβάνει 187,5 εκατ. ευρώ σε μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζονται οι ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

«Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται»
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι η οικονομία σταθεροποιείται.

Επίσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για διαγωνισμό μιζέριας και λαϊκισμού , την ώρα που η χώρα βγαίνει «βήμα-βήμα, από την κρίση, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, ότι η αντιπολίτευση «μοιράζει ψευδαισθήσεις», ενώ «σταθερά πέφτει έξω στις προβλέψεις της για την πορεία του Προϋπολογισμού τα τελευταία 3 χρόνια».

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το ΑΕΠ θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, οι οποίοι θα προέλθουν από την θετική επίπτωση στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, έχει αποκαταστήσει τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της και σχεδιάζει, με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σήμερα:

• Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επιτυγχάνονται.

• Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.

• Χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται.

• Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται.

• Η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται.

• Επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια, με καλύτερους όρους.

• Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.