Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Ξεπέρασε το 8% η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου 2014.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης (1,09 ποσοστιαίες μονάδες) στο 8,94% στις 14:25 (ώρα Ελλάδος), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012. Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg.

«Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», αναφέρει το πρακτορείο.

Σημειώθηκε αποτυχία κατά την έκδοση ισπανικών ομολόγων να καλυφθεί το ποσό που ήταν ο στόχος της έκδοσης και οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία τους από το 2003. Μόνα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προστατεύθηκαν από την πτώση, καθώς η ζήτηση για πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού ώθησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλό επίπεδο- ρεκόρ.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη στάση των αγορών στη δύσκολη διεθνή συγκυρία, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη παραμένει καθηλωμένη και στις εσωτερικές εξελίξεις από την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητική πηγή έλεγε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας: «Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας». Διευκρίνιζε δε ότι «όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη».

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης δεν απαιτεί νέο πρόγραμμα». Η συγκεκριμένη πηγή μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει στην ίδια γραμμή, αλλά και την αισιοδοξία της ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε ότι λειτουργεί αρνητικά η διεθνής οικονομική συγκυρία, καθώς διαπιστώνεται ότι ενώ τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ κινούνται σε αναπτυξιακούς ρυθμούς η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε στασιμότητα και αδυνατεί να περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Οι διεθνείς συνθήκες αλληλεπιδρούν και με τις εσωτερικές αιτίες πολιτικής αστάθειας και κυρίως με τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε. Η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, οι δηλώσεις ότι θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα αμφισβητήσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση προκαλούν ανασφάλεια στους διεθνείς παράγοντες που αντιδρούν.