Ξεπερνά το 35% η συμμετοχή του ομίλου Σαββίδη στη Σουρωτή

Ξεπερνά το 35% η συμμετοχή του ομίλου Σαββίδη στη Σουρωτή

Συνεχίζεται η προσπάθεια απόκτησης της εταιρείας από Σαββίδη και Coca-Cola HBC.

Ξεπερνά οριακά το 35% το ποσοστό των μετοχών της εταιρείας “Σουρωτή ΑΕ“, που έχει περιέλθει στην κατοχή του επιχειρηματικού ομίλου του Ιβάν Σαββίδη σε διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αγοραστή. Με χρονική παράταση μίας ημέρας, η αγορά επιπλέον μετοχών από τον όμιλο συνεχίζεται έως και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, τόσο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλάς”, το οποίο διαχειρίζεται ο ομογενής επιχειρηματίας και μεγαλοϊδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, όσο και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αθανασίου Διάκου και Κανάρη, απέναντι από το επετειακό κατάστημα της “Σουρωτής” στην έδρα της.

Στην ανακοίνωση του ομίλου Σαββίδη γνωστοποιείται ακόμη, ότι εντός των προσεχών ημερών ο όμιλος θα απευθυνθεί στο διοικητικό συμβούλιο της “Σουρωτής”, ώστε αυτό να συγκαλέσει εκτάκτως γενική συνέλευση των μετόχων, με θέμα την προώθηση διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Μια διαδικασία η οποία -όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση- “θα δώσει τη δυνατότητα στον Όμιλο Επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη να προχωρήσει σε άμεση υλοποίηση του προτεινόμενου αναπτυξιακού πλάνου”, το οποίο και θα παρουσιάσει αναλυτικά τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ενεργό παραμένει πάντως και το ενδιαφέρον της Coca-Cola HBC, η οποία φέρεται να κατέχει γύρω στο 20% των μετοχών, ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο όμιλος έχει παρατείνει ατύπως την προθεσμία αγοράς μετοχών, η οποία έληγε κανονικά στις 4 Νοεμβρίου.

Το ιστορικό μιας επιχειρηματικής διελκυστίνδας

Η επιχειρηματική διελκυστίνδα για τη “Σουρωτή”, μεταξύ του ομίλου Σαββίδη από τη μία πλευρά και της Coca- Cola από την άλλη, έχει εξελιχθεί σε διαδικασία με σασπένς για δύο λόγους. Αφενός, αμφότεροι οι όμιλοι κατέχουν πλέον διψήφιο ποσοστό μετοχών της “Σουρωτής”.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό και παρότι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, κύκλοι της αγοράς άρχισαν εδώ και ημέρες να συζητούν διάφορα σενάρια για την εξέλιξη τής όλης διαδικασίας, κάνοντας λόγο και για ενδεχόμενο μεταξύ τους αγοραπωλησίας μετοχών (με τον όμιλο Σαββίδη να αποκτά το ποσοστό της Coca-Cola).

Αφετέρου, σημαντική μερίδα των μετόχων της “Σουρωτής” δεν προτίθενται να πουλήσουν τις μετοχές τους στους δύο “μνηστήρες”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Θέρμης, κάτοχος του 16%. «Θα διατηρήσουμε τις μετοχές μας, αλλά δεν θα βάλουμε κι εμπόδια στον επιχειρηματία. Εμείς θα βοηθήσουμε τον επιχειρηματία που θα έχει ως στόχο το μεγάλωμα της “Σουρωτής” και την αύξηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Η “Σουρωτή” -και συγκεκριμένα οι μετοχές που κατέχουν οι περίπου 1.200 έως 1.400 μικρομέτοχοι- έχει εξελιχθεί σε μήλον της έριδος ανάμεσα στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους, λόγω των αξιοζήλευτων επιδόσεων της ιστορικής εταιρείας στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι δεν λειτουργεί στο 100% της δυναμικότητάς της κι εμφανίζεται ζημιογόνος σε επίπεδο κερδών προ φόρων, η “Σουρωτή” εξακολουθεί να κατέχει κυρίαρχη θέση στον κλάδο του ανθρακούχου μεταλλικού νερού στην ελληνική αγορά, της τάξης του 55%, ενώ παρουσιάζει μηδενικό δανεισμό.

Η Coca-Cola κινήθηκε πρώτη, σπεύδοντας τον περασμένο Σεπτέμβριο ν’ αποκτήσει το 15% των μετοχών της “Σουρωτής”, έπειτα από δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του ποσοστού, που κατείχε η εταιρεία “Μυστράς ΑΕ”, συμφερόντων του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου. Στον πλειστηριασμό συμμετείχε η Coca-Cola HBC Holdings B.V., επενδυτικός φορέας του ομίλου, προσφέροντας -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- “τίμημα κατά 65% υψηλότερο από την τιμή εκκίνησης που όρισε η Τράπεζα Πειραιώς”. Έκτοτε η Coca Cola φέρεται να έχει αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό 5% από μικρομετόχους, ανεβάζοντας το συνολικό της μερίδιο σε περίπου 20%. Σε ανακοίνωση που ο όμιλος είχε εκδώσει στο τέλος Οκτωβρίου αναφερόταν ότι «πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει αποκλειστικά την υψηλής ποιότητας πηγή μεταλλικού ανθρακούχου νερού της “Σουρωτή Α.Ε” και να συνεχίσει να παράγει όλα τα προϊόντα “Σουρωτή” σε τοπικό επίπεδο».

Ο όμιλος Σαββίδη μπήκε δυναμικά στο “παιχνίδι” περίπου ένα μήνα αργότερα και συγκεκριμένα κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημοποιώντας το ενδιαφέρον του, επικαλείτο ως αφορμή για την πρόταση εξαγοράς τις “σχετικές εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομετόχων της εταιρείας”.

Ανταγωνιστική ακόμη κι απέναντι στο Perrier

Λίγες ημέρες μετά, ο Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος επιτόπου (στη Σουρωτή) σε μικρομετόχους της εταιρείας και κατοίκους της περιοχής, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι στόχος είναι -υπό την ιδιοκτησία του- η εταιρεία να φθάσει ν΄ανταγωνίζεται ακόμη και το διεθνούς φήμης “Perrier”. Πρόσθεσε δε, ότι για να γίνει αυτός ο στόχος πράξη, θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για επέκταση και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, αλλά και για ενέργειες μάρκετινγκ.

Υπενθυμίζεται ότι η “Σουρωτή”, που έχει πίσω της ιστορία ενός αιώνα, λειτουργούσε ως το 1998 ως κοινοτική και το 1999 εξελίχθηκε σε πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία. Τον Ιούνιο του 2002 η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ