Ξεπούλημα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου. Στο 2% το spread

Ξεπούλημα στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου. Στο 2% το spread
epa08266070 An information screen shows the evolution of the Spanish stock market in Madrid, Spain, 03 March 2020. Spain's benchmark exchange index, the IBEX 35, saw a 2.12-percent gain at the start of the trading day, reaching 8,952.30 points. EPA/PACO CAMPOS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο φόβος του κορωνοϊού χτυπά για μια ακόμη μέρα τις αγορές.

Μαζικές ρευστοποιήσεις οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα παρατηρήθηκαν σήμερα στη δευτερογενή αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές στρέφονται τόσο σε αμερικανικά όσο και γερμανικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερη επενδυτική επιλογή. Αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω ήταν το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπεράσει το 2%.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού πλήττει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου, δημιουργώντας επενδυτικές συμπεριφορές που φθάνουν στα όρια του πανικού τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο. Αντιθέτως τα γερμανικά ομόλογα εκτινάχθηκαν σήμερα σε νέο ιστορικό ρεκόρ, συμπιέζοντας την απόδοση τους κάτω από το -0,7%. Ανάλογα κινήθηκαν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι λίαν συντόμως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της.

Στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκαν και σήμερα ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα η απόδοση τού 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 1,42%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του 5ετούς στο 0,74% από 0,55% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,83% από 1,70%.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας προκάλεσαν πρόσθετη ανησυχία, καθώς μπορεί μεν στο σύνολο της χρονιάς ν΄ αυξήθηκε κατά 1,9%, όμως το τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, ενώ μεγεθύνθηκε κατά 1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για αισθητή επιδείνωση σε σχέση με το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου όταν είχαμε ανάπτυξη 0,4% σε τριμηνιαία και 2,3% σε ετήσια βάση.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 129 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,21% χθες έναντι -0,71% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,13% από 1,88%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1,1315 δολ.

Η προσδοκίες για νέα μείωση των επιτοκίων από την FED σε συνδυασμό με την σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων πλήττουν το δολάριο.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.