«Ξόφλησε» τόσο γρήγορα η παγκόσμια αγορά των tablet;

«Ξόφλησε» τόσο γρήγορα η παγκόσμια αγορά των tablet;

Σε πτώση η αγορά της κατηγορίας που θα αποτελούσε «το μέλλον των υπολογιστών», μέσα σε μόλις πέντε χρόνια από την δημιουργία της.

Τα tablets χάνουν την λάμψη τους καθώς όλο και λιγότεροι επιθυμούν να τα αποκτήσουν. Κι αυτό ούτε πέντε χρόνια από την ημέρα που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την παρουσίαση του iPad, ενός νέου προϊόντος της Apple που έμελε να αναθεωρήσει το τον ορισμό της λέξης «tablet».

Μια κατηγορία με μεγάλες προσδοκίες

Μέχρι εκείνη την εποχή οι tablet υπολογιστές δεν ήταν τίποτα άλλο από ογκώδεις φορητές συσκευές που «έτρεχαν»  Microsoft Windows. Το iPad έφερε μια νέα οπτική στο μυαλό των καταναλωτών. Εκείνη την εποχή, τα tablets φάνταζαν σαν το μέλλον των υπολογιστών.

Η αλήθεια όμως είναι πως ποτέ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υψηλές προσδοκίες. Τα νέα tablets δείχνουν υπέροχα, ελαφριά και τέλεια για να περνάτε την ώρα σας καθισμένος σε κάποιον καναπέ. Αλλά η σχεδίασή τους δεν είναι η κατάλληλη για πάρα πολλές δουλειές που απαιτούν τη χρήση υπολογιστή. Μπορεί να είναι τέλεια για ένα meeting, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για μια δουλειά γραφείου. Όσο αναχρονιστικό κι αν ακούγετε, υπάρχουν εργασίες που η χρήση ενός πραγματικού πληκτρολογίου και ενός ποντικιού αποδεικνύεται πολύ πιο γρήγορη, πολύ πιο ξεκούραστη και πολύ πιο αποδοτική.

Επιπλέον, οι περισσότεροι χρήστες τους είναι ήδη κάτοχοι ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν κάποιο laptop. Και έτσι, το tablet μετατρέπεται σε ένα gadget που «θα ήταν ωραίο να είχατε», παρά σε μια συσκευή που «πρέπει οποσδήποτε να έχετε».

«Στο ταβάνι» της παγκόσμιας αγοράς

Η πρόσφατη έρευνα της IDC δείχνει πως η αγορά tablets ίσως να έχει ήδη φτάσει στο ανώτατο όριό της. Τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων δείχνουν πως οι παγκόσμιες πωλήσεις της κατηγορίας έχουν υποχωρήσει κατά 7% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Οι δύο ηγέτες της κατηγορίας, η Apple και η Samsung (κατέχουν το 45% της αγοράς) καταγράφουν πτώση των πωλήσεων τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Και ακόμα κι αν οι πωλήσεις των μεγαλύτερων αντιπάλων τους εκτοξεύθηκαν, δεν καταφέρνουν να καλύψουν το κενό.

Ολόκληρη η αγορά της κατηγορίας συρρικνώνεται, μόλις πέντε χρόνια μετά την εμφάνισή της. Και οι λόγοι είναι σαφείς. Από τη μια, το μέγεθος και το βάρος των laptops συνεχίζει να μειώνεται. Και από την άλλη, η αγορά των smartphones συνεχίζει μια εντυπωσιακή πορεία προς τα ύψη. Τα tablet παραμένουν στην μέση.

Μια προβληματική αγορά

Για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει, δείτε για παράδειγμα τα αποτελέσματα των πωλήσεων για τους  μεγαλύτερους «παίκτες» της κατηγορίας, όπως τα κατέγραψε η έκθεση της IDC.

1. Apple

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 13,3 εκατ. συσκευές 
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 10,9 εκατ. συσκευές  (17,9% πτώση)

 

2. Samsung

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 8,6 εκατ. συσκευές
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 7,6 εκατ. συσκευές (12,0% πτώση)

 

3.Lenovo

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 2,4 εκατ. συσκευές
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 2,5 εκατ. συσκευές (6,8% αύξηση)

 

4. Huawei 

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 0,8 εκατ. συσκευές
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 1,6 εκατ. συσκευές (103,6% αύξηση)

 

5. LG Electronics 

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 0,5 εκατ. συσκευές.
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 1,6 εκατ. συσκευές (246,4% αύξηση

 

6. Άλλες εταιρείες

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 22,4 εκατ. συσκευές
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 20,4 εκατ. συσκευές (9,3% πτώση)

 

Σύνολο

  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2014: 48,0 εκατ. συσκευές
  • Πωλήσεις το 2ο τρίμηνο του 2015: 44,7 εκατ. συσκευές (7,0% πτώση)

 

Πεθαίνει λοιπόν η αγορά των tablets; Προφανώς και όχι. Συνεχίζουν να έχουν λόγο ύπαρξης και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε ένα σύνολο από δραστηριότητες. Από τις επαγγελματικές τους  χρήσεις σε νοσοκομεία και μεταφορές έως την χρήση τους για τη διασκέδαση σας ενώ ξεκουράζεστε στο καθιστικό του σπιτιού σας. Εκατομμύρια συνεχίζουν να πωλούνται κάθε χρόνο, και οι καινοτομίες τους υιοθετούνται από άλλες συσκευές. Αλλά η πίεση που τους ασκείτε από τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, δείχνει πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που οι κατασκευαστές τους δεν μπορούν να το αγνοήσουν.