Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες

Χόλτσμαν: Η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες
"Δεν υπάρχει λόγος να προσφέρουμε αυτήν την επιδότηση", δήλωσε ο Χόλτσμαν.

Να σταματήσει να επιδοτεί τις εμπορικές τράπεζες και να προχωρήσει σε μειώσεις σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων στη ρευστότητα που συγκέντρωσαν τα προηγούμενα χρόνια κάλεσε την ΕΚΤ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Οι εμπορικές τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα αξίας 3,2 τρισ. ευρώ και έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαια αυτά στην ΕΚΤ με επιτόκιο 4%, κάτι που οδήγησε τα αποτελέσματα της κεντρικής τράπεζας και πολλών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης βαθιά στο κόκκινο.

“Δεν υπάρχει λόγος να προσφέρουμε αυτήν την επιδότηση”, δήλωσε ο Χόλτσμαν. “Δεν είναι αποδεκτό ότι η τρέχουσα δομή επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα των κεντρικών τραπεζών. Δεν μπορούμε να έχουμε ελλείμματα χωρίς να υπάρχει ένα ορατό τέλος”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης μιλώντας στο Reuters.

Η ΕΚΤ κατέγραψε ζημιές 1,3 δισ. ευρώ για το 2023, με την κεντρική τράπεζα να ανακοινώνει ότι δεν θα γίνει διανομή κερδών στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ για το προηγούμενο έτος.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι είναι πιθανόν να καταγράψει ζημίες και τα αμέσως επόμενα έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: