Χόλζμαν (ΕΚΤ): Η ένταση στη Μέση Ανατολή μεγαλύτερος «αντίπαλος» για τη μείωση των επιτοκίων

Χόλζμαν (ΕΚΤ): Η ένταση στη Μέση Ανατολή μεγαλύτερος «αντίπαλος» για τη μείωση των επιτοκίων
A man shelters from the rain under an umbrella as he walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building in Frankfurt am Main, western Germany, on July 27, 2023 ahead of thr ECB's monthly announcement on eurozone monetary policy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Τόνισε πως «πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο για να δούμε εάν θα προχωρήσουμε σε μειώσεις των επιτοκίων».

Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά και από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως ανέφερε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Σε δηλώσεις του στο CNBC την Τετάρτη, ο Χόλζμαν ανέφερε πως «σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η γεωπολιτική, επειδή είδαμε τι συνέβη στη Μέση Ανατολή».

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μόνο όταν βυθίζεται ένα πλοίο στα Στενά του Ορμούζ και μπορεί να έχετε διαφορετική τιμή του πετρελαίου, και αυτό φυσικά μπορεί να απαιτήσει από εμάς να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας» συμπλήρωσε ο Αυστριακός τραπεζίτης.

Οι δηλώσεις του Χόλζμαν έρχονται μετά από τις προειδοποιήσεις που έστειλε την Τρίτη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ενδεχόμενα «σοκ» στις αγορές του πετρελαίου μπορούν να επηρεάσουν την πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας.

Μιλώντας για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, ο Χόλζμαν είπε πως «πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο για να δούμε εάν θα προχωρήσουμε σε μειώσεις των επιτοκίων».

Ακόμα, πρόσθεσε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε το σε πόσες μειώσεις των επιτοκίων θα προχωρήσει ΕΚΤ εντός του 2024».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: