Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 3,4% τον Μάρτιο – 2,4% στην Ευρωζώνη

Άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 3,4% τον Μάρτιο – 2,4% στην Ευρωζώνη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η προσοχή στην πορεία των τιμών και στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Ανοδικά κινήθηκε για τον Μάρτιο ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Eurostat.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για επίπεδα πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο έναντι 2,6% τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας– υποχώρησε στο 2,9% από 3,1%, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο δυσάρεστα υψηλό 4,0%.

Στην ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον Φεβρουάριο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (αμφότερες 4,1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Ανά κλάδους της οικονομίας

H υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76%), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30%) και την ενέργεια (-0,16%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα κατά το τελευταίο έτος, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιούνιο, ακόμη και αν οι επόμενοι μήνες είναι πιθανό να φέρουν ασταθή στοιχεία αύξησης των τιμών και μια παρατεταμένη επιστροφή στο στόχο του 2%.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξη της την Τρίτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «έδειξε» σε μείωση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρξουν οικονομικά «σοκ» που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής ότι οι κινήσεις της τιμής του πετρελαίου και της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι πολύ μικρές για να μεταβάλουν ριζικά τις προοπτικές του πληθωρισμού, αλλά οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ συνεχίζουν να υποχωρούν.

Οι επενδυτές βλέπουν τώρα μόνο 75 μονάδες βάσης για μειώσεις επιτοκίων φέτος, ή δύο κινήσεις μετά τον Ιούνιο, μια υποχώρηση σε σύγκριση με δύο μήνες πριν, όταν εθεωρούντο μεταξύ 4 και 5 μειώσεις.

Η ενέργεια αποτέλεσε μεγάλη τροχοπέδη στον πληθωρισμό όλο το έτος, καθώς τα υψηλά στοιχεία του προηγούμενου έτους χτυπιούνται από τα στοιχεία βάσης, αλλά η τάση αυτή θα μπορούσε να αντιστραφεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν το πετρέλαιο συνεχίσει να ανεβαίνει.

Ορισμένοι υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η παραδοσιακή σχέση μεταξύ των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει διαρραγεί, οπότε μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν ανυψώνει αυτόματα τις τιμές του φυσικού αερίου και δεν έχει τον ίδιο ανοδικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό όπως στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: