Χρυσός: Άνοδος σε ιστορικά υψηλά με φόντο την αποδυνάμωση του δολαρίου

Χρυσός: Άνοδος σε ιστορικά υψηλά με φόντο την αποδυνάμωση του δολαρίου
pexels Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το κίτρινο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 14% μέχρι στιγμής φέτος, με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο

Με ένα μεγάλο ανοδικό σερί ολοκληρώνουν το 2023 τα συμβόλαια του χρυσού, σημειώνοντας την εβδομάδα που μας πέρασε άλλο ένα ρεκόρ…

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο επεκτείνουν την πτώση τους λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Σημειώνεται πως το δολάριο και ο χρυσός, κατά κύριο λόγο, κινούνται σε αντιστρόφως αναλογες κατευθύνσεις.

Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Φεβρουαρίου 2024 έκλεισε στα 2.093,10 δολάρια η ουγγιά την Τετάρτη, γεγονός το οποίο συνιστα το υψηλότερο φινάλε στην ιστορία για ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το FactSet. 

Ο χρυσός Δεκεμβρίου την Τετάρτη έκλεισε στα 2081,90 δολάρια η ουγγιά, ρεκόρ για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 14% μέχρι στιγμής φέτος, με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο.  

Την ίδια στιγμή, τα yields του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ και του 30ετούς ομολόγου ΗΠΑ υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε έναντι των μεγάλων αντιπάλων.

Ο δείκτης ICE US Dollar Index DXY, ένα μέτρο του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών αντιπάλων, υποχώρησε 2,7% τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τον σε αρνητικό έδαφος για το 2023.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να αποφέρει οφέλη για τον χρυσό, μειώνοντας το κόστος ευκαιρίας της κατοχής περιουσιακών στοιχείων χωρίς απόδοση. Ένα ασθενέστερο δολάριο, από την άλλη, καθιστά τα εμπορεύματα λιγότερο ακριβά για τους χρήστες άλλων νομισμάτων.

«Πέρα από την απότομη υποχώρηση των πραγματικών αποδόσεων και του δολαρίου, ο χρυσός ενισχύθηκε επίσης από τη γεωπολιτική αστάθεια καθώς και από τις άμεσες αγορές κεντρικών τραπεζών που διαφοροποιούν τα αποθέματά τους, κυρίως στην Κίνα», δήλωσε ο Μάριος Χατζηκυριάκος, αναλυτής της XM..

Σε κάθε περίπτωση, κατευθυνόμενοι προς το 2024, η απόδοση του χρυσού θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια οικονομική εικόνα και από το εάν η Federal Reserve προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: