ZARA: Η Ελλάδα ορόσημο για το brand-ναυαρχίδα της Inditex

ZARA: Η Ελλάδα ορόσημο για το brand-ναυαρχίδα της Inditex
epa08062093 An exterior view of a Zara store in Madrid, Spain, 11 December 2019. Spanish clothing company Inditex, owner of Zara, announced a 12 percent increase in benefits in the last nine months with a net profit of 2,720 million euro, a 12 percent more than the previous year after an increase of 7.5 percent in sales. EPA/FERNANDO ALVARADO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ελλάδα έρχεται 2η μετά την Ισπανία σε μέση κατά κεφαλή δαπάνη - Οι επενδύσεις 30 χρόνια μετά το 1ο κατάστημα στην Ερμού.

Πριν από 30 χρόνια η Zara άνοιγε το πρώτο της κατάστημα στο Νο 9 της Ερμού τοποθετώντας την Ελλάδα στο πρώτο γκρουπ χωρών της διεθνούς στρατηγικής της, που την κατέστησε κορυφαία μάρκα στον κόσμο εδραιώνοντας τον ισπανικό όμιλο Inditex, στον οποίο ανήκει, μεταξύ των κολοσσών της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας.

Σήμερα ο όμιλος αριθμεί 7.292 καταστήματα, με ετήσιες πωλήσεις 32,6 δισ. ευρώ (2022) ενώ η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, αποτελεί μεγάλη αγορά για το ισπανικό group. Με 160 καταστήματα, εκ των οποίων 43 Zara και πωλήσεις που αναμένεται να αγγίξουν και πιθανόν να ξεπεράσουν φέτος τα 700 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα είναι στο Τop 10 των χωρών με το μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα στον όμιλο και 2η μετά την Ισπανία ως προς τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη, όπως επισημαίνουν πηγές στην εταιρεία. Σημειώνουν, δε, ότι τα σήματα του ομίλου κερδίζουν μερίδια έναντι του ανταγωνισμού, κυρίως τοπικά brands, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες αγορές που υπάρχει πιο έντονος ανταγωνισμός από ξένα σήματα. Θεωρείται δε εφικτό ο τζίρος της εταιρείας να φτάσει πολύ σύντομα το 1 δισ. ευρώ καθώς θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στην επέκταση των χώρων των καταστημάτων, με προθήκη τ.μ., σύμφωνα με τη στρατηγική που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι το concept store στο Golden Hall, το κατάστημα 3.200 τ.μ. που άνοιξε η Zara πριν από δύο χρόνια κάνοντας μια νέα πρόταση στους πελάτες της δίνοντας έμφαση στην βιωσιμότητα, τις νέες τεχνολογίες και την omnichannel στρατηγική πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν η Inditex δήλωνε για πρώτη φορά τις δεσμεύσεις της για προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη, πριν από 15 χρόνια, η Ελλάδα αποτέλεσε ορόσημο με την επένδυση του ομίλου στο κατάστημα της οδού Κοραή 2. Ήταν το πρώτο κατάστημα με κριτήρια οικολογικής απόδοσης, μια καινοτόμος προσέγγιση, που εκείνη την εποχή ήταν σημείο αναφοράς στη δέσμευση του ομίλου να κάνει τα καταστήματά του πιο βιώσιμα.

Αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην “μεγέθυνση” καταστημάτων. Ένα μεγάλο κατάστημα Oysho ανοίγει τον επόμενο μήνα στην Οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο που φιλοξενούσε παλαιότερα τη μάρκα Bershka του ομίλου ενώ το πιο σημαντικό project είναι ο Πύργος Πειραιά, όπου η ITX Ελλάς, θυγατρική της Inditex στην Ελλάδα, θα είναι anchor tenant. Η συμφωνία αφορά στη μίσθωση καταστήματος συνολικής εκμισθούμενης επιφάνειας 5.850 τ.μ., που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και τον 2ο όροφο, για χρήση Zara και Zara Home. Εκεί αναπτύσσεται ένα νέο concept store όπου ενοποιούνται οι δύο μάρκες, μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του έτους ή αρχές του 2024. Τα καταστήματα των δύο brands που λειτουργούν σήμερα στον Πειραιά θα φιλοξενησουν άλλα σήματα του ομίλου. 

Τα μεγέθη

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος εργασιών της ITX Ελλάς, η οποία αναπτύσσει τις αλυσίδες Zara και Zara Home, Pull&Bear, Massimo Dutti, Βershka, Stradivarius και Oysho και το brand Uterque που έχει παρουσία στην αγορά μόνο μέσω e-shop, έκλεισε το 2022 με πωλήσεις περί τα 580 εκατ. ευρώ, από 457,5 εκατ. ευρώ το 2021 και με δίκτυο 160 καταστημάτων από 157 αντίστοιχα. Χάρη στο επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου η ITX συνέχισε να παράγει αξία για τους μετόχους της ακολουθώντας την τάση στον όμιλο. Σημειώνεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2023 τα μικτά κέρδη του ομίλου Inditex αυξήθηκαν κατά 14,1% στα 9,8 δισ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους έφτασε το 58,2% (+27 μ.β.) ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 13,5% στα 16,9 δισ. ευρώ.

Η επένδυση στους ανθρώπους

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Indiex είναι ανθρωποκεντρική εταιρεία, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου. Στην Ελλάδα, όπου απασχολεί 4.000 ανθρώπους, το μοντέλο λειτουργίας -ανάλογο με αυτό στις άλλες χώρες που έχει παρουσία ο όμιλος- δεν προβλέπει εξωτερικούς συνεργάτες για την εκπαίδευση και την ειδίκευση των εργαζομένων στους διάφορους τομείς απασχόλησης. Η εταιρεία έχει αναπτύξει εσωτερικές δομές για να καλύπτει τέτοιες ανάγκες και οι νεοεισερχόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εργαλεία, μέντορα, εκπαιδευτή και συγκεκριμένο πρόγραμμα από την ημέρα πρόσληψης. Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, γύρω στο 60%, είναι μερικής απασχόλησης, κυρίως φοιτητές, που βλέπουν τη Ζara και τις άλλες εταιρείες του ισπανικού ομίλου ως ελκυστικό εργοδότη. Σε γενικές γραμμές η εταιρεία δεν έχει υψηλό turn over και δεν δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους για να καλύψει ανοιχτές θέσεις, όπως συμβαίνει σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ενώ το ποσοστό εσωτερικών προαγωγών φτάνει το 99,9% που αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα της τοπικής αγοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: