Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για “πυρηνική τρομοκρατία”

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία για “πυρηνική τρομοκρατία”
KIEV, UKRAINE - FEBRUARY 24: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy holds a press conference in regard of Russia's attack on Ukraine in Kiev, Ukraine on February 24, 2022. Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον του μεγαλύτερου ουκρανικού πυρηνικού σταθμού.

«Μια άμεση ενίσχυση των κυρώσεων κατά του πυρηνικού κράτους τρομοκράτη είναι απαραίτητη», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του και κάλεσε επίσης τους Ρώσους να «βγουν στους δρόμους» για να σταματήσουν τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας ενέργειας της Ουκρανίας, η φωτιά στις εγκαταστάσεις έχει ελεγχθεί και τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, «παραμένουν άθικτοι», όμως το (ουκρανικό) προσωπικό της μονάδες έχει θέσει εκτός δικτύου τους 5 από τους 6 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ουκρανός υπ. Ενέργειας: Να παρέμβει το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είχε συνομιλία νωρίς το πρωί με την Αμερικανίδα ομόλογό του, με το αρμόδιο ουκρανικό υπουργείο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ο εχθρός δεν ανησυχεί για την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας, η Ρωσία αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές των Ουκρανών, των Ευρωπαίων και των δικών της πολιτών» και να ζητά παρέμβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, του ΝΑΤΟ και των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά».

Ρωσικό υπ ΑΜ: Ουκρανοί σαμποτέρ ευθύνονται για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

Από την πλευρά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέρριψε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ, κάνοντας λόγο για «αποκρουστική προβοκάτσια», ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ανεύθυνους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου. «Ωστόσο χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στόλτενμπεργκ: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό δείχνει την απερισκεψία αυτού του πολέμου

ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

«Η επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού καταδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου και την ανάγκη να τεθεί τέλος σε αυτόν», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σε μια σύντομη παρέμβαση πλάι στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, πριν από μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας.