Ζελένσκι: Παραβιάζεται η εθνική μας κυριαρχία. Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν

Ζελένσκι: Παραβιάζεται η εθνική μας κυριαρχία. Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν
Ukrainian President Volodymyr Zelensky holds a joint press conference with the German chancellor in Kyiv on February 14, 2022. - The German chancellor landed in Kyiv for crisis talks with Zelensky, ahead of a visit to Moscow to head off what Berlin said was the "very critical" threat of a Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP) Photo: AFP

«Το ουκρανικό έδαφος θα παραμείνει ως έχει», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας.

Για ξεκάθαρη παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο έκτακτο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του δεν «φοβούνται».

Κατηγόρησε παράλληλα τη Ρωσία ότι κατέστρεψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες και απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, τονίζοντας πάντως ότι η Ουκρανία συνεχίζει να είναι προσηλωμένη στην ειρήνη και τη διπλωματία.

Ζελένσκι: «Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας – Δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν»

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

«Είμαστε στη γη μας, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν, δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν και δεν θα χαρίσουμε τίποτα σε κανέναν. Και είμαστε βέβαιοι για αυτό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: «Να δούμε τώρα ποιος είναι πραγματικός μας φίλος»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.