Ζημιές και αύξηση πωλήσεων για τον όμιλο ΕΛΒΑΛ, το α’ εξάμηνο

Ζημιές και αύξηση πωλήσεων για τον όμιλο ΕΛΒΑΛ, το α’ εξάμηνο

Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας.

Ο αυξημένος όγκος πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου ΕΛΒΑΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρά την επιβάρυνση από το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα τελικά, ωστόσο, αποτελέσματα μετά από φόρους κατέληξαν σε ζημιές, εξαιτίας της εφάπαξ επιβάρυνσης από την αναβαλλόμενη φορολογία.

Αναλυτικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,6%, στους 169 χιλ. τόνους. Ο κύκλος εργασιών ήταν οριακά μειωμένος στα 524,2 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τις χαμηλές τιμές του αλουμινίου.

Τα μικτά κέρδη σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 11,6% και ανήλθαν στα 44 εκατ. ευρώ έναντι 39,5 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 45,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,8%, από 40,6 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 14,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ του 2012.

Ο επαναϋπολογισμός της αναβαλλόμενης φορολογίας, λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%, που επιβάρυνε εξ΄ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, οδήγησε τον όμιλο σε ζημιές μετά από φόρους (3,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 11,1 εκατ. ευρώ). Οι δε ζημιές ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,024 ευρώ έναντι κερδών 0,088 ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου.

Η ενίσχυση των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, η χαμηλή τιμή του LME και η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, είχαν σαν αποτέλεσμα θετικές λειτουργικές ροές, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές δαπάνες σε εξοπλισμό ανήλθαν στα 26 εκατ. ευρώ και αφορούν, κυρίως, τη συνέχιση των επενδυτικών προγραμμάτων στα εργοστάσια Οινοφύτων και Μ. Βρετανίας και, τελικά, οι συνολικές ταμειακές εκροές του ομίλου ανήλθαν στα 17,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 234,5 εκατ. ευρώ.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Βλάχος