Ζήτημα ωρών η έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου

Υποχωρούν κι άλλο οι αποδόσεις των ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη μεταμνημονιακή επάνοδο στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ βρίσκεται από σήμερα σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 5 ετών με στόχο την άντληση ενός ποσού που δεν θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, που θα επιχειρήσει σύντομα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραμήνου σήμερα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τιμές της Tradeweb, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι το πενταετές ομόλογο της χώρας διαπραγματευόταν στο 2,85%, κοντά στο χαμηλό εξαμήνου 2,83% της περασμένης εβδομάδας.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΟΔΔΗΧ εκτός απροόπτου αναμένεται να ανοίξει -ίσως και τις επόμενες ώρες – το βιβλίο των προσφορών μετά και τα θετικά μηνύματα που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Πηγές δήλωναν στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας σχεδίαζε την επάνοδο στις αγορές ομολόγων με μία πενταετή κοινοπρακτική έκδοση μετά την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Γενικά, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό απόθεμα ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλό νέο, αν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στην αγορά», δήλωσε ο αναλυτής επιτοκίων της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς, αναφερόμενος στη τελευταία συμφωνία βοήθειας της Ελλάδας με την Ευρωζώνη που σημαίνει ότι η χώρα δεν βρίσκεται υπό πίεση να αντλήσει κεφάλαια στο άμεσο μέλλον. «Όλοι είναι ακόμη ανήσυχοι για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μία νέα συμφωνία τώρα θα έδειχνε ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για τη μελλοντική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Τα ομόλογα της ΠΓΔΜ ωφελήθηκαν, επίσης, από τις εξελίξεις, αν και η μεγαλύτερη αντίδραση σημειώθηκε την Παρασκευή, με το ομόλογο σε ευρώ που λήγει τον Ιούλιο του 2021να σημειώνει απόδοση 1,54%, τη χαμηλότερη 4,5 μηνών. Οι αποδόσεις των άλλων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν λίγο – πολύ αμετάβλητες, κυμαινόμενες κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία συνεχίζονται και οι ανησυχίες για μία παγκόσμια εμπορική σύγκρουση συνεχίζονται.

Σχετικά άρθρα