40 UNDER 40 2020: Όλη η λίστα με τους επιχειρηματίες που καινοτομούν και διακρίνονται

Ζήνα Μαυροειδή

Η Ζήνα Μαυροειδή διαχειρίστηκε τις ημέρες της καραντίνας τις τεράστιες απαιτήσεις που προκλήθηκαν από την εκτόξευση των online παραγγελιών στο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ e-fresh.gr. Η εταιρεία κατάφερε φέτος να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 15% και να ενισχύσει σημαντικά τους πελάτες της, κατά 20%. Με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός της πανδημίας COVID-19, η e-fresh αναμένει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 40%. Για την ίδια, η σημαντικότερη συμβουλή που την βοήθησε να προχωρήσει μπροστά είναι η επιμονή. Όπως λέει, «η επιμονή του να είσαι παρών, κάθε μέρα, ανεξαρτήτως απαιτήσεων, συνθηκών ή προσωπικής ψυχολογίας, θεωρώ ότι μας πηγαίνει παρακάτω, τόσο στους προσωπικούς, όσο και στους επαγγελματικούς στόχους μας».

Δημήτρης Μανιάτης

Η Upstream συνεργάζεται με περισσότερες από 60 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο σε 45 και πλέον αναδυόμενες χώρες, απευθυνόμενη σε μια διευρυμένη αγορά 1,2 δισ. καταναλωτών. Στο «τιμόνι» της βρίσκεται από τον Ιανουάριο ο Δημήτρης Μανιάτης. Ο ίδιος είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του, καθώς από το 2017 στην Upstream ανέπτυξε την πολυβραβευμένη πλατφόρμα ασφαλείας Secure-D, η οποία ανιχνεύει και μπλοκάρει το κακόβουλο λογισμικό και τη διαφημιστική απάτη στα κινητά τηλέφωνα.  Άνθρωπος του Digital Marketing, πριν ενταχθεί στην Upstream, ίδρυσε την εταιρεία All things web το 2009.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Απόστολος Ατσαλάκης

Η φορητή, υψηλής ακρίβειας συσκευή της PNOE, σε δέκα μόλις λεπτά αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Έχοντας προσελκύσει επενδύσεις 4,7 εκατ. δολαρίων σε μόλις δύο χρόνια από επενδυτές όπως το Sequoia Scouters Fund , είναι η μόνη ελληνική startup που έγινε δεκτή από Y Combinator, για πολλούς την «καρδιά» της Silicon Valley και τον πιο διάσημο incubator στον κόσμο. Μαζί με τον Πάνο Παπαδιαμάντη έχουν πετύχει συνεργασίες με ομάδες του NBA, μεγάλα brand του fitness και τη Medical Graphics (MGC, US), η οποία είναι ο Market Leader του χώρου στις ΗΠΑ. Η ισορροπημένη ζωή και η γυμναστική είναι «κλειδιά» για την παραγωγικότητά του, ενώ δηλώνει ότι η πιο σημαντική συμβουλή που έχει λάβει είναι «απλά να ξεκινήσεις και να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά».
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Τσαρούχας

Ίδρυσε το 2015 την εταιρεία έρευνας αγοράς, διάχυσης γνώσης και πληροφοριών, συμβουλεύοντας από τότε κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς και συμβουλευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, καθώς και επιχειρήσεις Fortune 500 όταν πραγματοποιούν εξαγορές ή εισέρχονται σε μια νέα αγορά. Η Dialectica απασχολεί πλέον πάνω από 180 άτομα και έχει γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο και Βόρεια Αμερική. Έχοντας σπουδάσει διοίκηση και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, ξεκινάει πάντα νωρίς την ημέρα του, παίρνει γρήγορα αποφάσεις και δεν αφήνει ποτέ εκκρεμότητες να λιμνάζουν.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μυρτώ Παπαθάνου, Αλεξάνδρα Χολή

Η Metavallon VC διαχειρίζεται κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ και πρόσφατα ολοκλήρωσε 6 επενδύσεις, επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε 20 startups. Ξεχωρίζει το μεγαλύτερο deep tech deal στην Ελλάδα με την εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials. H Αλεξάνδρα είναι ιδρύτρια εγχειρημάτων, όπως η Metavallon.org και η Metavallon Ventures Limited και έχει αναδειχθεί «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» από το Βρετανικό Συμβούλιο. Η Μυρτώ είναι η πρώτη επενδύτρια από την Ελλάδα που αναδείχθηκε ως Kauffman Fellow (Silicon Valley), ενός δικτύου που επιλέγει τους top 1% επενδυτές παγκοσμίως.

Βασίλης Πετίνης, Έλενα Στυλιανού

Mε σταθερή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και παρουσία στην Ελλάδα από το 1991, η RSM Greece, μέλος του 6ου μεγαλύτερου δικτύου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων παγκοσμίως, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά εν μέσω της πανδημίας COVID-19 με συνεχείς ενημερώσεις προς τους πελάτες της και μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενούς της. Ο Βασίλης, ως επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας και με πείρα άνω των 15 ετών, υποστηρίζει επιχειρήσεις στην κατανόηση και ανάλυση χρηματοοικονομικών και στρατηγικών ζητημάτων, βοηθώντας τους έτσι να αναπτυχθούν, να προσαρμοστούν στο γρήγορα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να αποκτήσουν μια ισχυρή θέση στην αγορά. Έχει συνεργαστεί με ελληνικές και πολυεθνικές εταιρίες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και ειδικεύεται σε συγχωνεύσεις, εξαγορές, επιχειρηματικό σχεδιασμό, αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και στον εσωτερικό έλεγχο. Η Έλενα, επικεφαλής των υπηρεσιών «People Advisory», εξειδικεύεται στην Επιλογή Στελεχών και στην αξιολόγηση και διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχοντας επιλεγεί διεθνώς από την RSM ως μέλος του European Leadership Team, ηγείται του «Branding Initiative» σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα τελευταία 12 χρόνια ηγείται επίσης της πρωτοβουλίας προβολής της χώρας μας στα European Business Awards. Ο Βασίλης και η Έλενα έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην ανάπτυξη της RSM Greece με τη δημιουργία νέων τμημάτων και υπηρεσιών.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τζάκο Καράσσο

Mε βαθιές ρίζες στην επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης –4η γενιά οικογένειας κλωστοϋφαντουργών- ξεκίνησε να πουλάει βρεφικές πάνες μέσα από το Διαδίκτυο και πέτυχε. H Αgnotis συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, αλυσίδες βρεφικών καταστημάτων, ενώ προϊόντα της μπορεί κάποιος να βρει ακόμη και στην Amazon. Tο επόμενο βήμα ήταν μια ολοκληρωμένη σειρά βρεφικής περιποίησης, για την οποία κέρδισε το Golden βραβείο των German Design Awards 2019, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία design στην Ευρώπη. Η οργανωτική σκέψη, το πάθος και η σωστή οργάνωση στη δουλειά είναι στοιχεία που έχουν συμβάλει στην εξέλιξή του.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Δημήτρης Σκαλτσάς

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα με εφαρμογές ΑΙ στον χώρο της φαρμακευτικής έρευνας και των κλινικών δοκιμών, με στόχο την αποτελεσματική ανάπτυξη νέων θεραπειών και τη γρηγορότερη πρόσβαση ασθενών σε αυτές. Με ομάδα επιστημόνων υγείας, μηχανικών πληροφορικής και data scientists σε Νέα Υόρκη και Αθήνα, η Intelligencia έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση και έχει συνάψει συμβόλαια με κάποιες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες. «Με έχει βοηθήσει να χτίζω μακροχρόνιες σχέσεις βασισμένες στην εμπιστοσύνη, να σχεδιάζω έχοντας κατά νου την μεγαλύτερη εικόνα, να φτιάχνουμε εφαρμογές σαν εταιρεία που στοχεύουν στην επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων, να υπομένω δύσκολες περιόδους, να χαίρομαι ακόμα παραπάνω τις όποιες επιτυχίες μας, αφού σε αυτές δεν είμαι μόνος» δηλώνει ο Δημήτρης.

Βάλια, Άσπα, Γιώργος Παπαδηµητρίου, Founders, CEO, CMO, COO DEVA. Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Βάλια, Άσπα, Γιώργος Παπαδηµητρίου

Το 2011 συστήθηκε στην αγορά ως 7Indigo και πέντε χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο της η Trust and Use, με στόχο την εξέλιξη των φυσικών και ηλεκτρονικών κουπονιών σε ένα phygital κουπόνι, που θα αποτελέσει τη νέα εποχή για όλες τις αλυσίδες λιανικής. Πάνω από 120 brands έχουν εμπιστευθεί την πλατφόρμα του trust and use για την προώθησή τους όπως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Unilever, Beiersdorf, Coca-Cola κ.ά. Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο η εμπειρία των καταναλωτών μέσω της χρήσης AI, αναπτύχθηκαν παράλληλα οι πλατφόρμες Kloth & Elenos AI. Πιο πρόσφατο έργο, η πρώτη κάρτα πιστότητας με τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα για την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας. Βάλια, Άσπα και Γιώργος συγκλίνουν στο ότι η εμπιστοσύνη στην ομάδα, η αποφυγή του να είσαι συγκεντρωτικός όσον αφορά τα tasks και η σταθερή επένδυση στα κατάλληλα εργαλεία είναι το κλειδί προς την επιτυχία.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Κιμιωνής

Την τελευταία τριετία η εφαρμογή Coinomi κατάφερε να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ενεργών χρηστών της, ο οποίος πλέον ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια ανά την υφήλιο, να υποστηρίζει χιλιάδες νομίσματα και να είναι λειτουργική σε πέντε πλατφόρμες. Τα τελευταία έξι χρόνια κανένα πορτοφόλι Coinomi δεν παραβιάστηκε από χάκερ, ενώ η εταιρεία έχει αναπτυχθεί από μια κατεξοχήν ελληνική ομάδα με ίδια κεφάλαια. «Όταν πρωτοήλθα σε επαφή την τεχνολογία του blockchain, συνειδητοποίησα ότι μας δίνεται η ευκαιρία να δουλέψουμε σε κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο, χωρίς να έχει πλέον καμία σημασία ποιος είσαι ή πού μένεις» αναφέρει ο Γιώργος.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Έλενα Χαϊλαζοπούλου

Η ελληνική Convert Group πρωτοπορεί διεθνώς στον χώρο των Data & Analytics στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Το 2019 ο τζίρος της εταιρείας άγγιξε τα 1,8 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά να τον τοποθετούν πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια της χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που έλαβε από το Unifund, ανέπτυξε δύο καινοτόμα προϊόντα: το eRetail Audit και το eRetail Content. H Convert Group παρέχει ήδη τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε 9 χώρες και έχει επιθετικό πλάνο επέκτασης σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική και Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία αποτελείται από 45 επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους data scientists, προγραμματιστές, συμβούλους και αναλυτές. Το μότο της Έλενας είναι «μην υπεραναλύεις τα πράγματα, ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα» και «δημιούργησε λύσεις, όχι προβλήματα», ενώ το calendar είναι βασικό εργαλείο δουλειάς στην καθημερινότητά της.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Νίκος Παπανώτας

Γράφει κώδικα από τα οχτώ του χρόνια. Από τότε η τεχνολογία ήταν η ζωή του. Εργάζεται από τα 16 στον χώρο της ανάπτυξης ιστοσελίδων και κατάλαβε από νωρίς ότι είχε ήδη στραφεί με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα σε αυτό που κάνει, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους του. Τέσσερα χρόνια μετά την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο αποφάσισε να παρατήσει τις σπουδές του και να ιδρύσει το δικό του web agency. Αυτή ήταν η πρώτη του επιχειρηματική αποτυχία, καθώς ακολούθησε μια ακόμη στον χώρο της διαχείρισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώσπου κατάλαβε τι ήταν αυτό που θα τον έκανε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η ανάγκη για απομακρυσμένη συνεργασία με τους συναδέλφους του γέννησε την ιδέα. Πρόκειται για ένα Slack bot το οποίο προσαρμόζεται στην πλατφόρμα του Slack για να συντονίζει ιδανικά την εργασία απομακρυσμένων ομάδων. Οι πωλήσεις του 2019 εκτοξεύτηκαν κατά 70%, ενώ με το ίδιο ποσοστό αυξήθηκαν οι χρήστες του. Η ομάδα της εταιρείας τριπλασιάστηκε, ανέπτυξε επίσημη συνεργασία με το Slack και ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός προϊόντος που βασίζεται στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης. «Μην ακούς τι θέλει ο πελάτης, απλά βρες και λύσε το πρόβλημά του» είναι η συμβουλή που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πάει μπροστά.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Χρήστος Νικολούδης

O Xρήστος αποτελεί ένα πιο τα πιο ενεργά μέλη του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η Mantis έχει αναλάβει να συμβάλει στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece για την αξιοποίησή του από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η εταιρία του ειδικεύεται στην ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού για συστήματα αξιολόγησης και δημιουργίας μοντέλων λήψης αποφάσεων σε επενδυτικές προτάσεις και ο ίδιος έχει δημιουργήσει το φόρουμ καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «StartupNow» και τον πρώτο επιχειρηματικό επιταχυντή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς του Περιβάλλοντος και Ενέργειας (GreenTech Challenge). «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»  είναι η φράση του Καζαντζάκη, που τον εμπνέει περισσότερο στη δουλειά του.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Ριγηνός

Το 2017 η Riginos Yatchs εξαγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα, σχέδια και καλούπια του ναυπηγείου της Motomarine, το οποίο παρήγε τα σκάφη Superonda και Magna και ίδρυσε το ναυπηγείο Onda, με σκοπό την κατασκευή σκαφών πολύ υψηλών προδιαγραφών. Η δραστηριότητα αυτή, σε συνδυασμό με την πώληση μικρών βοηθητικών σκαφών για μεγαλύτερα yachts (tender), διοχετεύει την αγορά με δεκάδες σκάφη. Ο Γιώργος εφαρμόζει τη συμβουλή του πατέρα του, ότι ο πελάτης αποτελεί το σημαντικότερο asset της εταιρείας του. Για να πάει καλά η μέρα αφιερώνει κάθε πρωί στον εαυτό του μία ώρα και το απόγευμα σταματάει τα πάντα για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κατερίνα Σαντίκου

Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού και της ξενοδοχίας. Το 2015 ίδρυσε τη Workathlon, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στην εύρεση προσωπικού για τον τουριστικό κλάδο, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Οι χρήστες στην πλατφόρμα πλέον ξεπερνούν τις 36.000, ενώ μετά τη συμμετοχή της Workathlon στο πρόγραμμα του Techstars | Hub71 στο Άμπου Ντάμπι και τη χρηματοδότηση από κεφάλαια των ΗΑΕ, η Κατερίνα «χτίζει» την παρουσία της σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιάννης Παπαδάκης

Ο Γιάννης Παπαδάκης έδωσε το κατάλληλο εργαλείο στις επιχειρήσεις για να διεξάγουν γρήγορα και αποτελεσματικά έρευνες αγοράς. Από το 2017 μέχρι και σήμερα οι πωλήσεις της Pollfish έχουν αυξηθεί κατά 300%, με περισσότερους από 1.700 πελάτες να βρίσκονται στο πελατολόγιό της. Στα milestones, η σύναψη συνεργασία της με τη Microsoft, η οποία μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας υπηρεσιών cloud απευθύνεται σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Για τον Γιάννη είναι πολύ σημαντικός ο πειραματισμός, όμως δεν πρέπει να κοστίζει σε πολύτιμο χρόνο. «Μόλις βρεις κάτι που δουλεύει, σταμάτα να ψάχνεις και επικεντρώσου σε αυτό όσο γίνεται» είναι η συμβουλή του.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Kωνσταντίνος Στρουµπάκης

Με κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη και υποκαταστήματα σε Αθήνα και Μαδρίτη, ο Κωνσταντίνος βλέπει την Apifon να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Η «οικογένεια» της εταιρείας ξεπέρασε τα 50 άτομα το 2019, ενώ κατάφερε να σημειώσει αύξηση άνω του ενός εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της και αύξηση πελατών κατά 20%, με τις εκτιμήσεις για το 2020 να είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. Μάλιστα ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, το οποίο είναι η ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων που θα απευθύνονται στη μικρομεσαία αγορά, με σκοπό την ενίσχυσή τους στο direct marketing και στόχο την επέκταση της Apifon σε Ελλάδα και εξωτερικό. «H συμβουλή που μας βοήθησε για να προχωρήσουμε τη δουλειά μας δεν ήταν μία και μόνη αλλά χιλιάδες, όσα τα μηνύματα, τα σχόλια, οι παρατηρήσεις των ικανοποιημένων πελατών μας. Η ενεργή αμφίδρομη σχέση μας με τους πελάτες μάς δίνει εκείνη την αναγκαία και απαιτούμενη δύναμη και ενέργεια για τη συνέχεια» αναφέρει ο Κωνσταντίνος.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μάρκος Μαρκόπουλος

Από το 2017 η Nobacco επενδύει σηµαντικά κεφάλαια για να επεκτείνει την τεχνολογία της µονάδας παραγωγής υγρών προϊόντων εναλλακτικών του καπνίσµατος. Σε συνεργασία µε τη Σχολή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, η εταιρεία εφαρµόζει καινοτόµες λύσεις µε βάση όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία µε την British American Tobacco για την αποκλειστική διανοµή των ατµιστικών προϊόντων Vype. Ο Μάρκος ακολουθεί έναν τρόπο ζωής µακριά από social media, αυστηρό πρόγραµµα εργασίας και πλήρη αποκλεισµό από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν είναι µε την κόρη του.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Νικολετάκης, Μιλτιάδης Ζεϊμπέκης, Ελίνα Μπαζίνας

Η πλατφόρμα τους έγινε συνώνυμο της online εκπαίδευσης, καθώς δίνει τη δυνατότητα προσωπικών απαντήσεων στις ερωτήσεις κυρίως μαθητών και σπουδαστών, οι οποίοι κατοικούν οπουδήποτε στον πλανήτη, από τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου, τους μέντορες τους. Νέο στοίχημα για την ομάδα αποτελεί το BITE, το οποίο μεταφέρει αυτή την εικονική σκηνή και στον χώρο των εταιρειών, σε μια περίοδο που λόγω πανδημίας η ανάγκη για πραγματική μάθηση με νέα εργαλεία μεγαλώνει. «Χτίσε το hiring process νωρίς και επένδυσε προσπάθεια και χρόνο να βρεις τους συνεργάτες σου. Και μετά δημιούργησε το περιβάλλον για να μπορούν αυτοί οι συνεργάτες να αποκαλύπτουν τις αδυναμίες και τα “Τυφλά σου Σημεία -Blind Spots”. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ομάδα» αναφέρει ο Γιώργος.

Παναγιώτης Μελισσαρόπουλος

Μαζί με τον CEO της εταιρείας Γιάννη Ψαρά είδαν την πλατφόρμα αποστολής newsletter να σημειώνει αύξηση χρηστών κατά 217% το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες πέντε Marketing Automations και Email Marketing πλατφόρμες παγκοσμίως, και όπως σχολιάζει ο Παναγιώτης, «χωρίς τους κατάλληλους συνεργάτες, δεν μπορείς να φτάσεις τόσο μακριά. Αυτό μας οδήγησε να υπογράψουμε, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, νέα συμβόλαια με κορυφαίες εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς, αναλαμβάνοντας τις καμπάνιες τους και να είναι ο Μάρτιος ο καλύτερος μήνας σε όλα τα επίπεδα».​​
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κωνσταντίνος Δάβαρης, Γιώργος Δεσύλλας

Έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση, η FlexCar επιτυγχάνει κερδοφορία και αύξηση τζίρου που φτάνει διψήφιο ποσοστό σε μηνιαία βάση. Η εταιρεία δεν ακολουθεί το μοτίβο του παραδοσιακού leasing αυτοκινήτων, παρέχοντας μια σειρά από διευκολύνσεις, οι οποίες προσφέρουν ελευθερία στους πελάτες που αναζητούν άμεσα το όχημα της επιλογής τους, για όσο καιρό το χρειάζονται. Στόχος του Κωνσταντίνου και του Γιώργου είναι οι αγορές σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο η Ελλάδα.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Tάσος Γεωργαντζής και Κωνσταντίνος Φλώρος

Η Urban Soul Project είναι υπεύθυνη για μια πληθώρα δημιουργιών που συναντάμε καθημερινά σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα έργα του Τάσου Γεωργαντζή, του Κωνσταντίνου Φλώρου και της ομάδας τους είναι πολυπληθή, εξωστρεφή και φιλόξενα, διαχέοντας μία  λογική μητροπολιτικής αισθητικής.  Με  έδρα τη Θεσσαλονίκη και γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο, η USP προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού, interior και product design για ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και κατοικίες. Ξεχωρίζει για τις βραβεύσεις της, το διεθνές πελατολόγιο, αλλά και την πρωτοποριακή  οργανωτική δομή της. Ορισμένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα της είναι τα νέα γραφεία της εταιρείας Prodea (ex Πανγαία) με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, πιστοποίηση LEED και το πρώτο WELL CERTIFICATION στην Ελλάδα, καθώς και η αλυσίδα Ergon, με τελευταίο δημιούργημα το concept store  του Λονδίνου σε συνεργασία με το fashion brand  Zeus + Dione. Στις διακρίσεις τους περιλαμβάνονται 5 διεθνή βραβεία, από κορυφαίους θεσμούς όπως τα German Design, τα ΒοΥ και τα International Hotel and Property Awards. Φέτος κατέκτησαν το βραβείο Best City Hotel για το εμβληματικό Ergon House.

Βίκτωρ Τροκούδης

Η fintech startup εξασφάλισε το 2019 χρηματοδότηση ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων με στόχο να ενισχύσει την επέκτασή της στην Ευρώπη. Η εταιρεία με βάση το Λονδίνο και γραφεία στην Αθήνα έχει συγκεντρώσει από την ίδρυσή της το 2017 χρηματοδοτήσεις 10,5 εκατ. δολαρίων και κατάφερε το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους να τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Οι αρχές του 2020 βρήκαν την Plum με νέα εφαρμογή σε Android και iOS, ενώ είχε ξεκινήσει ως chatbot του Messenger στο Facebook. Η πλατφόρμα έχει ήδη επενδύσει σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των καθημερινών οικονομικών δραστηριοτήτων μας, το οποίο επιθυμεί να ενισχύσει πρακτικά και έξυπνα την αποταμίευση και τις επενδύσεις.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Aλέξανδρος Μαρίνος

Η startup, που ιδρύθηκε το 2013  έχει σηκώσει συνολικά 31,4 εκατ. δολάρια. Διατηρεί γραφεία στην Αθήνα, το Σιάτλ και το Λονδίνο. Η τεχνολογική εταιρεία, που παλαιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία Resin.io και αποτελεί βασική παρουσία τα τελευταία χρόνια στη λίστα 40under40, ασχολείται με το Edge Computing με στόχο να διευκολύνει τη διαχείριση στόλων συσκευών Internet of Things. Η πλατφόρμα balena απλοποιεί τη διαχείριση του στόλου των συσκευών, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να μπορούν να επικεντρωθούν στο προϊόν τους και όχι στην υποδομή τους.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Nίκος Αναστασίου

Έβαλε την υπογραφή του σε κάθε κομμάτι ξύλου που κοσμεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το 2018 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Ακαδημίας της Οξφόρδης. Η Epexyl έχει αναπτύξει ισχυρές  συνεργασίες με τις ACCOR και  BOUYGUES, ενώ εξασφάλισε επταετές συμβόλαιο με τη ROLEX USA. Διαθέτει θυγατρικές σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη και το 2020 της απονεμήθηκε από τον ΣΕΒ το βραβείο «Ελληνική Αξία». «Ένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να φοβάται το μέγεθος της δουλειάς, πρέπει να κάνει σωστούς υπολογισμούς και να πιστεύει στις δυνάμεις και στους ανθρώπους του» αναφέρει ο Νίκος.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Στέφανος Κατσίμπας, Αγαμέμνων Παπάζογλου, Αλέξανδρος Παπασπυρίδης

Η MyJobNow συνδέει τους εργοδότες με τους υποψήφιους εργαζόμενους βάζοντας όλες τις παραμέτρους που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες. Μίνιμουμ στόχος της εταιρείας είναι να διπλασιάσει φέτος τον τζίρο της, ενισχύοντας παράλληλα το προσωπικό της. Οι αριθμοί της ετήσιας αύξησης πελατών και χρηστών είναι εντυπωσιακοί, ενώ η εταιρεία έλαβε τον Απρίλιο του 2019 έναν πολύ σημαντικό δεύτερο γύρο χρηματοδότησης ύψους 530.000 ευρώ.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μενέλαος Μακρυγιάννης

Μέσα σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση οικονομικών μεγεθών, επέκταση στο εξωτερικό και ανάληψη σημαντικών έργων σε διεθνές επίπεδο. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους solution providers της αγοράς από Microsoft, Cisco και για υπηρεσίες CyberSecurity. Η εταιρεία Πληροφορικής, που αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, έχει παραδώσει 280 έργα σε 162 πελάτες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο άνοιξε γραφείο στην Κύπρο εξυπηρετώντας τις ανάγκες εταιρειών σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Άλεξ Σεϊμανίδης

Η Β2Β Wave παρέχει λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για διανομείς προϊόντων σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της χονδρικής να δημιουργήσουν εύκολα και γρήγορα μια ιδιωτική πύλη παραγγελιών. Το ντεμπούτο της στην αγορά έγινε το 2016 και έκτοτε έχει  επεκτείνει την πελατειακή της βάση σε περισσότερες από 10 χώρες, όπως Αγγλία, Ολλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, παρέχοντας στους πελάτες της τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να εκτελούν περισσότερες από 10.000 παραγγελίες κάθε μήνα, μέσα από ένα λογισμικό που είναι διαθέσιμο σε επτά γλώσσες.

Ιωάννα Τζίκα

Για την Ιωάννα Τζίκα το επιχειρείν είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς συνεχίζει μια παράδοση άνω των 90 ετών και ηγείται μιας από τις πιο προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα, με πωλήσεις που αγγίζουν τα 30 εκατ. Το brand Trata θεωρείται το αντίπαλο δέος της ιταλικής Rio Mare και της Calvo. Με «ναυαρχίδα» τον καπνιστό τόνο, την τελευταία τριετία τριπλασίασε τις πωλήσεις, ενώ άνοιξε τον δρόμο και στη «βαρετή» μέχρι τότε υποκατηγορία «Τονοσαλάτες».  Η συμβουλή που τη βοήθησε να προχωρήσει και συνοδεύει πάντα τις αποφάσεις της είναι «η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς», ενώ στη δουλειά της διαχωρίζει πάντα τις εργασίες της ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, τηρεί ευλαβικά το «Lunch Break» και αποφορτίζεται στο «drive home» από τη ΒΙΠΕ στο Κιλκίς μέχρι τη Θεσσαλονίκη, που διαρκεί 50 λεπτά.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Θωμάς Δούζης, Γιώργος Δούζης

Το 2011 έστησαν την εταιρεία ERGON. Το επόμενο βήμα ήταν το άνοιγμα των ομώνυμων gourmet παντοπωλείων με σημείο αναφοράς το Ergon House στο κέντρο της Αθήνας και την αλυσίδα Ergon to Go. Επίσης προχώρησαν στο άνοιγμα του πρώτου foodie hotel στον κόσμο στην ελληνική πρωτεύουσα. Στο portfolio της ERGON περιλαμβάνονται πάνω από 1.200 προϊόντα, ενώ η εταιρεία διαθέτει 120 συνεργαζόμενα σημεία πώλησης, δέκα καταστήματα στην Ελλάδα, δύο στο Λονδίνο, δύο στις  Βρυξέλλες και online παρουσία στην Ευρώπη. «Change it till you make it» είναι το σύνθημα που ακολουθεί ο Θωμάς Δούζης.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Μιχάλης Πετυχάκης

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που έχει αναπτύξει επιτρέπουν στην Orfium να εντοπίζει περιπτώσεις παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων των πελατών της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολύ γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας και δισκογραφικές εταιρείες, όπως οι Warner Music Group, Sony Music Entertainment και Red Bull Records. Το 2019 πέτυχε αύξηση συμβολαίων κατά 70% και ενέταξε στο δυναμικό της 70 νέους εργαζόμενους. Απασχολεί συνολικά πάνω από 100 άτομα, διατηρεί γραφεία σε Los Angeles, Αθήνα και Βιετνάμ και η ανάπτυξη προϊόντων και έρευνας γίνεται στην Ελλάδα.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Λεβεντάκης

Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση στον χώρο του επίπλου κουζίνας, πιστώνεται την εξελικτική πορεία της Gruppo Cucine προς την κορυφή. Με motto το «design different», αλλά και την «tailor made» λογική στον σχεδιασμό της κουζίνας, στο επίκεντρο τίθενται όχι μόνο η κατασκευή της, αλλά κυρίως ο χρήστης. Έχοντας στόχο η κουζίνα να αποτελεί το κέντρο της οικογενειακής ευτυχίας, και επιστρατεύοντας την εικονική πραγματικότητα και το online design, η Gruppo Cucine προσφέρει στους πελάτες μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης εξ’ αποστάσεως. Ο Γιώργος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει 4 flagship stores και ένα δίκτυο 25 συνεργατών.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Φάνης Κουτουβέλης

Η Intale αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud που βελτιστοποιούν τις επιχειρηματικές πρακτικές και διαδικασίες μικρών καταστημάτων και περιπτέρων. Ιθύνων νους ο Φάνης Κουτουβέλης, που κατάφερε να μετασχηματίσει την εφοδιαστική αλυσίδα της μικρής λιανικής, μπήκε στην αγορά της Γερμανίας και πέτυχε συμφωνίες με εταιρείες όπως η Philip Morris. Έχει λάβει πάνω από 7 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση και εξυπηρετεί περισσότερα από 1.800 σημεία πώλησης. Μάλιστα η εταιρεία δεν προχώρησε σε καμία μείωση μισθού, απόλυση ή αναστολή σύμβασης κατά την περίοδο της πανδημικής κρίσης και προβλέπει αύξηση για το 2020 της τάξης του 10-20%.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Ελευθερίου, Χάρης Τσίρμπας

Η Sentio Solutions είναι μία ελληνική healthtech startup, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την ψυχική μας υγεία. Τα προγράμματα ψυχικής υγείας της εταιρείας απευθύνονται σε ανθρώπους που χρειάζονται ψυχική υποστήριξη ή πάσχουν από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή και είναι διαθέσιμα σε αυτούς, μέσω των ασφαλιστικών τους εταιρειών και των εργοδοτών τους. Πρόσφατα ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Feel Relief, ένα νέο πρόγραμμα τηλεψυχιατρικής το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να αντεπεξέλθει στο έντονο στρες την εποχή της πανδημίας.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Χάρης Αρβανίτης

Με παρουσία σε Ελλάδα και Πολωνία, η Spot a Wheel μέσα στο 2020 αναμένει υπερδιπλασιασμό στις πωλήσεις της σε σύγκριση με πέρσι. Το 2019 συνολικά 7.000 οχήματα «πέρασαν» από την πλατφόρμα, η οποία υποδέχτηκε 600.000 χρήστες σε μηνιαία βάση, που αναζητούσαν την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μέσα από το ολοκληρωμένο δίκτυο της εταιρείας. Καταφέρνει να επιτυγχάνει σταθερά τριψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης και διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων της χώρας σε λεπτομερείς τεχνικούς ελέγχους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιώργος Κουτσουδόπουλος

Η εταιρεία του καταγράφει τις τιμές και τις τρέχουσες προσφορές σε σχεδόν 30 εκατ. προϊόντα σε ηλεκτρονικά καταστήματα 25 χωρών, με στόχο να δίνει στους πελάτες της την πλήρη εικόνα της αγοράς, αλλά και όλων των προωθητικών ενεργειών που τρέχουν online σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Προσφέρει, έτσι, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην κούρσα των πωλήσεων, το οποίο ήρθε μετά από ειδική ανάπτυξη εσωτερικών εργαλείων που έφεραν στην TGN Solutions τα μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής πώλησης στην Ελλάδα, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα Fortune 500.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Βασίλειος Στιβακτάκης

Βασιζόμενη σε πολυετή έρευνα, παρέχει προηγμένη τεχνολογία ανάλυσης και αξιολόγησης οδηγικής συμπεριφοράς σε ασφαλιστικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενη τους αισθητήρες του κινητού τηλεφώνου, έχοντας αναπτύξει προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning) και σχήματα επιβράβευσης ασφαλούς συμπεριφοράς. Έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με κορυφαίες Ασφαλιστικές, Leasing και Ridesharing εταιρείες σε 20 χώρες. Για το 2020 προβλέπει διπλασιασμό του κύκλου εργασιών της, ενισχύοντας το πελατολόγιό της ακόμη κι εν μέσω της κρίσης.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Άκης Πετρετζίκης

Μετά το άνοιγμα δύο μαγαζιών εστίασης, τα Kitchen Lab Café και Burger AP στην Αγία Παρασκευή, και  ένα ακόμα Kitchen Lab Café στη Γλυφάδα, ακολουθεί η  επέκταση της δραστηριότητας με δύο ακόμη corners (Κitchen Lab και Burger AP) στο Κέντρο της Αθήνας. Προσθέστε σε αυτά το akiseshop.com, αλλά και τις τηλεοπτικές παραγωγές του Κitchen Lab TV και Akis Food Tour. «Αγάπησε αυτό που κάνεις. Μην τα παρατάς, βάζε διαρκώς νέους στόχους και εμπιστεύσου την ομάδα σου. Αυτό είναι το τετράπτυχο της επιτυχίας. Ναι, δεν αποτελείται από μία μόνο συμβουλή, αλλά από τέσσερις. Μην ξεχνάς το τετράπτυχο της επιτυχίας» αναφέρει ο Άκης.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Γιάννης Κιαχόπουλος

Η Causaly έχει δημιουργήσει αλγoρίθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που μπορούν να διαβάζουν, να κατανοούν και να οπτικοποιούν πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε ιατρικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ιδρύθηκε το 2018, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 5,9 εκατ. δολάρια από επενδυτές, καθώς και να ενισχύσει την ετήσια αύξηση των πελατών και χρηστών της κατά 20%. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο, και πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με φαρμακευτικές, αλλά και κορυφαία πανεπιστήμια, για την έρευνα πάνω στον ιό COVID-19.

Γιώργος Βαρβαρέλης, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Ο Γιώργος και ο  Δηµήτρης, υποψήφιοι διδάκτορες στους κλάδους της μηχανικής όρασης και της γεωργίας ακριβείας αντίστοιχα, µε τη συμβολή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας στον Βόλο, ίδρυσαν την εταιρεία και δημιούργησαν τη συσκευή Field Analyzer. Η συσκευή αυτοματοποιεί αγροτικές διαδικασίες, όπως η λίπανση και ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων, γλιτώνοντας χρήµατα από τους παραγωγούς και αυξάνοντας  την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής.
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Κυριάκος Πιερρακάκης

  • Ηλικία: 36
  • Position: Πολιτικός Επιστήµονας, Πληροφορικός, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης
Απόφοιτος του ΜΙΤ, του Harvard Kennedy School  και του Οικονομικού  Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού θήτευσε σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ασχολήθηκε με τη νεανική επιχειρηματικότητα ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας. Το 2014 υπήρξε μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και από το 2015 έως και το 2019  εργάστηκε ως διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις. Ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από την Κεντροαριστερά, όμως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ τους έφερε κοντά και ένα χρόνο πριν τις εκλογές έβαλαν μπροστά το σχέδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Η επέλαση της πανδημίας επιταχύνει με φρενήρεις ρυθμούς τις διαδικασίες και μέσα σε χρόνο dt ο Κυριάκος φέρνει σε πέρας την ψηφιακή επανάσταση του κράτους.