#7 Dialectica

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Για την αρχική επιλογή των πρωτοβουλιών (initiatives) των εταιρειών που αποτέλεσαν το δείγμα προς εξέταση για τη λίστα Change the World ελήφθησαν υπόψη τα εξής δύο κριτήρια:

a) Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας που πραγματοποιεί τη δράση να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ για το 2020.

b) Η πρωτοβουλία να έχει υλοποιηθεί μέσα στο 2021 ή το 2022 και να εντάσσεται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Εκπαίδευση / έρευνα
  2. Οικονομική ανάπτυξη / χρηματοοικονομική ένταξη
  3. Περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  4. Δημόσια υγεία / διατροφή
  5. Ανθρώπινα δικαιώματα / κοινωνική δικαιοσύνη

To Fortune κάλεσε τις εταιρείες να υποβάλουν τις πρωτοβουλίες τους βάσει των παραπάνω κριτηρίων. Οι πρωτοβουλίες αξιολογήθηκαν βάσει δημοσιευμένων πληροφοριών και στοιχείων που έστειλαν στο Fortune οι ίδιες οι εταιρείες. Από κάθε εταιρεία αξιολογήθηκε μία πρωτοβουλία, με στόχο την ανάδειξη των 20 καλύτερων δράσεων.

 

Μεθοδολογία και κριτήρια αξιολόγησης

Η μεθοδολογία και τα κριτήρια της έρευνας έχουν αναπτυχθεί από την KKS Advisors, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σεραφείμ, καθηγητή του Harvard Business School, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

  • Την προσέγγιση της αμερικανικής έκδοσης του Fortune για την αντίστοιχη λίστα,
  • Διεθνείς ακαδημαϊκές μελέτες και βέλτιστες πρακτικές για την εκτίμηση επιδράσεων (impact assessment),
  • Τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και
  • Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς.

Ως αποτέλεσμα έχουν προσδιοριστεί 4 περιοχές αξιολόγησης με επιμέρους μετρήσιμα κριτήρια:

1) Μετρήσιμη κοινωνική επίδραση (55%): Αξιολογήθηκε το εύρος, η επαναληψιμότητα και η διάρκεια της επίδρασης της πρωτοβουλίας. Εξετάσθηκε ο βαθμός επίδρασης της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, αλλά και η φύση της επίδρασης αυτής (κατά πόσο αποτελεί έναυσμα για δημιουργία συστημικής αλλαγής).

2) Εταιρικά αποτελέσματα (20%): Αξιολογήθηκε το όφελος από την πρωτοβουλία για την εταιρεία και τους συνεργάτες της. Η συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα και η προστιθέμενη αξία για τους μετόχους αξιολογήθηκαν ως σημαντικότερα οφέλη σε σχέση με την ενίσχυση της φήμης της εταιρείας.

3) Εταιρική ενσωμάτωση (15%): Αξιολογήθηκε ο βαθμός ενσωμάτωσης της πρωτοβουλίας στη δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά και η ύπαρξη στρατηγικής δέσμευσης της εταιρείας για στήριξη του πεδίου της πρωτοβουλίας.

4) Συμβολή στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (10%): Αξιολογήθηκε η συμβολή της πρωτοβουλίας της εταιρείας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που είναι πιο συναφείς με την Ελλάδα και τον κλάδο δραστηριοποίησης της εταιρείας. Για την αναγνώριση των SDGs που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε η ετήσια έκθεση Sustainable Development Report 20221, σχετικά με την επίδοση των χωρών για την επίτευξη των SDGs. Για την επιλογή των σημαντικότερων SDGs για τον κλάδο δραστηριοποίησης της κάθε εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσιευμένης έρευνας2 των Costanza Consolandi και Robert G. Eccles.

Σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, αξιολογήθηκε και ο βαθμός ενσωμάτωσης των θεμάτων ESG στη στρατηγική και λειτουργία των εταιρειών:

Επίδοση σε θέματα ESG (συν 20%): Βάσει ενός ειδικού ερωτηματολογίου αξιολογήθηκε ο βαθμός ενσωμάτωσης και διαχείρισης των θεμάτων ESG (περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης). H συμπλήρωση του ερωτηματολογίου λειτούργησε ως bonus στη συνολική βαθμολογία των πρωτοβουλιών των εταιρειών.

 

Επίδοση σε θέματα ESG

Τι έδειξε η έρευνα για τις πρακτικές των εταιρειών

Mε βάση τις φετινές απαντήσεις των ερωτηματολογίων από τις εταιρείες σχετικά με την ενσωμάτωση και τη διαχείριση θεμάτων ESG, στο πλαίσιο της λίστας Change the World, παρατηρήθηκε ότι ορισμένες πρακτικές υιοθετούνται από την πλειονότητα των εταιρειών, ενώ άλλες ενσωματώνονται μόνο σε μικρό αριθμό.

Αρχικά, στο σύνολό τους οι εταιρείες αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει την ευθύνη για θέματα ESG, καθώς επίσης και ότι η διοίκηση «επικοινωνεί» την επίδοση της εταιρείας σε αυτά τα θέματα στο διοικητικό συμβούλιο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Ακόμη, όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στη λίστα παίρνουν μέρος σε ενώσεις ή πρωτοβουλίες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα θέματα ESG.

Συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα, οι εταιρείες εμφανίζονται βελτιωμένες σε θέματα όπως η ύπαρξη ειδικής δομής διακυβέρνησης που ασχολείται με την ESG στρατηγική, η καθιέρωση ESG πολιτικής, αλλά και η δημοσιοποίηση των εσόδων που προέρχονται από βιώσιμα προϊόντα ή/και υπηρεσίες. Επιπλέον, αύξηση παρατηρείται και στις εταιρείες που έχουν αναγνωρίσει ότι τα ESG θέματα είναι ουσιαστικά στην οικονομική τους ευημερία (financially material).

Ωστόσο, σε χαμηλά ποσοστά παραμένει ο αριθμός των εταιρειών που έχουν συνδέσει τις αμοιβές των στελεχών με την επίδοσή τους σε θέματα ESG, αλλά και των εταιρειών που έχουν θεσπίσει σαφείς και μετρήσιμους μακροπρόθεσμους στόχους ESG (> 5 έτη). Τέλος, σχετικά χαμηλά εμφανίζεται και το ποσοστό εταιρειών που λαμβάνει εξωτερική διασφάλιση για την επίδοσή τους σε θέματα ESG.

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια ESG δεν είναι απλώς µια τάση συνδεδεµένη µε τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη. Πάνω από όλα, είναι µια νέα εταιρική κουλτούρα που μεγιστοποιεί τα επίπεδα δέσµευσης των εργαζοµένων, ανοίγοντας νέα κανάλια επικοινωνίας µε πελάτες, προµηθευτές και, ευρύτερα, µε την κοινωνία.

Στοιχεία Εταιρείας

Κατάταξη 7
Τομέας SERVICES

Dialectica

Unexplored Futures – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Dialectica, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό The Tipping Point, εγκαινίασε το πρόγραμμα Unexplored Futures τη σχολική χρονιά 2021-2022. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση 500+ μαθητών από όλη την Ελλάδα για τις ανεξερεύνητες ευκαιρίες και επιλογές στην αγορά εργασίας, ώστε να λάβουν πιο συνειδητοποιημένα αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον. Μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται σε επαφή με δεκάδες μέντορες, αλλά και εργαζόμενους της Dialectica, μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι μέντορες μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες και insights από το επαγγελματικό τους ταξίδι και απαντούν σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την αγορά εργασίας και τα soft skills που χρειάζεται να αναπτύξουν μεταξύ άλλων. Κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 21 διαδικτυακές συναντήσεις με σχολεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Κρήτη. Ήδη 295 μαθητές και 9 εκπαιδευτικοί έχουν συνομιλήσει με μέντορες της Dialectica και επαγγελματίες από όλον τον κόσμο.