#20 Αθηναϊκή Ζυθοποιία

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Για την κατάρτιση της λίστας πραγματοποιήθηκε έρευνα, σε συνεργασία µε τη διεθνή εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συµβουλευτικών υπηρεσιών KPMG.

Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης επιλέχθηκαν 315 εταιρείες, των οποίων ο ετήσιος τζίρος (2016) ήταν άνω των 50 εκατ. ευρώ, και οι οποίες ομαδοποιήθηκαν ανά κλάδο της αγοράς (συνολικά 9 κλάδοι).

Πάνω από 1.700 κορυφαία στελέχη των εταιρειών (CEOs, CFOs, COOs, γενικοί διευθυντές, marketing managers, εμπορικοί διευθυντές, HR Directors, Sales Directors και Corporate Communication Managers) συμμετείχαν στην έρευνα επιλέγοντας τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου τους, µε γνώµονα τα εννέα κριτήρια του Fortune (Καινοτοµία, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναµικού, Διαχείριση Εταιρικών Πόρων, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Χαρακτηριστικά-Ποιότητα Διοίκησης, Οικονοµική Ευρωστία, Μακροπρόθεσµη Επενδυτική Αξία, Ποιότητα Προσφερόµενων Προϊόντων και Υπηρεσιών, Εξωστρέφεια/Ανταγωνιστικότητα).

Το 20% των «top scorers» από κάθε κλάδο και το 50% των εταιρειών που πέρυσι είχαν ανακηρυχθεί ως οι πρώτοι ανά κλάδο δημιούργησαν την τελική βάση των 64 εταιρειών για τη β’ φάση της έρευνας.

Στη συνέχεια καταρτίστηκε λίστα µε τις εταιρείες αυτές και κλήθηκαν εκ νέου τα στελέχη των 315 εταιρειών να επιλέξουν το Top 20 των καλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα, λαµβάνοντας, πάντα, υπόψη τα εννέα κριτήρια.

Μετά την επεξεργασία των αποτελεσµάτων της β’ φάσης, προέκυψε η λίστα Most Admired Companies 2018 (λόγω ισοψηφίας µερικών εξ αυτών, αναδείχτηκαν 45 εταιρείες στις 20 πρώτες θέσεις).

Στοιχεία Κατάταξης

Κατάταξη 20
Προηγούμενη Kατάταξη 6
Τομέας FOOD & DRINK
Κατάταξη Κλάδου 6
Προηγούμενη Κατάταξη Κλάδου 3

About Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει στην Ελλάδα 15 μάρκες μπίρας, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται συνολικά 32 προϊόντα. Η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγέα μπίρας στην Ελλάδα, με την αξία των εξαγωγών της να εκτιμάται πως έχει ανέλθει αθροιστικά στα 122 εκατομμύρια ευρώ από το 2008. Σήμερα, η δραστηριότητά της αντιστοιχεί στο 0,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, ανέρχονται σε 28.000 άμεσες και έμμεσες στις 4 μονάδες στην Ελλάδα (Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λαμία και Αθήνα). Οι σημαντικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένες για την τριετία 2017-2019 και έρχονται να προστεθούν στα 142 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η εταιρεία κατά το εξαιρετικά δύσκολο διάστημα 2010-2017, θα αξιοποιηθούν για την αγορά νέου εξοπλισμού των εργοστασίων, την υποστήριξη των εξαγωγών και την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Επιπλέον, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πραγματοποιεί εξαγωγές προϊόντων εδώ και 40 χρόνια και στις πέντε ηπείρους. Τα τελευταία δύο χρόνια, μάλιστα, η αξία των εξαγωγών της ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ. Επόμενο στοίχημα είναι οι εξαγωγές να φτάσουν το 20% της συνολικής παραγωγής της. Το 2017 βρέθηκε στην 6η θέση στις Most Admired Companies και το 2016 στην 8η θέση.