Δημήτρης Εφορακόπουλος: Με όραμα την ψηφιακή εξέλιξη της ελληνικής Κοινωνίας

Δημήτρης Εφορακόπουλος: Με όραμα την ψηφιακή εξέλιξη της ελληνικής Κοινωνίας
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies εξηγεί πώς προετοιμάζεται το έδαφος για την ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Info Quest Technologies, μέλος του Ομίλου Quest, πρωταγωνιστεί για περισσότερα από 40 χρόνια στην ελληνική αγορά Πληροφορικής, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, των οργανισμών, των καταναλωτών και ολόκληρης της κοινωνίας.

Η πέμπτη δεκαετία βρίσκει την εταιρεία ακόμα πιο ενεργή, σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις διαρκείς αλλαγές από απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος μιλά στο Fortune Greece για το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και εξηγεί πώς η εταιρεία του μπορεί μέσω των καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών που προσφέρει να συμβάλει.

Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τον κλάδο, ο οποίος εμφάνισε σημάδια κόπωσης, ωστόσο διαφαίνεται στροφή προς την ανάπτυξη. Ποιοι παράγοντες συγκλίνουν προς αυτό και πώς το αντιμετωπίζετε στην Info Quest Technologies;

Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, το κόστος ενέργειας, οι υψηλοί τόκοι δανεισμού, ο πληθωρισμός και οι καθυστερήσεις σε αρκετά χρηματοδοτούμενα έργα συνετέλεσαν σε αυτό. Μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι κατά την περίοδο της πανδημίας επιχειρήσεις και καταναλωτές πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και εργαλεία Πληροφορικής που ακόμη αξιοποιούν. Ήδη το τελευταίο δίμηνο διαφαίνεται ανάκαμψη που εκτιμάμε ότι θα δούμε εντονότερα από το 2024.

Ο σημαντικότερος, βεβαίως, παράγων για τη στήριξη της μελλοντικής ανάπτυξης είναι ο συνδυασμός της ανάγκης ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων και οργανισμών με την ωρίμανση νέων τεχνολογικών εργαλείων σε περιοχές ΑΙ, ΙοΤ, Analytics και Cloud. Είμαστε αισιόδοξοι, και στην εταιρεία μας προετοιμαζόμαστε καθημερινά για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα την αγορά μας. Φυσικά, επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει ότι η «κανονικότητα» όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα δεν υπάρχει, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, και επαναπροσδιορίζουμε με ευελιξία και ταχύτητα τις προτεραιότητές μας.

Info Quest Technologies

By the Numbers

 

  • 5 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για το νέο Logistics Center στον Ασπρόπυργο.
  • 27η θέση μεταξύ των 50 μεσαίων επιχειρήσεων με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην
    Ευρώπη (Best Workplaces).
  • 250 οίκοι τεχνολογίας συνεργάζονται με την Info Quest Technologies.
  • 357,7 εκατ. ευρώ κύκλος εργασιών το 2022 ( Χ3 σε πέντε χρόνια).

Ανάσα για την αγορά αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες», ποιος ο ρόλος που καλείστε να διαδραματίσετε σε ό,τι αφορά το εθνικό στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης;

Μια μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να καταφέρει το σύνολο της αγοράς να κατανοήσει τη σημασία του ψηφιακού και επιχειρησιακού ταυτόχρονα μετασχηματισμού και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Αυτή είναι και μία από τις μεγάλες προτεραιότητες αλλά και ευθύνη που έχουμε ως η κορυφαία εταιρεία του κλάδου στον τομέα της διάθεσης προϊόντων και λύσεων Πληροφορικής, με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών και συνεργασία με περισσότερους από 250 οίκους τεχνολογίας: να ενεργοποιήσουμε το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς και να υποστηρίξουμε κάθε επιχείρηση ώστε να περάσει στη νέα εποχή.

Ενισχύουμε το οικοσύστημα συνεργατών μας παρέχοντας συνεχείς εκπαιδεύσεις, αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε εταιρείες που δεν έχουν τεχνογνωσία ή διαθέσιμους πόρους, επενδύουμε σε εργαλεία που αυτοματοποιούν τη διάθεση λύσεων και υπηρεσιών, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με περισσότερους εξειδικευμένους οίκους και τοποθετούμαστε σε νέους τεχνολογικούς τομείς, όπως work transformation, Robotic Process Automation, Cybersecurity, eMobility, AIoT, Analytics, Smart Βuildings/Home/Cities.

Μπορούν από μόνες τους οι εταιρείες τεχνολογίας να αλλάξουν την ψηφιακή εικόνα της χώρας;

Παρότι η πανδημία αποτέλεσε αρωγό στην ψηφιακή αναβάθμιση, απέχουμε πολύ από το να θεωρηθούμε μια ώριμη ψηφιακά κοινωνία. Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για να βελτιώσουμε τη ζωή μας: από την εξυπηρέτηση του πολίτη, μέχρι την παροχή υπηρεσιών υγείας, την εκπαίδευση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές έδειξαν επίσης περίτρανα πως μόνον με προηγμένες, καινοτόμες τεχνολογίες θα ενισχύσουμε την άμυνά μας απέναντι στην κλιματική κρίση.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είμαστε έτοιμες να υποστηρίξουμε την ψηφιακή μετάβαση. Χρειάζεται από όλους τους stakeholders προσήλωση, αποφασιστικότητα, τομές, επενδύσεις, έμπνευση, μακροχρόνιο σχεδιασμό, στοχοθεσία, αλλά κυρίως ένα κοινό όραμα, ώστε μαζί να οδηγήσουμε τη χώρα μας στο μέλλον.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος.

Επενδύσατε στη δημιουργία ενός logistics center προκειμένου μέσω της αυτοματοποίησης των υφιστάμενων διαδικασιών να ενισχύσετε την ανάπτυξη. Σε τι συνίσταται η καινοτομία του;

Στην εταιρεία μας υλοποιούμε ένα εκτενές πλάνο επιχειρησιακού μετασχηματισμού που υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες και υποδομές. Αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία ΑΙ για τη λήψη αποφάσεων και τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας, και επενδύουμε στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών μας.

Στρατηγική επένδυση άνω των πέντε εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό αποτελεί το νέο Logistics Center στον Ασπρόπυργο, που ολοκληρώθηκε το 2022, με στόχο την υποστήριξη της αναπτυξιακής μας πορείας, τη μείωση του κόστους Logistics, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη βελτίωση της εμπειρίας συνεργατών και πελατών. Σε χώρο 25.000 τ.μ. εγκαταστάθηκαν οι πλέον σύγχρονες λύσεις διαχείρισης αποθήκης με αυτοματισμούς και ρομποτικά συστήματα, σε συνδυασμό με σύστημα WMS, ενώ αξιοποιήθηκαν συστήματα data analytics για συνεχή βελτίωση των διαδικασιών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εγκατάσταση του πρώτου συστήματος αυτόματης αποθήκευσης AutoStore στην Ελλάδα.

Ως το ταχύτερο σύστημα εκπλήρωσης παραγγελιών ανά τ.μ. στην αγορά, το AutoStore προσφέρει την υψηλότερη πυκνότητα από οποιοδήποτε αντίστοιχο σύστημα, ενώ διασφαλίζει τα λιγότερα σφάλματα και τον συνεχή έλεγχο του αποθέματος. Η χρήση του συστήματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση χώρου αποθήκευσης για το e-commerce στο ¼ και την αύξηση της παραγωγικότητας στην τοποθέτηση προϊόντων κατά 400%.

Μιλώντας για περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, πώς ενσωματώνεται στον πυρήνα του οργανισμού η έννοια του sustainability;

Στον Όμιλο Quest έχουμε διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική ESG 2022 – 2025+, που περιλαμβάνει 10 μακροπρόθεσμούς στόχους σε τέσσερις τομείς: Περιβάλλον, Εργαζόμενοι, Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμα Προϊόντα. Η εταιρεία μας υλοποιεί συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών και διαθέτει δείκτες για την ετήσια παρακολούθηση της προόδου της. Το 2022 πετύχαμε όλους τους στόχους μας. Μεταξύ άλλων, μειώσαμε κατά 12% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μετατρέψαμε το 23% του στόλου μας σε ηλεκτρικά/υβριδικά αυτοκίνητα και αυξήσαμε κατά 8% τις ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων μας. Επιστέγασμα των προσπαθειών μας είναι η διάκριση Ecovadis Silver Award για την επίδοσή μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που μας κατατάσσει στο Τοp 5 των εταιρειών του κλάδου μας διεθνώς.

«Με καινοτόμες τεχνολογίες θα ενισχύσουμε την άμυνά μας απέναντι στην κλιματική κρίση».

Πόσο ψηλά στην ατζέντα της στρατηγικής σας μπαίνει ο παράγοντας «εξωστρέφεια»;

Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας εκτός Ελλάδας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του επιχειρησιακού μας πλάνου. Πιστεύουμε ότι το μέγεθος, η τεχνογνωσία, η οργάνωση, η προσήλωσή μας στην επιχειρησιακή αριστεία και η δέσμευσή μας στη δημιουργία αξίας για όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τους stakeholders μας αποτελούν τα εφόδιά μας για την επιτυχή ανάπτυξή μας εκτός συνόρων. Ήδη, σε συνεργασία με βασικούς οίκους-συνεργάτες μας όπως η Microsoft, η Cisco και η Xiaomi παρέχουμε προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Κύπρο, με τις συνεργασίες μας να διευρύνονται συνεχώς σε λύσεις αλλά και γεωγραφικές περιοχές. Παράλληλα ξεκινήσαμε πρόσφατα τη δραστηριότητά μας στη Ρουμανία, ιδρύοντας θυγατρική, αναλαμβάνοντας, κατ’ αρχάς, τη διανομή των προϊόντων Xiaomi στην τοπική αγορά.

Με το κύμα της μεγάλης παραίτησης να διατηρεί τη δυναμική του, οι εταιρείες αναζητούν τρόπους διατήρησης του ταλέντου. Πώς η Info Quest Technologies καταφέρνει να παραμένει πόλος διατήρησης του εργατικού δυναμικού και θεωρείται εργοδότης επιλογής; Τι είδους κίνητρα δίνονται;

Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ισότιμου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας που προάγει την πρωτοβουλία, την καινοτομία, τη συνεχή βελτίωση και δίνει εφόδια σε κάθε εργαζόμενο να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί αποτελεί διαχρονικά μέρος της στρατηγικής μας.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των εργαζομένων μας, και υλοποιούμε πλήθος προγραμμάτων για τα ταλέντα μας, όπως το QuestMiniMBA, καθώς και προγράμματα wellbeing. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε και ανταμείβουμε δίκαια τις προσπάθειες όλων και συνδράμουμε όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως κάναμε με τη διανομή μέρους των κερδών της εταιρείας μας προς τους συναδέλφους για την υποστήριξή τους τη δύσκολη εποχή της ακρίβειας που διανύουμε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Info Quest Technologies Δημήτρης Εφορακόπουλος.

Πώς αναμένεται να κλείσει το 2023 και τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα χρόνια;

Το 2023 εκτιμάμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας, τόσο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μας μεγέθη όσο και αυτούς που σχετίζονται με ESG θέματα και επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό μας, θα επενδύσουμε περαιτέρω σε ψηφιακά εργαλεία και σε ενίσχυση των υποδομών μας, θα ενισχύσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία στο εξωτερικό, θα διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και θα ενισχύσουμε περισσότερο τους ανθρώπους μας με γνώσεις και δεξιότητες.

Πιστεύουμε στη δύναμη της τεχνολογίας να διευρύνει τις δυνατότητές μας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία, και δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να το πετύχουμε.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου