Heinrich Henckel (LGT): «Ακολουθούμε με συνέπεια ενα βιώσιμο προσανατολισμό»

Heinrich Henckel (LGT): «Ακολουθούμε με συνέπεια ενα βιώσιμο προσανατολισμό»
Ο διευθύνων σύμβουλος της LGT Bank Switzerland περιγράφει τις προκλήσεις για την τράπεζα, αναλύει τη σημασία του Impact Investing και των βιώσιμων επενδύσεων και χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά πολλά υποσχόμενη.        

Με ιστορία άνω των 100 χρόνων ως περιφερειακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η LGT έχει πλέον καταφέρει να εξελιχθεί σε μια διεθνή ιδιωτική τράπεζα με περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους, υπό την κυριότητα της πριγκιπικής οικογένειας του Λιχτενστάιν. Έχοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιωσιμότητα, έχει αποκτήσει παρουσία σε περισσότερες από 20 πόλεις σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Μέση Ανατολή, ενώ ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη διαχείριση οικογενειακής περιουσίας και επιχειρήσεων.

Η LGT προσφέρει πλήρεις επενδυτικές λύσεις σε ιδιωτικούς επενδυτές, ενώ, εκτός από τις κλασικές επενδυτικές υπηρεσίες, οι παροχές της περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό περιουσιακών στοιχείων, τη χρηματοδότηση ακινήτων, τις επενδύσεις με κοινωνικό αντίκτυπο ή τη συμβουλευτική φιλανθρωπίας.

Το Fortune Greece είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Heinrich Henckel, CEO της LGT Bank Switzerland, η οποία ανήκει στο LGT Group, και απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα. Ο ίδιος έχει μακρά πείρα σε οργανισμούς όπως η Credit Suisse Group και το Χρηματιστήριο της Ελβετίας, πριν ενταχθεί στην LGT το 2009. Ο Heinrich Henckel στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται στις προκλήσεις της βιωσιμότητας για τον κλάδο, στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και στον επενδυτικό τομέα, στις προτεραιότητες της LGT, αλλά και στην ελληνική αγορά, η οποία «αναπτύσσεται ευχάριστα και προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές δυνατότητες».

Σε ένα περιβάλλον αγοράς που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, η LGT σημείωσε σταθερά έσοδα και επένδυσε περαιτέρω στην επέκταση των επιχειρήσεών της, στην ψηφιοποίηση και στις βιώσιμες επενδυτικές λύσεις. Πόσο δύσκολη ήταν η φετινή χρονιά για τον όμιλο;

Το 2022 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και διαμόρφωσε τους προηγούμενους μήνες. Για τους πληγέντες είναι μια τραγωδία, ενώ έχει εκτεταμένες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά το δύσκολο αυτό περιβάλλον, η LGT κατάφερε να αναπτυχθεί θετικά και να πετύχει καλά αποτελέσματα, τόσο για τους πελάτες μας όσο και για την εταιρεία μας. Αυτό το οφείλουμε κυρίως στον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό μας, στην ευρεία γεωγραφική μας παρουσία και την οικονομική μας σταθερότητα. Σκεπτόμαστε και ενεργούμε με προνοητικότητα και ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση. Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας και αστάθειας που διανύουμε, όλα τα παραπάνω δημιουργούν τη σωστή βάση για να αναπτύξουμε περαιτέρω εμάς και την τράπεζά μας.

Σε έναν αβέβαιο κόσμο με απρόβλεπτες αγορές, ποιες είναι οι βασικές σας προτεραιότητες για το νέο έτος;

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο ζητήματα, τα οποία θα μας απασχολήσουν έντονα: η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα. Το 2022 λανσάραμε ένα φιλόδοξο έργο, με στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης εντός της LGT και την ανάπτυξη εξατομικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων για τους πελάτες μας. Στον τομέα αυτό έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες. Τώρα μένει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να δούμε πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Συγκεκριμένα, ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της LGT στον τομέα της βιωσιμότητας;

Θέλουμε να κάνουμε ακόμα ένα πιο αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών έως το 2030. Σε μερικές εβδομάδες ψηφίζουμε τη νέα μας στρατηγική βιωσιμότητας, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους και μέτρα. Αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ήδη εντατικές προσπάθειες που καταβάλλουμε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Κάνουμε επίσης ό,τι είναι δυνατόν για να επεκτείνουμε περαιτέρω την γκάμα των βιώσιμων προϊόντων μας. Μέσα από αυτά θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τους πελάτες μας, ώστε να διαμορφώσουν το χαρτοφυλάκιό τους από κοινωνική και οικολογική άποψη και ταυτόχρονα να επωφεληθούν από ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες. Είναι σημαντικό για εμάς η βιώσιμη οικονομία και η υπεύθυνη δράση να μην αντιμετωπίζονται μόνο ως μία πρόσκληση. Για εμάς οι έννοιες αυτές ανοίγουν ένα συναρπαστικό πεδίο για νέες ιδέες και νέες επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τράπεζας ως προς τις υπηρεσίες προς τους πελάτες της;

Από τη μία, οι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα, παράλληλα με την οικογένεια τον ιδιοκτητών μας, τον οίκο του Λιχτενστάιν, να επενδύσουν σε ενδιαφέρουσες επενδυτικές στρατηγικές όπως η πριγκιπική στρατηγική. Από την άλλη, ανήκουμε στους κορυφαίους παρόχους βιώσιμων επενδυτικών λύσεων και είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα του Impact Investing. Οι πελάτες μας επωφελούνται από αυτό, αποκτώντας αποκλειστική πρόσβαση σε ελκυστικές επενδυτικές δυνατότητες. Ενδεικτικά, σε συνεργασία με την εταιρική μας επιχείρηση Lightrock, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει δύο Impact Funds. Αυτά τα «οχήματα» δίνουν τη δυνατότητα στους επενδυτές να επενδύσουν σε καινοτόμες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, οι οποίες μέσω των δραστηριοτήτων τους έχουν μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η μεγάλη ζήτηση ξάφνιασε ακόμα και εμάς τους ίδιους. Επίσης, η LGT ξεχωρίζει επίσης χάρη στο επιχειρηματικό υπόβαθρο και τη γνώση της. Η εταιρεία μας διοικείται από μια οικογένεια με επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα εδώ και αιώνες. Ταυτόχρονα, η οικογένεια των ιδιοκτητών αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις ανάγκες εύπορων οικογενειών και επιχειρηματιών και είμαστε σε θέση να τους συμβουλεύσουμε και να τους καθοδηγήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανήκουμε στους κορυφαίους παρόχους βιώσιμων επενδυτικών λύσεων και είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα του Impact Investing.

Πώς σκοπεύει να αναδιαρθρώσει η LGT Private Banking το μοντέλο διακυβέρνησης EMEA; Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στη στρατηγική σας;

Για περιοχή EMEA θα εισαγάγουμε έως την 1η Ιανουαρίου 2023 μια νέα οργανωτική περιφερειακή στρατηγική. Έτσι, θα μπορούμε να απλουστεύσουμε τη διακρατική συνεργασία, ενώ θα διαμορφωθούν κοινά πρότυπα και θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι. Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με κερδοφορία και να λειτουργούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι μέσα από αυτό να κερδίσουμε επίσης περισσότερο χρόνο για τη συμβουλευτική και την καθοδήγηση των πελατών μας. Η εισαγωγή της περιοχής EMEA είναι κυρίως μια λειτουργική προσαρμογή. Η στρατηγική της LGT παραμένει η ίδια, και η περιοχή EMEA θα μας βοηθήσει να την προωθήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο δραστικά τις προτεραιότητες στην περιοχή.

Στον τομέα της βιωσιμότητας, η LGT πρόσφατα υπέγραψε τη Δέσμευση για Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας (Finance for Biodiversity Pledge), καθώς και την πρωτοβουλία Αρχών Υπεύθυνης Επένδυσης (Principles for Responsible Investment / PRI), ενώ είναι πλέον μέλος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (Institutional Investor Group on Climate Change / IIGCC). Πιστεύετε ότι η τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τον κόσμο των ESG;

Δεδομένων των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων, δυστυχώς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μπαίνει, κατά κάποιο τρόπο, στο παρασκήνιο. Η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από ποτέ και μας υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο συμβάντα όπως τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν ή τις δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ. Είναι μεγάλη ανάγκη, λοιπόν, να αναλάβουμε δράση όλοι μας. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία για εμάς να προωθήσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας όχι μόνο με μεμονωμένες πρωτοβουλίες, αλλά και από κοινού με τους ανταγωνιστές μας και διεθνείς οργανισμούς. Αυτό ακριβώς μπορούμε να κάνουμε ως μέλη αυτών των παγκόσμιων φορέων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε είναι ασφαλώς η προσφορά των βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών μας. Ευτυχώς, το ενδιαφέρον για τις βιώσιμες επενδύσεις αυξάνεται συνεχώς − ακόμα και από ιδιωτικούς πελάτες. Επίσης, με μια διάφανη υπηρεσία παροχής συμβουλών μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να δώσουν στα χαρτοφυλάκιά τους έναν πιο βιώσιμο προσανατολισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη σκέψη και δράση ήταν πάντα βασικά στοιχεία των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων. Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτήν τη δέσμευση;

Αυτή προκύπτει από τις πεποιθήσεις και τις αξίες της οικογένειας των ιδιοκτητών μας. Το επιχειρηματικό πνεύμα της πριγκιπικής οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της LGT. Η οικογένεια των ιδιοκτητών μας, εδώ και αιώνες, είχε την προνοητικότητα να συνδυάζει την παράδοση και τη σταθερότητα με την μακρόπνοη σκέψη και δράση. Έχουμε αναγνωρίσει ότι μια μακρόπνοη προοπτική είναι απαραίτητη, αν θέλεις να οδηγήσεις ένα επιχειρηματικό μοντέλο στην επιτυχία. Συμμεριζόμαστε, λοιπόν, αυτή την πεποίθηση και ακολουθούμε με συνέπεια έναν μακροπρόθεσμο και βιώσιμο προσανατολισμό.

Η βιώσιμη σκέψη και δράση προκύπτει από τις αξίες της οικογένειας των ιδιοκτητών μας. Το επιχειρηματικό πνεύμα της πριγκιπικής οικογένειας είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα της LGT.

Οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες είχαν ήδη αρχίσει να νιώθουν την πίεση να εκσυγχρονιστούν. Τώρα που η πανδημία έχει αλλάξει τις προσδοκίες των πελατών αλλά και των εργαζομένων, πώς σκοπεύει ο δικός κλάδος να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή του;

Οι πελάτες μας εξοικειώνονται ολοένα και περισσότερο με την τεχνολογία. Όπως είναι φυσικό, θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εξέλιξη και να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης προς όφελός τους. Ωστόσο, στην ιδιωτική τραπεζική σπουδαίο ρόλο παίζει και η προσωπική, ειλικρινής επαφή. Ο βέλτιστος συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων είναι η τέχνη την οποία θα πρέπει μελλοντικά να τελειοποιήσουμε. Απαιτεί άριστη ψηφιακή εμπειρία για τους πελάτες και εξαιρετική υπηρεσία παροχής προσωπικών συμβουλών. Επίσης, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πλατφόρμες, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες μας να αλληλεπιδρούν με ομοϊδεάτες τους. Έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι αυτή η αλληλεπίδραση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Και τι συμβαίνει με τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων;

Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε καλούς συνεργάτες και να τους δεσμεύσουμε μακροπρόθεσμα, δεν αρκεί απλά να τους αναθέτουμε ενδιαφέροντα καθήκοντα. Εξίσου σημαντικό είναι να τους προσφέρουμε συναρπαστικές ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και ενεργή συμμετοχή − σήμερα περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοί μας αναμένουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά το ωράριο και το περιβάλλον εργασίας τους. Ως εργοδότες πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτήν την εξέλιξη, διότι διαφορετικά ο λεγόμενος «πόλεμος για το ταλέντο» θα χαθεί γρήγορα. Εξάλλου, η επιτυχία μιας εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη καταρτισμένων και αφοσιωμένων συνεργατών.

Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η ελληνική οικονομία έχει βρει μια νεοαποκτηθείσα δυναμική και η επίτευξη επενδυτικού βαθμού φαίνεται να είναι ένας εφικτός στόχος για το 2023. Πώς αξιολογεί η LGT το επενδυτικό τοπίο στην περιοχή μας;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις είναι πολλά υποσχόμενες. Η τουριστική βιομηχανία γνώρισε μια πραγματική «έκρηξη» και αποτελεί σήμερα έναν πολύ δημοφιλή τομέα για τους διεθνείς επενδυτές. Ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να αναπτυχθεί θεαματικά στο προσεχές μέλλον. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί το «Ελληνικό». Το μεγαλύτερο αστικό επενδυτικό και αναπτυξιακό έργο αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη αναμένεται να αλλάξει ριζικά την όψη της Αθήνας. Επιπλέον, διαφαίνονται προοπτικές στον τομέα των ΙΤ. Όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι παίκτες όπως η Tesla και η Microsoft, καθώς και ενδιαφέροντα start-ups, εγκαθίστανται στη λεγόμενη ελληνική «Silicon valley» πυροδοτώντας μια ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα αναπτύσσεται ευχάριστα και προσφέρει ενδιαφέρουσες επενδυτικές δυνατότητες. Είμαι βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

*Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ