Η απάντηση σε μια απλή ερώτηση οδήγησε σε μια κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας

Η απάντηση σε μια απλή ερώτηση οδήγησε σε μια κορυφαία ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας

Η ελληνικής καταγωγής ιδρύτρια του «Τhe Muse» μιλάει αποκλειστικά στο FortuneGreece για το εγχείρημά της και για τις διεθνείς διακρίσεις της.

Ήταν το 2011 όταν η Alexandra Cavoulacos μαζί με την Kathryn Minshew αποφάσισαν να αφήσουν πίσω την καριέρα τους ως στελέχη επιχειρήσεων και να μπουν δυναμικά στον κόσμο των startups. Μια καριέρα που τους είχε εξασφαλίσει ένα σίγουρο εισόδημα και μια ασφάλεια και που για πολλούς σήμερα φαντάζουν ιδανικά. Μέσα από την εμπειρία και τα εφόδια που τους προσέφερε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, η McKinsey, μπόρεσαν να δουν και τα «προβλήματα» που είχαν οι εταιρείες.

Η πορεία της Alex είχε ξεκινήσει να είναι ανοδική, όμως η Katheryn ένιωθε πως δε μπορεί να προσαρμοστεί και οι δύο τους περνούσαν ώρες προσπαθώντας να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Πώς γίνεται άτομα που έχουν όλα τα εφόδια να μη μπορούν να ταιριάξουν στην εταιρική κουλτούρα μιας επιχείρησης;» Στη προσπάθεια της Kathryn να βρει μια νέα εργασία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα χαώδες σύστημα εύρεσης εργασίας on line το οποίο αποφάσισαν πως έπρεπε να αλλάξουν.

Πλατφόρμες όπως το LinkedIn και το Indeed προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών, οι οποίες όμως περισσότερο μπερδεύουν και αγχώνουν τους υποψήφιους παρά τους βοηθούν. Κάπως έτσι γεννήθηκε το The Muse – μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας σήμερα, που δείχνει πως η διαδικασία της εύρεσης εργασίας δε πρέπει να βασίζεται μόνο στον τίτλο και στις μισθολογικές απολαβές, αλλά πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Και ο στόχος ήταν και παραμένει ένας: Να κάνουν την διαδικασία αυτή, ξανά ευχάριστη.

«Η εύρεση εργασίας είναι ένας εφιάλτης. Χωρίς υπερβολές. Πληκτρολογώντας απλά τον τίτλο μιας δουλειάς, τα αποτελέσματα θα είναι εκατοντάδες και μπορεί καμία από αυτές τις θέσεις να μη σου ταιριάζει πραγματικά. Αυτό θέλαμε να αλλάξουμε. Και εμείς το βιώσαμε όταν αποφασίσαμε να ψάξουμε για κάτι άλλο. Θέλαμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία πιο ανθρώπινη, με μεγαλύτερη διαφάνεια και αυθεντικότητα, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα κάθε εταιρείας και όχι απλά στους τίτλους» εξηγεί η Alexandra στο Fortunegreece.com.

Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Το κεφάλαιο ήταν προσωπικό, η στήριξη ερχόταν απ’ τις οικογένειες τους, αλλά δε το έβαλαν κάτω. «Ρίσκαρα και άφησα κάτι σίγουρο, αλλά δε θα μπορούσα να το συγχωρέσω στον εαυτό μου να πετύχει το Muse και εγώ να μην είμαι ενεργό κομμάτι του. Δεν είχα να χάσω τίποτα – μόνο να κερδίσω» τονίζει και συμπληρώνει: «Αυτό που με γέμιζε περισσότερο ήταν η σκέψη πως οι αποφάσεις μου δε θα αλλάξουν μόνο τη δική μου ζωή, αλλά και τη ζωή των άλλων».

Οι προκλήσεις σε αρχικό στάδιο ήταν αρκετές. Όπως γίνεται και με τις περισσότερες startups που παρουσιάζουν μια νέα πλατφόρμα έπρεπε να πείσουν το κοινό πως προσφέρουν κάτι νέο, κάτι που δεν βρίσκουν αλλού και κάτι που «κουμπώνει» ακριβώς πάνω στις ανάγκες τους. Πολύ σωστά, μου εξηγεί, πως οι προκλήσεις δε σταματούν ποτέ, οι εταιρείες είναι ζωντανοί οργανισμοί και προκύπτουν διαρκώς νέες ανάγκες. «Η επόμενη μας πρόκληση ήταν να βρούμε χρήματα» συνεχίζει. Και η αλήθεια είναι πως παρά το μεγάλο κενό που ήρθε να καλύψει το The Muse και ουσιαστικά να φέρει την «επανάσταση» στη διαδικασία εύρεσης εργασίας χρειάστηκαν 148 παρουσιάσεις σε επενδυτές μέχρι να κερδίσουν μια θέση σε έναν απ’ τους μεγαλύτερους accelerators, το Y Combinator, και να εξασφαλίσουν το πρώτο ποσό (1,2 εκατ. δολάρια) για την εταιρεία τους. Μέχρι τότε, όπως εξομολογείται, οι δύο τους βάζανε τα δικά τους χρήματα ως εγγύηση για τους μισθούς των πρώτων υπαλλήλων της πλατφόρμας.

Ακόμα και σήμερα οι προκλήσεις δε σταματούν. Η ομάδα πρέπει να μεγαλώσει όσο η ζήτηση αυξάνεται κι αυτό δε σημαίνει μόνο νέες προσλήψεις, αλλά και διαρκή εκπαίδευση της ομάδας και φυσικά ενίσχυση της δικής τους κουλτούρας.

Πώς η εύρεση εργασίας έγινε ξανά ευχάριστη

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη διαδικασία του να ψάχνουμε δουλειά την οποία συχνά «αναβάλαμε» για να μη χρειαστεί να το ξαναζήσουμε. Αγγελίες χωρίς μεγάλη σαφήνεια στο τι ακριβώς ψάχνουν οι εργοδότες, χρονοβόρες αιτήσεις, και συχνά λίγες απαντήσεις.

Αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία είθε να αλλάξει. Αυτό που διαφοροποιεί τη πλατφόρμα του The Muse είναι πως βάζουν πάνω από όλα τον υποψήφιο, σε έναν κόσμο που βάζει πάνω απ’ όλο τον εργοδότη. Η πλατφόρμα προσπαθεί να ενώσει τους δύο αυτούς «κόσμους», και όπως ο εργοδότης μπορεί να μάθει τα πάντα για τον εργαζόμενο, το ίδιο να μπορεί να γίνει και αντίστροφα.

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που ψάχνουν τους καταλληλότερους ανθρώπους για μια θέση, είναι και οι ίδιοι οι υποψήφιοι οι οποίοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο, να είναι άρτια ενημερωμένοι για την εταιρεία, να έχουν τις απαραίτητες ικανότητες, ώστε όχι μόνο να βρουν αυτό που τους ταιριάζει, αλλά να περάσουν και αλώβητοι από αυτή την αγχωτική διαδικασία.

Σήμερα, το The Muse είναι ένας «οδηγός πλοήγησης» για την επαγγελματική διαδρομή που κάποιος θέλει να ακολουθήσει. Στη πλατφόρμα μπορεί κανείς να βρει αγγελίες εργασίας, σεμινάρια, άρθρα και φυσικά τα προφίλ των μεγαλύτερων εταιρειών. Μέσα από ειδικά βίντεο οι χρήστες βλέπουν πως είναι οι εταιρείες στην καθημερινότητα τους, ενώ οι συνεντεύξεις εργαζόμενων που πέρασαν από αυτή τη διαδικασία,  τους βοηθούν να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Αυτό ακριβώς είναι που έλειπε απ’ την αγορά. Οι υποψήφιοι βάζουν ως στόχο να δουλέψουν σε μια εταιρεία με μόνο κριτήριο τη φήμη της και τις αμοιβές που προσφέρει. Πόσο σίγουροι είναι όμως πως αυτή είναι η εταιρεία που τους ταιριάζει πραγματικά; Η έρευνα είναι αυτό που κάνει τον ιδανικό υποψήφιο να ξεχωρίζει από τους άλλους.

«Οι εταιρείες δέχονται εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες αιτήσεις για μια δουλειά. Αυτός που θα ξεχωρίσει είναι εκείνος που θα δείξει πως γνωρίζει για την εταιρεία και θα εξηγήσει σε τι ακριβώς θα συνεισφέρει. Οι εργοδότες πρέπει να δουν πως δε πρόκειται για μια ακόμα αίτηση ανάμεσα στις δεκάδες που λαμβάνουν, αλλά για μια αίτηση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του υποψήφιου» τονίζει η Alex.

Το οικονομικό μοντέλο της πλατφόρμας

Αυτό που τελικά «τραβάει» τους υποψήφιους σε μια εταιρεία είναι η κουλτούρα και αυτούς τους εργαζόμενους θέλουν να προσεγγίσουν και οι ίδιοι οι εργοδότες. Άτομα που ξέρουν γιατί θέλουν να δουλέψουν γι αυτούς. Κάπως έτσι πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή για να υπάρχει το προφίλ τους στη πλατφόρμα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το The Muse.

Σήμερα στη πλατφόρμα υπάρχουν πάνω από 500 εταιρικά προφίλ, από startups και μικρές επιχειρήσεις, μέχρι κορυφαίες εταιρείες που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα του Fortune 500. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Vanguard, Wells Fargo, Goldman Sachs, HBO, Conde Nast, Bloomberg και άλλες, ενώ οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια.

«Τι θέλω να κάνω με τη ζωή μου (και πώς θα το καταφέρω)»

Από το 2011 η ομάδα του The Muse έχει βοηθήσει εκατομμύρια άτομα να δώσουν τη δική τους απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να δοθεί μια τέτοια απάντηση ειδικά στις ημέρες μας που οι ανάγκες και οι απαιτήσεις αλλάζουν διαρκώς και καλούμαστε να προσαρμοστούμε διαρκώς σε νέα δεδομένα;

Σίγουρα το να βρεις τι θες να κάνεις δεν είναι και δε ούτε θα γίνει ποτέ εύκολο και συνήθως θα υπάρχουν αμφιβολίες. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε. «Ο καθένας πρέπει να ονειρευτεί τον εαυτό του βασισμένος στα δικά του “θέλω” και όχι της οικογένειας του ή του περίγυρου του. Να κάνει τη λίστα με τις δικές του προτεραιότητες και πάνω σε αυτές να πορευτεί. Να δει τι έχει ανάγκη και τι είναι πιο σημαντικό: ένας πολύ καλός μισθός, ένα πολύ καλό όνομα εταιρείας ή η ευελιξία; Πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τις ανάγκες του και μόνο έτσι θα μπορέσει να είναι ευτυχισμένος» καταλήγει η Alex.

Για να βοηθήσουν τους χρήστες να βρουν τι είναι αυτό που θέλουν στη ζωή τους, πώς θα βελτιωθούν και πως θα κάνουν το επόμενο βήμα, από το Νοέμβριο η πλατφόρμα προσφέρει μια σειρά από συνεδρίες, το Coach Connect, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν τον δικό τους προσωπικό σύμβουλο για θέματα που τους απασχολούν ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

Η γυναίκα επιχειρηματίας

Τόσο η ίδια, όσο και η συνεργάτης της έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes 30 Under 30 στη κατηγορία των Media, καθώς και στη λίστα του περιοδικού Inc. στην κατηγορία με τις «15Women to Watch in Tech».

Όπως εξηγεί, οι βραβεύσεις αυτές είναι το κίνητρο τους για να προχωρήσουν παρακάτω και να κάνουν τα επόμενα βήματα. Μια επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, κόπου και χρόνου που έπιασαν τόπο, κάτι που δε συμβαίνει πάντα. «Λειτουργούμε ήδη πέντε χρόνια, κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε για ακόμα περισσότερα» προσθέτει.

Η Alex δίνει τη δική της οπτική γωνία για το πως είναι να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας στον ανταγωνιστικό αυτό χώρο της τεχνολογίας. Όπως εξηγεί η Νέα Υόρκη προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος για τις γυναίκες, καθώς υπάρχουν αρκετές γυναίκες που ιδρύουν τη δική τους τεχνολογική εταιρεία, πολλές περισσότερες από την Σίλικον Βάλλεϋ και άλλες περιοχές της Αμερικής. Αυτό σημαίνει πώς είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξει ένα γυναικείο δίκτυο στο οποίο να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους και να έχουν τα ίδια οράματα, ώστε να μη νιώθουν μόνες τους.

«Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο είχα συμμετάσχει σε ένα event για προσλήψεις γυναικών και απορούσα γιατί κάποιος να αφιερώσει ένα event μόνο στις γυναίκες τη στιγμή που υπήρχε ισότητα στο Πανεπιστήμιο. Αλλά όταν μιλάμε για την εργασία, οι προκλήσεις είναι έντονες και οι γυναίκες συχνά θεωρούνται μειονότητα και πρέπει να πείσουν πως δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους άντρες. Αυτό που πρέπει να μάθουν οι γυναίκες, ανεξάρτητα με τον κλάδο στον οποίο έχουν επιλέξει να εργαστούν, είναι πως έχουν τον δικό τους τρόπο ηγεσίας. Και αυτό πρέπει να υπερασπιστούν.»

Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής παραμένει ένας δύσκολος στόχος, παρά τη βοήθεια των συνεργατών. Αστειευόμενη η Alex εξηγεί πως θεωρεί επιτυχία το γεγονός πως δε δουλεύει ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, αλλά μερικές ώρες μόνο ή που βρίσκει χρόνο να πάει μια βόλτα. «Εάν αγαπάς τη δουλειά σου, είναι δύσκολο να πεις πως δε θα δουλέψεις τη στιγμή που βλέπεις πως υπάρχουν ευκαιρίες. Σήμερα, όμως, ξέρω τα όρια μου» λέει κλείνοντας.

Επόμενα βήματα

Η εταιρεία έχει καταφέρει να «σηκώσει» πάνω από 28 εκατ. δολάρια, χρήματα που έχουν επενδυθεί στο να μεγαλώσει η ομάδα και να επεκταθεί η πλατφόρμα και σε άλλες περιοχές της Αμερικής και του Κανάδα. Στόχος είναι επίσης και η εξέλιξη του ίδιου του προϊόντος. «Η εδραίωση μας στην Αμερική είναι κύριο μέλημα μας, γιατί εδώ βρίσκονται οι περισσότεροι χρήστες μας. Σκεφτόμαστε το The Muse σαν μια παγκόσμια εταιρεία, αλλά πρώτα πρέπει να γίνουμε η μεγαλύτερη της Αμερικής. Ακριβώς επειδή το μοντέλο μας βασίζεται στο συμβουλευτικό κομμάτι, και τα συστήματα είναι διαφορετικά στην Ευρώπη θέλουμε να είμαστε 100% έτοιμοι όταν θα κάνουμε το επόμενο βήμα» αναφέρει η Alex, ενώ δε διστάζει να αποκαλύψει πως ο πρώτος στόχος εκτός Αμερικής  θα είναι η Μεγάλη Βρετανία.

Η ελληνικής καταγωγής Alexandra έχει «πολυπολιτισμικό» γενικολογικό δέντρο. Μεγαλωμένη στη Γαλλία, με Έλληνα πατέρα και Βελγίδα μητέρα, και οικογένεια σε όλη την Ευρώπη, έχει μια σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει στο ευρωπαϊκό εργασιακό πλαίσιο. Κλείνοντας τη συζήτησή μας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη χώρα μας με αφορμή εκδήλωση του Orange Groove αναφέρει: «Η πλατφόρμα θα μπορούσε ανθίσει και στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί υπάρχει ταλέντο και πολύ μεγάλη όρεξη για εργασία. Η χώρα πρέπει να ορθοποδήσει ξανά μετά τη κρίση – αυτό που λείπει είναι η γνώση για το πώς αυτό θα γίνει. Ποιες είναι οι επιλογές μου, τι δεξιότητες χρειάζονται σήμερα και που υπάρχουν ευκαιρίες. Αυτή την εκπαίδευση είναι που προσφέρουμε εμείς.»