Η εταιρεία από την Ελλάδα που στελεχώνει τις επιχειρήσεις

Η εταιρεία από την Ελλάδα που στελεχώνει τις επιχειρήσεις

Στελέχη της PfB μιλούν για την πορεία της εταιρείας, το άνοιγμα στο εξωτερικό και τις νέες τάσεις στην αγορά εργασίας.

Το 2007 μία ομάδα επαγγελματιών με γνώση και εμπειρία στην διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια εταιρεία που θα έδινε διαφορετική διάσταση στο χώρο των υπηρεσιών του ανθρώπινου δυναμικού. Εμπνευστής και δημιουργός της ήταν η Ρεβέκκα Πιτσίκα πρόεδρος και CEO της εταιρείας, που διέθετε ήδη πολυετή εμπειρία ως στέλεχος σε γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της ως στέλεχος σε αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία, όπου κατείχε την θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της, προχώρησε στην ίδρυση της People for Business.

Το 2012 ήταν χρονιά ορόσημο για την κ. Πιτσίκα η οποία τιμήθηκε με το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για τον Καλύτερο Νέο Επιχειρηματία για την Ελλάδα για το 2012».Οχτώ χρόνια μετά η εταιρεία δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών της και η διοίκησή της έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη. Η ομάδα έχει μεγαλώσει, η PfB συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων του κλάδου και πλέον ανοίγει τα «φτερά» της στις αγορές του εξωτερικού.

Όπως αναφέρει η κ. Πιτσίκα στο Fortunegreece.com, η εταιρεία ιδρύθηκε το διάστημα που διαμορφωνόταν μία νέα πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο και ξεκινούσε η βαθύτερη χρηματοπιστωτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας και κατά συνέπεια, οι μεγαλύτερες ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας. «Η κάθε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείται δεν έχει πλέον περιθώρια λανθασμένων επιλογών, τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα. Αναζητά οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις για το στελεχιακό δυναμικό της, είτε πρόκειται για μία νέα πρόσληψη, είτε για αξιολόγηση του υπάρχοντος δυναμικού της, είτε πρόκειται να λάβει μία δυσάρεστη απόφαση, συρρικνώνοντας τους ανθρώπινους πόρους της».

Δεν υφίσταται πλέον το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό αναφορικά με το τι έχει αλλάξει στην αγορά εργασίας και ποια η συνεισφορά της PfB όλα αυτά τα χρόνια, η κ. Πιτσίκα υπογραμμίζει πως η κρίση συμπαρέσυρε μαζί με την οικονομία και το παραδοσιακό μοντέλο εργασίας. Αναδύθηκαν νέες, ευέλικτες μορφές εργασίας και σύγχρονα μοντέλα απασχόλησης. Εναλλακτικές μορφές όπως η μερική και η προσωρινή απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εργασία από απόσταση (λόγω παγκοσμιοποίησης) ή από το σπίτι (λόγω τεχνολογίας) που δεν αφορούσαν τη μεγαλύτερη μερίδα εργαζομένων, αρχίζουν να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. «Έχουμε περάσει προ πολλού το στάδιο που μια επιχείρηση χρειαζόταν απλά εργαζομένους με γνώσεις. Η σύγχρονη επιχείρηση στηρίζεται σε ανθρώπους, στηρίζεται σε ταλέντα, όχι απλά σε εργαζόμενους. Μιλάμε για τεχνολογία και καινοτομία – όμως η τεχνολογία, τα μηχανήματα, οι υποδομές, τα υλικά δεν παράγουν καινοτομία. Δεν είναι παρά οι άνθρωποι που έχουν όραμα και ιδέες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Για αυτό και ενώ παλαιότερα επιλέγαμε τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση», πλέον έχουμε περάσει στην εποχή του «επιλέγω τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη εταιρεία».

Η PfB ανοίγει «φτερά» στο εξωτερικό.

Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά η εξωστρέφεια αποτελεί παράγοντα «κλειδί» για την ανάπτυξη μιας εταιρείας και η PfB το έβαλε ψηλά στην στρατηγική επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο της PfB επόμενος σταθμός είναι οι αγορές της Μάλτας και του Ντουμπάι. «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει στρατηγική σημασία για την People for Business, καθώς προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στους τομείς των υπηρεσιών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της τεχνολογίας και της ενέργειας».

Στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ η μεγαλύτερη ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού.

Όσο για το ποιες αγορές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυναμική και που υπάρχουν ακόμα επαγγελματικές ευκαιρίες; Η κ. Πιτσίκα απαντά πως αυτή την περίοδο επαγγελματικές ευκαιρίες συναντά κανείς κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά και σε άλλες αναδυόμενες αγορές όπως η Αφρική, αλλά και στην Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. «Η Ευρώπη, μάλλον έχει κορεστεί και οι ανάγκες είναι πλέον πιο μεμονωμένες, όμως υπάρχει πάντα σημαντική ζήτηση για επαγγέλματα τεχνολογίας ειδικά στις Κάτω Χώρες».

“ Η επιχειρηματικότητα είναι επιλογή και όχι λύση ανάγκης”.

Απευθυνόμενη σε εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το επιχειρείν η κ. Πιτσίκα τονίζει πως η επιχειρηματικότητα είναι επιλογή και όχι λύση ανάγκης, ενώ απαιτεί συγκεκριμένες δεξιότητες. «Δεν είναι όλοι γεννημένοι επιχειρηματίες, όπως δεν είναι όλοι γεννημένοι να γίνουν στελέχη. Είναι όμως πολλοί αυτοί που μπορούν πραγματικά να το κάνουν, αρκεί να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη και εργαλεία. Ευκαιρίες επιχειρηματικότητας υπάρχουν πάντα, αρκεί κάποιος να θέλει να τις ανακαλύψει. Επίσης, επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο μια καλή ιδέα, αλλά ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της. Και επιμένω πως στην εποχή μας η πρόσβαση στο κεφάλαιο είναι πιο εύκολη από ποτέ, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες πηγές χρηματοδότησης σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό που λείπει είναι η γνώση υλοποίησης μιας επιχειρηματικής ιδέας, το πώς κάποιος να κάνει την ιδέα του, πράξη».

Σημείο «κλειδί» η καλή εταιρική φήμη.

Στο Fortunegreece.com μίλησε και η Ελενα Κατσίνα, Group Business Leader, Premium HR Solutions της People for Business. Η ίδια επεσήμανε πως στα θέματα στελέχωσης και προσέλκυσης ταλέντων η PfB προσφέρει προστιθέμενη αξία στους πελάτες της μέσα από μια συνολική παρέμβαση και καθοδήγηση, κατανοώντας θέματα κουλτούρας, στρατηγικής αλλά και επικοινωνίας. «Πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση σχετικά με διαδεδομένες φήμες που διαμορφώνουν αρνητικές απόψεις της αγοράς των υποψηφίων απέναντι σε κάποιες εταιρικές κουλτούρες, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ανταγωνιστικά στελέχη. Εμείς, λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος ανοικτής επικοινωνίας και μετάδοσης των μηνυμάτων, καταφέρνουμε και βοηθούμε τον πελάτη μας μέσα από συμβουλευτική επικοινωνίας, να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια, και να αναδιαμορφώνει πολλές φορές την εταιρική εικόνα και φήμη του».

Επιπρόσθετα, η κ. Κατσίνα εστίασε στη σημασία που έχει η καθοδήγηση στελεχών σε θέματα συμβουλευτικής καριέρας, όπου εμβαθύνοντας στην προσωπικότητα αλλά και στα δυνατά επαγγελματικά στοιχεία των ενδιαφερομένων, η PfB κατάφερε να αξιοποιήσει δυναμικά την εμπειρία τους και να επανδρώσει εταιρείες με πολλά δυνατά στελέχη από το χώρο, που τις περισσότερες φορές άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Οι εργασιακοί ρόλοι έχουν πλέον αυξημένες αρμοδιότητες. 

Αλήθεια άραγε, στρατηγικά στο ανθρώπινο δυναμικό ποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα πρέπει να έχουν οι εταιρείες για να μπορέσουν να επιβιώσουν; Την απάντησε έδωσε ο Πάνος Μπαλτάς, Group Strategic Alliance της People for Business λέγοντας χαρακτηριστικά πως η άποψη ότι ζούμε στην εποχή του «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη εταιρεία» σημαίνει πρακτικά πώς και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι έχουν πλέον απαιτήσεις από τον μελλοντικό τους εργοδότη και ιδιαίτερα οι ταλαντούχοι υποψήφιοι, οι οποίοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περιζήτητοι. «Για να μπορέσει μία εταιρεία να προσελκύσει νέα και ταλαντούχα στελέχη, πρέπει να πιάσει τον παλμό της νέας εποχής. Οι άνθρωποι πλέον απαιτούν εργασιακούς ρόλους με αυξημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες, που θα τους επιτρέπουν να παίρνουν πρωτοβουλίες κι όχι ένα στενό «κουτάκι» σε κάποιο οργανόγραμμα. Άλλωστε και οι περισσότερες θέσεις εργασίας πλέον είναι πιο πολυδιάστατες και λιγότερο εξειδικευμένες». Ο κ. Μπαλτάς εξηγεί πως οι πιο νέοι θέλουν να εργάζονται σε εταιρείες που επενδύουν σε επιμόρφωση και εκπαίδευση των στελεχών τους και δίνουν τη δυνατότητα γρήγορης ανέλιξης, τόσο ιεραρχικής όσο και σε επίπεδο απολαβών και πως η τεχνολογία προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ώστε το κλασικό «πρωινό, 8ωρο στο γραφείο» να θεωρείται ξεπερασμένο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για startuppers.

Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με το εν εξελίξει οικοσύστημα των startups στη χώρα μας, η PfB επιχειρεί να καλύψει το μεγάλο κενό στον τομέα της επιχειρηματικής εκπαίδευσης. Βασική πεποίθηση των στελεχών της εταιρείας είναι πως ο τρόπος ανάπτυξης και λειτουργίας μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν μίας εδραιωμένης επιχείρησης και πως αυτά που διδασκόμαστε στα πανεπιστήμια αφορούν την παλαιά θεωρία του Management, η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες μίας νεοφυούς επιχείρησης. Μέσω των διεθνών επαφών που διαθέτει η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού, προέβη στην υιοθέτηση αντίστοιχων προγραμμάτων που γνωρίζουν μεγάλη άνθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας κι εκεί υπάρχει τεχνογνωσία δεκαετιών στον τομέα ανάπτυξης των startups. Το εν λόγω πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει μία επιχειρηματική ιδέα και θα ήθελε να την κάνει πράξη. Μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαιδευτικού επιπέδου ή αγοράς στην οποία θέλει να απευθυνθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζει αγγλικά και να είναι εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η PfB έχει επιλεγεί από την Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, στα πλαίσια του Career Support Program, για να παρέχει τις υπηρεσίες της στα μέλη της, υποστηρίζοντας τα ενεργά στο επόμενο επαγγελματικό τους βήμα. Επιπλέον, συνεργάζεται με το iMBA, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα καριέρας, ενώ υποστηρίζει τους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award) σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.