Η «μάχη» των YES! Hotels με τα capital controls και την πολιτική αστάθεια

Η «μάχη» των YES! Hotels με τα capital controls και την πολιτική αστάθεια

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, οι επικείμενες εκλογές και τα άμεσα σχέδια του ομίλου.

Την ώρα που η τουριστική σεζόν βρισκόταν στο απόγειό της και οι επαγγελματίες του κλάδου προσδοκούσαν σε αύξηση εσόδων και αντιστάθμιση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, η επιβολή των capital controls και η νέα εκλογική αναμέτρηση μεταφράστηκαν στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας ως «κεραυνός εν αιθρία».

Παρά την αύξηση της τουριστικής κίνησης στα νησιά, τα ξενοδοχεία του κέντρου για ακόμα μια φορά «πλήρωσαν τα σπασμένα» εξαιτίας της αρνητικής προβολής που έλαβε η χώρα μας στα διεθνή ΜΜΕ. «Για το 2015 οι προσδοκίες μας ήταν πολύ υψηλές. Περιμέναμε απογείωση τιμών αλλά και πληρότητας. Πράγματι τα στοιχεία δείχνουν πως τον Μάιο και τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία της Αθήνας κινήθηκαν ικανοποιητικά, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν από τις 26 Ιουνίου και μετά όταν η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος» δηλώνει στο FortuneGreece.com η Στεφανία Φλέγγα, Director of Sales & Marketing του ομίλου YES! Hotels.

Την πρώτη εβδομάδα τα ξενοδοχεία του Ομίλου δεν λάμβαναν κρατήσεις και οι ακυρώσεις δωματίων ήταν λίγες, όμως μετά την ψήφιση του «Όχι» ο αριθμός των ακυρώσεων αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς αυτό να συνεπάγεται χειρότερα αποτελέσματα συγκριτικά με εκείνα του 2014. «Τον Ιούλιο η Αθήνα πήγαινε εξαιρετικά καλά. Τον Αύγουστο η μείωση των κρατήσεων ήταν περίπου 15% σε ετήσια βάση. Τον ίδιο μήνα πέρυσι η πληρότητα άγγιζε το 96% ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 80%».

Το συμπέρασμα που προκύπτει ήταν πως ναι μεν οι τιμές αυξήθηκαν αλλά η πληρότητα δεν εμφάνισε την ίδια δυναμική. Οι ξένοι δημοσιογράφοι είχαν νοικιάσει τα μπαλκόνια των ξενοδοχείων που «έβλεπαν» στο Σύνταγμα και η εικόνα που μετέδιδαν ήταν ανακριβής και καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό, προτρέποντας τους ταξιδιώτες σε ακύρωση της διαμονής τους. «Ένα μεμονωμένο περιστατικό που έγινε από αλλοδαπούς που άναψαν φωτιά σε ένα κάδο απορριμμάτων πήρε τεράστιες διαστάσεις στα κανάλια του εξωτερικού. Την επόμενη μέρα δεχόμασταν τηλεφωνήματα και e-mail από ανθρώπους που είχαν τρομοκρατηθεί και επιθυμούσαν να ακυρώσουν τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία μας».

Η Αθήνα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια για να γίνει city break προορισμός

Η Στεφανία Φλέγγα παραδέχεται πως η Αθήνα δεν έχει καταστεί ακόμη City Break προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας το καλοκαίρι και αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει αποκτήσει ως ευρωπαϊκή πόλη, σταθερή εικόνα και ασφάλεια. Όσο για τα όσα ανακοίνωσε ο ΣΕΤΕ περί νέου ρεκόρ αύξησης τουριστών την τρέχουσα χρονιά, η κ. Φλέγγα υπογραμμίζει πως στα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν παρατηρήθηκε η ίδια αυξητική τάση με εκείνη των νησιών.

Τα ξενοδοχεία του ομίλου YES!Hotels δουλεύουν κατά κύριο λόγο με την Αμερικανική αγορά, με Γάλλους και Άγγλους τουρίστες οι οποίοι και φέτος έδωσαν «ψήφο» εμπιστοσύνης. «Οι Καναδοί, οι Βραζιλιάνοι και οι Λατινοαμερικάνοι αποτελούν τους καλύτερους πελάτες μας. Είναι όμως και οι πιο απαιτητικοί αφού ακολουθούν πιστά την εκάστοτε ταξιδιωτική οδηγία που εκδίδεται από τη χώρα τους και όταν συμβαίνουν επεισόδια στην Ελλάδα η αντίδρασή τους είναι άμεση».

Αναφερόμενη στα capital controls τονίζει πως δεν επηρέασαν άμεσα τις δραστηριότητες του ομίλου, δημιούργησαν όμως μια ταξιδιωτική ανασφάλεια. «Δεν υπήρξε ενημέρωση από πουθενά. Ο κόσμος δεν ήξερε τι σημαίνουν τα capital controls και ότι για τους ξένους τουρίστες δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Έπρεπε εμείς οι ίδιοι να τους ενημερώνουμε μέσω των social media και να τους καθησυχάζουμε. Θεωρώ τεράστιο λάθος την εξαγγελία ενός δημοψηφίσματος στο high season του τουρισμού που είναι άλλωστε και ο μόνος κλάδος που συνεισφέρει σταθερά στο εγχώριο ΑΕΠ. Ήταν μια τρομερά επιπόλαιη κίνηση».

Η νέα εκλογική αναμέτρηση δεν φαίνεται να επηρεάζει τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι κρατήσεις προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς και αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με την κ. Φλέγγα, στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα. «Όλα τα συμβόλαια κλείνονται από τώρα για την επόμενη τουριστική σεζόν. Ακόμα και αν τα πράγματα παραμένουν ρευστά και αβέβαια μια επιχείρηση δεν μπορεί να περιμένει και να μείνει στο τέλος εκτός αγοράς. Τον Ιανουάριο δεν σας κρύβω πως η αγορά είχε παγώσει εξαιτίας της διεξαγωγής των εκλογών. Δεν νιώθω να συμβαίνει το ίδιο και τώρα».

Σημειώνεται πως από τα πέντε ξενοδοχεία που απαριθμεί ο όμιλος (Periscope, TwentyOne, NEW HOTEL, Semiramis, Kefalari Suites) το New Hotel διαθέτει τις περισσότερες κλίνες (79) και ακολουθεί το Semiramis με 51 δωμάτια. Όλα όμως ακολουθούν το μότο του ομίλου που αντανακλά μια “Y”oung, “E”nthusiastic και “S”eductive εμπειρία φιλοξενίας.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς η διοίκηση αναμένεται να προβεί σε ανακαινίσεις καθώς όπως μας λέει η κ. Φλέγγα όποιες και αν είναι οι οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις η διοίκηση του Ομίλου θα παραμείνει πιστή στη φιλοσοφία της που δεν είναι άλλη από το να είναι μια σύγχρονη, ανανεωμένη επιχείρηση και να προσφέρει στους πελάτες της ένα επίκαιρο και συνάμα διαχρονικό προϊόν.