Η στρατηγική ανάπτυξη της Belmond μέσα από πολυτελή ταξίδια με τρένο

Η στρατηγική ανάπτυξη της Belmond μέσα από πολυτελή ταξίδια με τρένο
Ο Nicolas Streff, αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Εταιρικής Επικοινωνίας της Belmond.
Συνέντευξη με τον Nicolas Streff, αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Εταιρικής Επικοινωνίας της Belmond.

Από τον Κώστα Παναγάκη

Ακολουθώντας την παράδοση δύο δεκαετιών, η καρδιά της διεθνούς φιλοξενίας χτύπησε για ακόμη μία φορά στις αρχές Δεκεμβρίου στην Κυανή Ακτή, στο πλαίσιο της έκθεσης International Luxury Travel Market (ILTM) Cannes. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Nicolas Streff, αντιπρόεδρο Στρατηγικής και Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ξενοδοχείων Belmond.

Ο Streff, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τη στρατηγική προσέγγιση του Ομίλου Belmond για την επέκταση και ανάπτυξή του, ενώ τόνισε τη σημασία της μοναδικότητας των προορισμών και της τοπικής κουλτούρας στην επιλογή ξενοδοχείων, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Belmond να προσφέρει ασύγκριτες εμπειρίες στους επισκέπτες της.

To Mount Nelson Hotel της Belmond υποδέχεται επισκέπτες στο Cape Town από το 1899.
To Mount Nelson Hotel της Belmond υποδέχεται επισκέπτες
στο Cape Town από το 1899.

Επιλεκτική επέκταση: Με την πρόσφατη εξαγορά της Hacienda Katanchel και τη σχεδιαζόμενη επέκταση στη Σαρδηνία, πώς επιλέγει στρατηγικά η Belmond τα ξενοδοχεία στα οποία επεκτείνεται και τι ρόλο παίζει η ιστορική και πολιτιστική σημασία ενός προορισμού σε αυτήν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων;

Νομίζω ότι η φράση-κλειδί εδώ είναι η «επιλεκτική επέκταση». Δεν είμαστε σε αγώνα δρόμου και για εμάς αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο προορισμός. Ο προορισμός πρέπει να είναι εξαιρετικός, μοναδικός. Επιπρόσθετα, στον τρόπο που επιλέγουμε τα ακίνητα παίζει μεγάλο ρόλο η κλίμακα του ξενοδοχείου. Έτσι μιλάμε για ξενοδοχεία μικρής κλίμακας, με περιορισμένο αριθμό δωματίων: 80 με 100 δωμάτια το πολύ.

Έπειτα, κοιτάζουμε και την πολιτιστική πλευρά ενός προορισμού. Ποια είναι η τοπική κουλτούρα; Και πώς όλα τα στοιχεία μπορούν να παίξουν ρόλο μαζί για να μπορούμε να δημιουργήσουμε ασύγκριτες εμπειρίες. Έτσι και πάλι η επιλεκτική επέκταση είναι μια φράση-κλειδί εδώ και είμαστε συγκεκριμένοι για το τι χρειαζόμαστε και τι πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα Belmond brand.

Και μια άλλη διάσταση που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι ότι δεν υπάρχει ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλα. Κάθε έργο λοιπόν, κάθε νέο ξενοδοχείο, είναι μοναδικό, και έτσι δίνουμε προτεραιότητα πρώτα στον ρόλο του ακινήτου. Έτσι, η Belmond παίζει ρόλο επιμελητή, αλλά τελικά θέλουμε το ξενοδοχείο να λάμψει.

Το βαγόνι-μπαρ του θρυλικού Venice Simplon - Orient Express.
Το βαγόνι-μπαρ του θρυλικού Venice Simplon – Orient Express.

Άρα, έχετε, σε κάποιον βαθμό, λόγο στο το τι θα κάνει ένα ξενοδοχείο, αλλά είναι πάντα μέσα στο πλαίσιο σεβασμού των υπόλοιπων παραμέτρων του προορισμού και της τοπικής κοινότητας.

Είναι το περιβάλλον, οι κοινότητες, η ιστορία καθώς και η κληρονομιά, που δεν ανέφερα, αλλά είναι προφανής για εμάς. Είναι επίσης το πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον ρόλο του στη σύγχρονη κουλτούρα και να φέρουμε κάθε ιδιοκτησία στον 21ο αιώνα. Δεν έχουμε «κολλήσει» στο παρελθόν. Έτσι, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την ιστορία και την κληρονομιά, και να φέρουμε αυτήν τη σύγχρονη πινελιά, ενώ γιορτάζουμε και τιμούμε την κληρονομιά κάθε ξενοδοχείου. Αυτή δεν είναι μια συνταγή για την Belmond, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει όταν επιλέγουμε ένα ξενοδοχείο.

Η Belmond είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, για τα εμβληματικά της ταξίδια με τρένο. Θα μπορούσατε να αναλύσετε το στρατηγικό όραμα πίσω από την εστίαση περισσότερο στα ταξίδια με τρένο το 2024 και πώς βλέπετε αυτό να ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών πολυτελείας;

Ο κόσμος ανακάλυψε ξανά τα ταξίδια με τρένο μετά την πανδημία, αλλά εμείς το κάνουμε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από το 1982 με το Venice – Simplon Orient Express. Έξι τρένα σήμερα, για εμάς, είναι κάτι περισσότερο από ένα τρένο. Ήμασταν πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε ο ηγέτης και σκοπεύουμε να παραμείνουμε ο ηγέτης και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερους προορισμούς, περισσότερα ταξίδια με τρένα.

Ξεκινώντας από το 2024, νομίζω ότι η επανεκκίνηση του Eastern & Oriental Express είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, από τη Σιγκαπούρη στη Μαλαισία. Και θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εμπειρία των επισκεπτών σε όλα τα τρένα μας. Στο Royal Scotchman θα προσθέσουμε μεγάλες σουίτες στο τρένο. Θα συνεργαστούμε επίσης με νέους σεφ για τα δύο τρένα μας στο Περού. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε νέα projects, νέους προορισμούς και νέους τρόπους ανακάλυψης χωρών και τοπίων μέσω «αργών ταξιδίων».

Η καινοτομία και για το Venice – Simplon Orient Express του χρόνου είναι ένας νέος προορισμός: το Πορτοφίνο στην Ιταλία. Για πρώτη φορά θα υπάρχουν δύο εμβληματικές πόλεις, Παρίσι και Πορτοφίνο, που συνδέονται με το VSOE. Και η πιο θρυλική διαδρομή θα είναι η Κωνσταντινούπολη. Θα κάνουμε τη διαδρομή Παρίσι – Κωνσταντινούπολη δύο φορές τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2024.

«Σκοπεύουμε να παραμείνουμε ο ηγέτης και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε περισσότερα ταξίδια με τρένα».

Θα συνδέσετε τη διαδρομή προς το Πορτοφίνο με τα ξενοδοχεία σας εκεί: Splendido και Splendido Mare;

Ναι. Για πρώτη φορά το επόμενο έτος με βάση τη διαδρομή μας προς το Πορτοφίνο φιλοξενούμε επίσης μια εκδήλωση στο Splendido. Θα έχουμε τον Jean Imbert, τον σεφ στο Venice – Simplon Orient Express, να μαγειρεύει με τον σεφ μας στο Splendido, και θα κάνουμε μια καταπληκτική γιορτή. Αλλά συνολικά, ξέρετε, η τάση του «αργού ταξιδιού» είναι πολύ συναρπαστική. Και είναι επίσης συναρπαστικό να βλέπουμε ότι έχουμε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε αυτό τον χώρο ταξιδιού.

Βλέπετε πολλές κυβερνήσεις να επενδύουν σε αργά ταξίδια, σε sleeper trains, τόσο στο κομμάτι του luxury όσο και στα υπόλοιπα segments. Υπάρχει διάθεση από ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο όχι μόνο να αφιερώσουν χρόνο για ταξίδια, αλλά και να συνδέσουν προορισμούς με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Το μέλλον του «slow travel» είναι λαμπρό.
Το μέλλον του «slow travel» είναι λαμπρό.

H Belmond υπήρξε πρωτοπόρος του «slow travel». Πώς προβλέπετε το μέλλον αυτού, ειδικά τώρα που όλοι ισχυρίζονται ότι είναι ενεργοί ή ότι πρόκειται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το μέλλον του «slow travel» είναι λαμπρό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιβραδύνουμε το ταξίδι για εμάς. Υπάρχει αργό ταξίδι, στο ταξίδι με τρένο ή πλοίο. Και μετά, υπάρχει αργό ταξίδι στον τρόπο που μένετε σε έναν προορισμό για περισσότερο χρόνο. Έτσι, αφιερώνετε χρόνο για να βυθιστείτε στον προορισμό. Έχουμε δει επίσης ανθρώπους να μένουν λίγο περισσότερο για να συνδεθούν με τον πολιτισμό, την κοινότητα, τη γαστρονομία, αυτό για το οποίο μιλούσαμε νωρίτερα. Αλλά επιστρέφοντας στο τρένο, νομίζω ότι το μέλλον είναι λαμπρό για τα ταξίδια με τρένο συνολικά σε όλο τον κόσμο. Και ναι, θα συνεχίσουμε να εδραιώνουμε την ηγετική μας θέση και έχουμε ενδιαφέροντα projects στα σκαριά.

To Andean Explorer της Belmond είναι ο πιο πολυτελής τρόπος να εξερευνήσει κανείς το Περού εν κινήσει.
To Andean Explorer της Belmond είναι ο πιο πολυτελής τρόπος να εξερευνήσει κανείς το Περού εν κινήσει.

Και η τελευταία ερώτηση για τους πιστούς του brand στην Ελλάδα: δεδομένης της παγκόσμιας παρουσίας της Belmond και των στρατηγικών της σχεδίων επέκτασής της, υπάρχουν σκέψεις ή μελλοντικά σχέδια για τη χώρα μας;

Η Ελλάδα είναι σίγουρα ένας απίστευτος προορισμός. Μιλούσαμε για το Μεξικό νωρίτερα, που διαθέτει ιστορία και κληρονομιά. Η Ελλάδα έχει επίσης. Υπάρχουν πολλοί, ίσως πάρα πολλοί προορισμοί όπου θα θέλαμε να έχουμε παρουσία και έχουμε στη λίστα μας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας, όπως πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί. Ελπίζουμε, όμως, ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας. Με ξενοδοχεία και τρένα, και πάντα με επιλεκτική προσέγγιση.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.