«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ούτε κομήτης ούτε πυροτέχνημα»

«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ούτε κομήτης ούτε πυροτέχνημα»
Ο ιδρυτής της Satori Analytics, Μιχάλης Γεωργακόπουλος.
Ο ιδρυτής της Satori Analytics περιγράφει πόσο γρήγορα και δραστικά άλλαξαν τα πάντα με τον ερχομό του ChatGPT.

Ήταν ένα βροχερό μεσημέρι του περασμένου Νοεμβρίου όταν συνάντησα για πρώτη φορά τον Μιχάλη Γεωργακόπουλο στα γραφεία της εταιρείας του στο Μοναστηράκι. Η Satori Analytics και ο ίδιος προσωπικά παρατηρούσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκκίνηση μιας τεχνολογικής «επανάστασης» που λίγοι φαντάζονταν ότι θα επηρέαζε τόσο δραστικά την καθημερινότητά μας. Ήταν οι μέρες που η OpenAI συστηνόταν σε όλο τον πλανήτη μέσω του ChatGPT.

«Κατά έναν τρόπο το ChatGPT πέτυχε ό,τι ο Michael Jordan για το μπάσκετ ή ο Tiger Woods για το γκολφ: έκανε την Τεχνητή Νοημοσύνη cool και προσβάσιμη σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε μόλις δύο μήνες το ChatGPT έφτασε τους 100 εκατομμύρια χρήστες. Το Instagram χρειάστηκε 2,5 χρόνια να φτάσει στο ίδιο νούμερο» μου λέει ο ιδρυτής της Satori. Πλέον, όπως τονίζει, με ένα «απλό φαινομενικά bot» μπορεί ο καθένας μας να ανοίξει κουβέντα με μια οντότητα τεχνητής νοημοσύνης. «Όσον αφορά τη Satori, η έλευση του OpenAI επιτάχυνε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή μας. Εδώ και έναν χρόνο περίπου έχουμε κάνει μια σοβαρή επένδυση στο Azure OpenAI και ήδη τρέχουμε πάνω από 10 Azure OpenAI for Business έργα για σημαντικούς πελάτες σε διάφορους κλάδους».

«Το ChatGPT πέτυχε ό,τι ο Michael Jordan για το μπάσκετ ή ο Tiger Woods για το γκολφ: έκανε την Τεχνητή Νοημοσύνη cool και προσβάσιμη σε χρόνο ρεκόρ».

Έσο έτοιμος

Τι συμβαίνει όταν οι εξελίξεις τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από όσο είχαμε φανταστεί; Η απάντηση βρίσκεται στην κατάλληλη προετοιμασία. «Η έλευση του OpenAI και ανάλογων εργαλείων ήταν κάτι που το περιμέναμε καιρό, οπότε δεν μας έπιασε απροετοίμαστους» σημειώνει ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος. «Αυτό ίσως που δεν περιμέναμε ήταν το πόσο μεγάλη απήχηση θα είχε».

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Satori δημιούργησε ένα τμήμα R&D αποκλειστικά αφοσιωμένο στην OpenAI. Στόχος της ομάδας ήταν να πειραματιστεί με τα λεγόμενα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (OpenAI Large Language Models – LLMs), ούτως ώστε να δοκιμάσει πώς αυτά ανταποκρίνονται σε μια σειρά από λειτουργίες, όπως περίληψη κειμένου, εξαγωγή βασικών χαρακτηριστικών, οπτική αναγνώριση χαρακτήρων, ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών, αναγνώριση ομιλίας και εικόνας, ανάλυση συναισθήματος, ψηφιακοί βοηθοί, δημιουργία κειμένου, και πολλά ακόμη. Παράλληλα, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους όλες αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να στηθούν με ασφάλεια, να λειτουργούν με ταχύτητα και να βασίζονται στην υποδομή και τις ανάγκες κάθε πελάτη με προσιτό λειτουργικό κόστος. «Τα αποτελέσματα ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας» σημείωσε ο επικεφαλής της Satori.

Επόμενο βήμα της εταιρείας ήταν να προχωρήσει σε φάση προϊοντοποίησης των υπηρεσιών αυτών, με στόχο να γίνουν άμεσα διαθέσιμες στους συνεργάτες της. «Ήδη έχουμε πάνω από 10 “ζωντανές” υλοποιήσεις και δουλεύουμε πάνω σε άλλες πέντε, για να μπουν σε λειτουργία στους πελάτες μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος μας για το 2024 είναι να συνεχίσουμε την καινοτομία και έρευνα, να ενισχύσουμε την R&D ομάδα μας και να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές λειτουργίες τους με ασφάλεια, προσιτό κόστος, και σχεδόν μηδενικό ρίσκο».

Τον Ιούνιο η Satori πραγματοποίησε την πρώτη παρουσίαση των λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης βασισμένων στο Azure OpenAI της Microsoft, μπροστά σε ένα κοινό που απαρτιζόταν από περισσότερες από 50 εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τότε, σε συνεργασία με τη Microsoft, έχει δημιουργήσει μια σειρά υπηρεσιών οι οποίες επικεντρώνονται σε διαδικασίες όπως το προσαρμοσμένο εσωτερικό GPT για επιχειρήσεις (Custom Enterprise ChatGPT), οι βοηθοί Τεχνητής Νοημοσύνης (OpenAI Assistants), η καταναλωτική εμπειρία και εξυπηρέτηση (OpenAI Customer Ops & CX) μέσω Generative AI και η αυτοματοποιημένη παραγωγή πληροφοριών (Conversational Reporting) με φυσική γλώσσα.

Το OpenAI for Business event της Satori τον Ιούνιο.
Το OpenAI for Business event της Satori τον Ιούνιο.

Η αντίδραση της αγοράς

Η χρησιμότητα των νέων τεχνολογικών εργαλείων ήταν δεδομένη για εταιρείες όπως η Satori. Το ζητούμενο, όμως, παρέμενε εάν οι συνεργάτες της θα έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον. «Ο ενθουσιασμός για τα καινούργια AI εργαλεία είναι πολύ μεγάλος» απαντά ο Μιχάλης Γεωργακόπουλος. «Αυτήν τη στιγμή τρέχουμε μια σειρά από υλοποιήσεις για τράπεζες, σουπερμάρκετ, εταιρείες λιανικής, ενέργειας, καθώς και καταναλωτικών προϊόντων». Όπως τονίζει, τα αποτελέσματα των υπηρεσιών που ήδη χρησιμοποιούν οι πελάτες της εταιρείας είναι εντυπωσιακά. «Η αύξηση της παραγωγικότητας ξεπερνά το 50%. Η βελτίωση στο Employee και Customer Experience είναι άμεση, ενώ η μείωση των λαθών είναι πάνω από 80%. Υπολογίζω το RoI για τις συγκεκριμένες υλοποιήσεις σε βάθος χρόνου να είναι τουλάχιστον της τάξεως του 1:20». Υπογραμμίζει, δε, ότι στο εν δυνάμει πελατολόγιο της Satori δεν περιλαμβάνονται μόνον οι πολύ ώριμοι οργανισμοί στους τομείς δεδομένων και ανάλυσης, αλλά και κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να βελτιώσει τις λειτουργίες της και να καινοτομήσει. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεργασία μας με τη Δέλτα, η διοίκηση της οποίας είδε από πολύ νωρίς την αξία της νέας τεχνολογίας. Εδώ και καιρό υλοποιούμε μια σειρά από Satori AI λύσεις σε τομείς όπως Finance, Marketing, Order Management, ERP, και Invoicing».

«Η έλευση του OpenAI ήταν κάτι που το περιμέναμε καιρό, οπότε δεν μας έπιασε απροετοίμαστους».

Η κοινωνική διάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένας συνεργάτης του Μιχάλη Γεωργακόπουλου είχε πει κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις παρουσιάσεις του Ιουνίου ότι ζούμε μια «impressive – depressive» κατάσταση. «Impressive διότι, ακόμη και αν δεν έχεις καμία τεχνική γνώση, μπορείς εύκολα να καταλάβεις πώς μια εταιρεία πραγματώνει χρονοβόρες διαδικασίες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με χαμηλότερο κόστος και πολύ λιγότερα λάθη. Depressive, γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να παραβλεφθεί» μου εξηγεί ο επικεφαλής της Satori, υπενθυμίζοντας ότι πολλές από τις μέχρι σήμερα «βαρετές» εργασίες θα περάσουν εξ ολοκλήρου στη δικαιοδοσία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάτι που μπορεί να «εξαφανίσει» θέσεις εργασίας.

«Εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη σαν εχθρό» παρατηρεί. «Όμως, η πρόοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν είναι εχθρός. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα σώσει ζωές προσφέροντας καλύτερη διάγνωση και φάρμακα, ασφαλέστερη οδήγηση, έξυπνα φράγματα. Θα δημιουργήσει πιο ικανούς δικηγόρους, γιατρούς, δασκάλους, επαγγελματίες. Ο δυνητικός εχθρός είμαστε εμείς, οι χρήστες της. Αν δεν αντιληφθούμε γρήγορα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι μόνον τεχνολογική επανάσταση αλλά έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, ένα κομμάτι της κοινωνίας, δυστυχώς, κινδυνεύει με περιθωριοποίηση. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από τις κοινωνίες μας. Η νοοτροπία, “εγώ να είμαι καλά” θα είναι καταστροφική και σε ατομικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο».

Η ταχύτητα εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT δεν εξέπληξε τον Μιχάλη Γεωργακόπουλο. «Η OpenAI δεν είναι ούτε πυροτέχνημα ούτε κομήτης» μου λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ανυπομονησία του για τις νέες ανακαλύψεις που θα έρθουν στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, και της Εξερεύνησης του Διαστήματος. Αλλά, αν έχουν γίνει τόσο πολλά σε 12 μόλις μήνες, τι θα πρέπει να φανταστούμε για το μέλλον, τον ρωτάω. «Μια στιγμή να ρωτήσω το ChatGPT!» μου απαντά γελώντας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος