Ιωάννα Βελαώρα (THEON): Θέτουμε με πράξεις τον άνθρωπο στο επίκεντρο

Ιωάννα Βελαώρα (THEON): Θέτουμε με πράξεις τον άνθρωπο στο επίκεντρο
Η Chief Administrative Officer της THEON μιλά στο Fortune Greece για τον πολύπλευρο ρόλο της, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρεία και το πώς εφαρμόζεται στην πράξη η φιλοσοφία «Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας».

Η THEON είναι μία πρωτοποριακή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία σχεδιάζει και παράγει συστήματα νυχτερινής όρασης, θερμικής απεικόνισης και ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων ISR για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας. Ορμώμενη από την Αθήνα, όπου και ιδρύθηκε το 1997, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά, με τον όμιλο να έχει σήμερα σημαντική παρουσία με γραφεία και εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ απασχολεί περισσότερους από 300 εργαζόμενους.

Μάλιστα, το περασμένο έτος εισήγαγε τις μετοχές της στη ρυθμιζόμενη αγορά του Άμστερνταμ (Euronext), επιτυγχάνοντας μία από τις πρώτες δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη για το 2024. Επιπλέον, η συνεχής διεθνούς βεληνεκούς ανάπτυξή της επιβεβαιώνεται από την αναγνώρισή της ως μία από τις τρεις μόνο ελληνικές εταιρείες, στη λίστα των Financial Times/Statista με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη. Eνώ, παράλληλα, ο ιδρυτής και CEO της Κρίστιαν Χατζημηνάς βραβεύτηκε ως «Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» στο πλαίσιο του διαγωνισμού της EY, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2023.

Όπως σε κάθε επιτυχημένη εταιρεία, έτσι και στην THEON καθοριστικός παράγοντας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Chief Administrative Officer Ιωάννα Βελαώρα μιλά στο Fortune Greece για τον απαιτητικό και πολύπλευρο ρόλο της σε μία ραγδαία αναπτυσσόμενη εταιρεία, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αλλά και την πληθώρα δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνονται και έχουν συμβάλει στην καθιέρωσή της ως ένα πραγματικό «great place to work».

Οι δράσεις μας αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία της διοίκησης, η οποία δεσμεύεται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με στόχο την ευεξία των εργαζομένων.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε σήμερα ως CAO μιας ελληνικής πολυεθνικής;

Ως Chief Administrative Officer για την THEON, ο ρόλος μου έχει να κάνει κυρίως με τη διεύθυνση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά, παράλληλα, λειτουργεί και ως σημείο σύνδεσης (hub) για όλα τα τμήματα της εταιρείας. Έτσι, εκτός από το κατεξοχήν κομμάτι του HR, σε αυτόν εμπεριέχονται και ζητήματα στρατηγικής, finance, αλλά και PR.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ένας όμιλος που αναπτύσσεται με τόσο ραγδαίο ρυθμό, είναι η αδιάκοπη ανάγκη στελέχωσης της εταιρείας με νέους και εξειδικευμένους εργαζομένους, καθώς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη ζήτηση με αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, η διατήρηση του καλού εργασιακού κλίματος είναι κρίσιμη για να προσελκύσουμε, αλλά και –εξίσου σημαντική ως πρόκληση– να διατηρήσουμε το ταλέντο στην εταιρεία μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, εφαρμόζουμε διάφορες πολιτικές και δράσεις.

Πώς, λοιπόν, δημιουργείται ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον;

H διαφύλαξη ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος απαιτεί συνεχή προσοχή στις ανάγκες και τις προσδοκίες των εργαζομένων.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, ο κόσμος με τον οποίο επιλέγουμε να συνεργαστούμε να αισθάνεται ευχαριστημένος και δημιουργικός και γι’ αυτόν τον λόγο επενδύουμε πολύ στο training, το reskilling αλλά και το upskilling, που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δεξιότητες κάθε ομάδας εργασίας και τα οποία θα εξασφαλίσουν την εξέλιξη και την εξειδίκευση του προσωπικού μας.

Μεταξύ άλλων, διαθέτουμε –μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας– ένα μεγάλο πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει όλος ο κόσμος της εταιρείας. Η ψηφιοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική, παρέχοντας στους εργαζομένους ευελιξία και πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους.

Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα ιστορίας, σχετικά με τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά ανά τον κόσμο. Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε την ιστορία, τις συνήθειες, τις γεωστρατηγικές συνθήκες και τις παραδόσεις των χωρών με τις οποίες αναπτύσσουμε σχέσεις συνεργασίας.

Μέρος της φιλοσοφία της THEON αποτελεί, επίσης, και το γεγονός ότι η εταιρική επιτυχία δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνική επάρκεια, αλλά στην ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική καλλιέργεια. Έτσι, προσπαθούμε να εισάγουμε τον κόσμο μας στην κουλτούρα του θεάτρου (παρακολουθώντας σταθερά μία φορά το μήνα μία παράσταση), και της μουσικής (έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία σχετική μπάντα) και γενικότερα του πολιτισμού (μέσω επισκέψεων σε μουσεία). Επιπλέον, φέτος ξεκινήσαμε και αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοί μας (ομάδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου), ενώ επενδύουμε και σε προγράμματα wellness (μαθήματα γιόγκα, σεμινάρια διατροφής, γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά.)

Έτσι, θα λέγαμε ότι η αναγνώριση της εταιρείας μας ως «great place to work» για δεύτερη συνεχή χρονιά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε όσον αφορά τη σταθερή προσήλωσή μας στο να δημιουργούμε ένα θετικό και ενισχυτικό περιβάλλον εργασίας και αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα που δείχνει την υψηλή εκτίμηση και εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει η εταιρεία από τους εργαζομένους της.

Σε τι βαθμό θα λέγατε ότι οι νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σας;

Οι νέες τεχνολογίες αναμφίβολα αλλάζουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις δραστηριότητές μας. Στην THEON έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς προσπαθούμε να ενσωματώσουμε την τεχνολογία σε κάθε πτυχή των εργασιών μας. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αυτής της προσπάθειας είναι ο «James», ένα ψηφιακό άβαταρ που χρησιμοποιούμε για το On boarding των νέων συναδέλφων. Ο «James», λοιπόν, ως ψηφιακός προσωπικός βοηθός, τους ξεναγεί στις εγκαταστάσεις και τα τμήματα της εταιρείας. Επίσης, εξερευνούμε τη δυνατότητα να εξελίξουμε το συγκεκριμένο project, χρησιμοποιώντας τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR). Μέσω του Virtual Reality, θα μπορεί ο νέος συνάδελφος να εξερευνήσει live το περιβάλλον εργασίας του πριν από την πραγματική του άφιξη.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον ανοιχτό και φιλόξενο, προάγοντας την ισότητα και τη διαφορετικότητα, ως κάτι που θεωρούμε αυτονόητο.

Ποια είναι η άποψή σας για τη στρατηγική ESG που καλούνται να υιοθετήσουν οι εταιρείες του σήμερα;

Για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης είναι υψίστης σημασίας. Η προσέγγισή μας διαρκώς εξελίσσεται.

Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, ενώ αναλαμβάνουμε δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος όπως η δεντροφύτευση και ο καθαρισμός παραλιών και βυθού, καθώς και η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών εργασίας.

Ταυτόχρονα, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, κοινωνικές κουζίνες, αιμοδοσίες και προσφέρουμε υποστήριξη σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε αυτές τις δράσεις ενισχύει την αίσθηση του κοινωνικού δεσμού και της αλληλεγγύης εντός της εταιρικής μας κουλτούρας, ενώ συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του εργασιακού περιβάλλοντος που επιδιώκουμε.

Μάλιστα φέτος, θα είναι μια χρονιά αφιερωμένη στις οικογένειες των εργαζομένων μας. Το «Family Year» που ετοιμάζουμε περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, όπως πλατφόρμα υποστήριξης για γονείς, μέσω της οποίας θα διοργανωθούν πολλά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, όπως η προσέγγιση της εφηβείας, το bullying και η υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Επιπλέον, θα διοργανώσουμε ημέρες οικογενειακής επίσκεψης, όπου οι εργαζόμενοι θα ξεναγήσουν την οικογένειά τους στον χώρο εργασίας τους και θα γνωρίσουν τους συναδέλφους τους.

Επιπροσθέτως, θα θεσπίσουμε βραβεία με χρηματικό έπαθλο στα παιδιά των εργαζόμενων που αριστεύουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε για τον ρόλο ευθύνης που έχει μία γυναίκα όπως εσείς σε έναν χώρο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανδροκρατούμενος.

Η παρουσία των γυναικών στην υψηλή τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία είναι ένα θέμα που απαιτεί προσοχή και δράση. Στην THEON προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει την παρουσία των γυναικών σε υψηλά διοικητικά και τεχνικά επίπεδα. Η γυναικεία προσέγγιση στα θέματα διοίκησης μπορεί να διαφέρει από αυτήν των αντρών και είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη αντιπροσώπευση σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Η προσέλκυση και η πρόσληψη περισσότερων γυναικών μηχανικών αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πιστεύουμε ότι η διαφορετική σκοπιά και οι πολυμορφικές προσεγγίσεις ενισχύουν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος μας είναι ανδροκρατούμενος, η THEON είναι μια εταιρεία που προάγει την ισότητα, προσφέροντας ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες σε όλους, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Άλλωστε, το μότο μας είναι: «Δύναμή μας, οι άνθρωποί μας».

Η συμβολή της THEON στο Brain gain

Όπως όλη η αγορά στον χώρο του Hi-Τech, έτσι και η TΗΕΟΝ αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα λόγω του «BRAIN DRAIN». Ωστόσο, χάρη στο ισχυρό brand name που δημιούργησε, πολλοί Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν, επιλέγουν την THEON. Επιπλέον, προσελκύει στελέχη διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν εργαστεί σε διεθνείς αγορές και επιθυμούν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε μία εταιρεία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εξωτερικού. Έτσι, το «BRAIN GAIN» αποτελεί μια πραγματικότητα που οφείλεται στην εξαιρετική φήμη που έχουν χτίσει οι άνθρωποι της εταιρείας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί από την Τετάρτη 15/05 στα περίπτερα. 

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: