Κώστας Γεράρδος: Η επιχειρηματική γνώση στην υπηρεσία της εκπαίδευσης

Κώστας Γεράρδος: Η επιχειρηματική γνώση στην υπηρεσία της εκπαίδευσης
Ο CEO της Πλαίσιο Computers, Κωνσταντίνος Γεράρδος, μιλά για τα τρία θεμελιώδη κενά στον τομέα της εκπαίδευσης

Αν εξετάσουμε με προσοχή την πραγματικότητα που επικρατεί στις προηγμένες επιχειρήσεις και τη συγκρίνουμε με την κατάσταση σε ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε ένα άδικο κενό. Ενώ οι επαγγελματικοί ηγέτες διαθέτουν ένα μεγάλο φάσμα εργαλείων, πολλές δομές της κοινωνίας που παράγουν πολύ μεγαλύτερης σημασίας αξίες -όπως το εκπαιδευτικό σύστημα- παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις.

Είναι συγκλονιστικό, αν αναλογιστούμε τα εφόδια και την τεχνογνωσία που διαθέτει μια επιχείρηση για να πουλήσει το προϊόν ή την υπηρεσία της: Έρευνες μάρκετινγκ, εναλλακτικές μέθοδοι προώθησης προϊόντων, πλάνα επικοινωνίας σε πολλαπλά κανάλια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ολόκληροι «οδικοί χάρτες» και Plan B αν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το αρχικό πλάνο.

Σε αντιδιαστολή, βλέπουμε το πώς λειτουργεί σήμερα η εκπαίδευση. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε τον δάσκαλο, σε μια αίθουσα 30 παιδιών, ο οποίος διδάσκει μια ύλη που είτε είναι απαρχαιωμένη, είτε μεταδίδεται με μια διδακτική μέθοδο που δεν προκαλεί την περιέργεια στο παιδί να μάθει, ενώ συνήθως δεν καταλήγει χρήσιμη στη μετέπειτα πορεία του.

Τι θα γινόταν όμως, αν εμείς, ως έμπειροι επιχειρηματικοί ηγέτες εφαρμόζαμε τη γνώση, την τεχνογνωσία και το φάσμα των εργαλείων που διαθέτουμε στην υπηρεσία της δημόσιας εκπαίδευσης; Θα αλλάζαμε τη ζωή χιλιάδων οικογενειών.

Τα μεγάλα εκπαιδευτικά κενά

Σήμερα τρία είναι τα θεμελιώδη κενά που συναντά κανείς στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την εκπαίδευση, τα οποία είτε δε διδάσκονται καθόλου, είτε διδάσκονται ελλιπώς: Τεχνολογία, Επιχειρηματικότητα και Τέχνη. Η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζονται συνήθως ως επαγγέλματα, παρά το γεγονός ότι και τα δύο είναι οικουμενικά εφαρμόσιμα και όχι εξειδικευμένες γνώσεις για λίγους και «εκλεκτούς». Το να γνωρίζω βασικές αρχές λειτουργίας των νέων τεχνολογιών, μόνο οφέλη θα μου φέρει, είτε είμαι γιατρός, δικηγόρος ή ζωγράφος. Το να έχω γνώσεις ορθής επιχειρηματικότητας θα με κάνει ακόμη καλύτερο στη δουλειά που έχω επιλέξει.

Και φτάνουμε στην τέχνη. Η τέχνη μας διδάσκει να κοιτάμε μέσα μας, το πώς είμαστε εμείς ως άνθρωποι. Μας δείχνει τον σωστό δρόμο για τη δημιουργικότητα και όχι την αποστήθιση. Ορθές αξίες και ανώτερο πολιτιστικό επίπεδο, που δε θα είναι έρμαιο στον καθένα, ούτε θα γίνεται «μόδα» από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για να δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να παρέμβουμε με δημιουργικό τρόπο, οι άνθρωποι των επιχειρήσεων οφείλουμε να επιδείξουμε ειλικρινή ευαισθητοποίηση για ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τις γενιές που έρχονται.

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες οφείλουν να μεταδώσουν γνώσεις και πόρους, για να δημιουργήσουν πραγματική αξία για την κοινωνία και τις νέες γενιές.

Οι πρωτοβουλίες της Πλαίσιο Computers

Στην Πλαίσιο Computers επιλέξαμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις, ξεκινώντας πρώτα από τις οικογένειες των 1.500 και πλέον ανθρώπων μας. Έχοντας στήσει μηχανισμούς εκπαίδευσης που αφορούν από coding έως leaderskip skills, έχουμε καταφέρει το 86% του senior management να προέρχεται από εσωτερική ανέλιξη. Παράλληλα, εκτός Πλαισίου, προχωράμε με όραμα το πώς θα ασχοληθούν τα παιδιά με τη δημιουργική και όχι την καταναλωτική πλευρά της τεχνολογίας. Δημιουργήσαμε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο την ομάδα Plaisiobots, με παιδιά συνεργατών, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διαγωνιστήκαμε σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Συνεχίσαμε το έργο μας, χτίζοντας 57 ομάδες ρομποτικής, οι οποίες συμμετείχαν σε νέο διαγωνισμό, και πλέον σειρά παίρνει ένα ανοιχτό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 500 παιδιά χωρίς γνώσεις ρομποτικής, αλλά με ιδέες, και που θα εκπαιδεύσουμε στο πώς να φτιάξουν ρομποτικά πρωτότυπα. Σαν σκέψη, υπάρχει επίσης το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Ένα όραμα που θα προσφέρει γνώση σε ανθρώπους ακόμη και προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν νέα επαγγελματική πορεία κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να αναζητούμε νέους τρόπους που θα αξιοποιήσουν την προστιθέμενη γνώση από τη μεγάλη εμπειρία μας στην αγορά, για να κάνουμε πράξη αυτό που ζητάμε: να επιστρέψουμε πίσω στην κοινωνία τα εφόδια και τα εργαλεία που έχουν κάνει εμάς τους ίδιους καλύτερους.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Κωνσταντίνου Γεράρδου με τον Βασίλη Σαμούρκα, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα