Leigh Ostergard: «Όραμά μας να είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός ταλέντων στην Ελλάδα»

Leigh Ostergard: «Όραμά μας να είμαστε ο νούμερο ένα προορισμός ταλέντων στην Ελλάδα»
Leigh Ostergard, Managing Director της Randstad Hellas
Η Managing Director της Randstad Hellas σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης: Το μέλλον της εργασίας, οι δεξιότητες που απαιτούνται, οι εργοδότες επιλογής, οι πολιτικές diversity & inclusion και η επόμενη μέρα της εταιρείας.

Η Leigh Ostergard είναι ο ορισμός του «Most Powerful Women in Business». Έχοντας τα ηνία της Randstad στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, δεν έχει σταματήσει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλη τη χώρα. Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, με την οικονομική κρίση αρχικά και την υγειονομική κρίση που ακολούθησε να εγείρουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, δεν «φρέναραν» τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, στη διεύρυνση των υπηρεσιών και της χρήσης της τεχνολογίας.

Η Leigh Ostergard, μιλώντας στο Fortune Greece, αναφέρει ότι «το μέλλον είναι τώρα», δηλώνει αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και περιγράφει το όραμα της Randstad να παραμείνει «νούμερο ένα προορισμός ταλέντων» στη χώρα μας. Περιγράφει το μέλλον της εργασίας, τονίζει τον ρόλο του employer branding για τις επιχειρήσεις και παίρνει θέση στο debate για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ανθρώπινη πτυχή παραμένει θεμελιώδης στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας».

Επιπλέον, περιγράφει τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σήμερα, τις απαιτήσεις τους από την αγορά εργασίας ανά γενιά, ενώ ορίζει το πώς οι ηγέτες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κλείνοντας, τονίζει τις επτά δεσμεύσεις της Randstad που βάζουν τις βάσεις για την επόμενη μέρα της εταιρείας.

H Randstad στην Ελλάδα εφαρμόζει με συνέπεια ένα αναπτυξιακό πλάνο τα τελευταία τρία χρόνια. Σε ποια φάση βρίσκεται η ανάπτυξη της εταιρείας και ποιοι είναι οι βασικοί σας άξονες;

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την έναρξη της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αγορά εργασίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, άρχισε να καταγράφει σημαντικές αλλαγές. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν μια διαδικασία ερμηνείας και ανάλυσης κατ’ αρχάς, και προσαρμογής στις αλλαγές αυτές στη συνέχεια, μια διαδικασία που συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Σκεφτείτε μόνο την προσαρμογή τους σε υβριδικά μοντέλα εργασίας ή ακόμη την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής που ήρθε στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό το περιβάλλον, η αλήθεια είναι ότι η Randstad κατάφερε να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι υπηρεσίες της και την ίδια στιγμή να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε κατ’ αρχάς να είναι χρήσιμη και αποδοτική στους πελάτες της. Αυτό το πετύχαμε κάνοντας μια σημαντική διεύρυνση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, δημιουργώντας νέες ή ενσωματώνοντας στην Ελλάδα υπηρεσίες που προσφέρει η Randstad παγκοσμίως. Το πετύχαμε, επίσης, μέσα από τη μεγαλύτερη εξειδίκευση στις υπηρεσίες μας, κάτι που απαίτησε τη σημαντική διεύρυνση της ομάδας μας στην οποία ενσωματώθηκαν ταλαντούχοι επαγγελματίες από την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Επιπλέον, μέσω της επέκτασης της χρήσης της τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως σημαντικό εργαλείο στις υπηρεσίες μας, οι άνθρωποί μας αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στους πελάτες και τα ταλέντα. Οι ταχύτατες και απροσδόκητες αλλαγές στην αγορά εργασίας οδήγησαν επίσης σε νέες επενδύσεις και νέες γραμμές υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των πελατών μας στο μέλλον, καθώς οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα συνεχίσουν να αποτελούν βασική επιχειρηματική πρόκληση και προτεραιότητα. Και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους πελάτες και τα ταλέντα μας.

Aναλάβατε τα ηνία της Randstad στην Ελλάδα το 1999 και από τότε έχετε καταφέρει να ενισχύσετε το αποτύπωμα του οργανισμού στην εγχώρια αγορά. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα milestones της πορείας σας μέχρι σήμερα;

Κοιτώντας πίσω, από την αρχή της δραστηριότητάς μας, θα έλεγα ότι έχουμε διανύσει μια μεγάλη και γεμάτη προκλήσεις διαδρομή, ξεκινώντας τότε από το μηδέν και φτάνοντας στο σήμερα και σε όσα έχουμε καταφέρει. Και πράγματι, σε αυτήν τη διαδρομή ήταν πολλοί οι απρόσμενοι εξωτερικοί παράγοντες που επηρέαζαν ταυτόχρονα την ελληνική αγορά και εμάς ως εταιρεία. Πρώτον, ήταν η νομοθεσία και η διαδικασία αδειοδότησης και έναρξης λειτουργίας της επιχείρησής μας ως μια από τις εταιρείες στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Εκείνο το χρονικό διάστημα η αγορά ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε και συναντήσαμε ήταν πολλά, όμως τα καταφέραμε.

Το 2009 γίναμε μέλος του Ομίλου Randstad και το ίδιο διάστημα ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, που διήρκεσε δέκα χρόνια. Είμαι πολύ υπερήφανη για τη στρατηγική απόφαση που πήραμε, επιλέγοντας να επικεντρωθούμε στην επιχειρηματική ανάπτυξη, αντί να καταφύγουμε σε μέτρα περικοπών κόστους. Έτσι, παρά την οικονομική ύφεση, εμείς καταφέραμε να αναπτυχθούμε κατά την περίοδο της «ελληνικής κρίσης». Ταυτόχρονα, καταγράφαμε ένα από τα υψηλότερα σκορ αφοσίωσης των εργαζομένων μας σε ολόκληρο τον Όμιλο, αποδεικνύοντας τελικά ότι οι αφοσιωμένες ομάδες κάνουν σπουδαία πράγματα.

Επιπλέον, εκείνο το διάστημα, επενδύσαμε σημαντικά σε τεχνολογικά εργαλεία, ήμασταν οι πρώτοι στον κλάδο μας που καινοτομήσαμε −όπως εργαλεία e-signature, recruitment chat, video συνεντεύξεων− και μάλιστα όλες αυτές οι αναβαθμίσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία της COVID. Επίσης, επενδύσαμε σε ερευνητικά εργαλεία, όπως αυτά των HR Trends, Randstad Employer Brand Research και Workmonitor, με βασικό σκοπό να μοιραστούμε με την αγορά αυτά τα ευρήματα για να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές αποφάσεις και τις αποφάσεις για το ανθρώπινο δυναμικό.

Η Randstad Hellas δημοσίευσε για έκτη συνεχή χρονιά τη μεγαλύτερη έρευνα με τους πιο ελκυστικούς εργοδότες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας Employer Brand, το 82% των Ελλήνων εργαζομένων αξιολογεί ως πολύ σημαντικές τις μη οικονομικές παροχές κατά την επιλογή εργοδότη, τη στιγμή που οι οικονομικές απολαβές αποτελούν, φυσιολογικά, ισχυρό κίνητρο για το 87% του ανθρώπινου δυναμικού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχα αναλάβει ταυτόχρονα την ηγεσία της Randstad Τουρκίας για πέντε χρόνια από τη θέση της προσωρινής διευθύνουσας συμβούλου, για την αναδιάρθρωση και την προετοιμασία της για περαιτέρω ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Randstad πιστεύει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της και στην παροχή αυτονομίας για ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, με μια ισχυρή ομάδα ηγεσίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, συνεχίσαμε να αναπτυσσόμαστε φτάνοντας σε ένα μεγάλο ορόσημο, αυτό του να αναδειχθούμε ηγέτης της αγοράς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντικατοπτρίζοντας ξεκάθαρα την ικανοποίηση των πελατών, των υποψηφίων και των εργαζομένων μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμη μία σημαντική στιγμή για εμάς, η οποία συνέπεσε πάλι με την περίοδο της πανδημίας, ήταν η στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε περαιτέρω στην ανάπτυξή μας, χωρίς μειώσεις προσωπικού. Την ίδια στιγμή ήμασταν ήδη προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στην τότε νέα κανονικότητα της εντελώς απομακρυσμένης εργασίας, χωρίς κανένα πρόβλημα, από τη μια μέρα στην άλλη. Και ενώ τα αποτελέσματά μας ήταν θετικά για την ίδια την εταιρεία αλλά και για τους ανθρώπους μας, ταυτόχρονα δημιουργήσαμε μια νέα δομή εσωτερικής οργάνωσης που υποστήριζε νέες ειδικότητες για τους πελάτες και τα ταλέντα μας, πολλούς νέους ρόλους εσωτερικά για την επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων μας, ενώ συνεχίζαμε να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Και το μέλλον είναι τώρα. Mε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται για την Ελλάδα, είμαι σίγουρη και έτοιμη να υποστηρίξω τους πελάτες και τα ταλέντα μας στη συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά, με νέες επενδύσεις που επικεντρώνονται στο talent scarcity, διασφαλίζοντας ότι έχουμε τη βάση δεδομένων ταλέντων, επιτυγχάνοντας τελικά το όραμά μας να είμαστε νούμερο ένα προορισμός ταλέντων στην Ελλάδα.

Πόσο challenging είναι πλέον η δουλειά σας, τη στιγμή που όλο και περισσότερες εταιρείες δηλώνουν ότι αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό;

Βρισκόμαστε σε μια εποχή πραγματικών προκλήσεων όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Οι επιχειρήσεις, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση των κατάλληλων ατόμων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Και αυτό δεν αφορά μόνον τις δεξιότητες, αλλά και τη σύνδεση των προσωπικών τους χαρακτηριστικών με τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρείας. Στη Randstad δεσμευόμαστε να συνδέουμε τους κατάλληλους ανθρώπους με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας. Εδώ και έναν χρόνο έχουμε μια βασική φράση που, νομίζω, ενσωματώνει όλη τη λογική της δουλειάς μας: ας βρούμε την εργασία που σου ταιριάζει. Αυτό που κάνουμε είναι να αξιοποιούμε την τεχνολογία, τα δεδομένα και την εμπειρία μας για να προσφέρουμε λύσεις που προάγουν την αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Επίσης, επενδύουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, ενθαρρύνοντας την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να είναι έτοιμοι για τις απαιτήσεις της αγοράς. Δέσμευσή μας είναι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος της εργασίας, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους εργαζομένους στην Ελλάδα.

Leigh Ostergard, Managing Director της Randstad Hellas
Leigh Ostergard, Managing Director της Randstad Hellas

Tι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας καθιστά έναν εργοδότη ελκυστικό;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια μιλάμε αρκετά για την έννοια του employer branding. Πρόκειται για μια θετική διαδικασία των επιχειρήσεων να εξωτερικεύσουν την ιδιότητά τους ως εργοδοτών, η οποία μάλιστα εξελίσσεται σε ένα αναπόσπαστο εργαλείο στη στρατηγική τους για τη διατήρηση και προσέλκυση νέων ταλέντων, με θετική επίδραση στη δυνατότητά τους να εμπνέουν τους εργαζομένους τους στην αύξηση της παραγωγικότητας, την προώθηση της καινοτομίας, τον άριστο συντονισμό, καθώς και την απόκτηση ηγετικής θέσης στην αγορά εργασίας. Η Randstad διενεργεί και δημοσιεύει κάθε χρόνο την έρευνα Employer Brand, η οποία καταγράφει τους παράγοντες που καθορίζουν την ελκυστικότητα των εργοδοτών και μας δείχνουν σε μεγάλο βαθμό το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να παραμένουν ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας. Τι μάθαμε από τη φετινή έρευνα; Η νέα εργασιακή πραγματικότητα έχει μεταβάλει σχεδόν κάθε πτυχή του επιχειρηματικού τοπίου στην Ελλάδα, με τις οικονομικές παροχές, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και τις δυνατότητες εξέλιξης να αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη. Ο μισθός και οι παροχές καθιστούν τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιλογή εργοδότη για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει και το σημερινό, αυξημένο κόστος διαβίωσης. Παράλληλα με τους μισθούς, σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την επιλογή εργοδότη είναι το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί μια τάση που πλέον έχει μετατραπεί ως πάγια προσδοκία από τους εργαζόμενους, ενώ οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και η μακροπρόθεσμη εργασιακή ασφάλεια παραμένουν δύο από τους σταθερούς παράγοντες για τους εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια. Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελεί το στοιχείο με συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, χωρίς, ωστόσο, να καταγράφει στην Ελλάδα αντίστοιχη αύξηση στις προσδοκίες των εργαζόμενων, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ανάγκη για ευελιξία και η δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος εργασίας, με τον εργαζόμενο στο επίκεντρο, αποτελούν σήμερα τις νέες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ξεχωρίσουν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Η ικανότητά τους για διαρκή προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μελλοντική τους επιτυχία.

«Αξιοποιούμε την τεχνολογία, τα δεδομένα και την εμπειρία μας για να προσφέρουμε λύσεις που προάγουν την αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών».

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας;

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, τα οποία διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Αν πρέπει να σκεφτούμε ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας, κατ’ αρχάς θα πρέπει να μιλήσουμε για την τεχνολογία και τους αυτοματισμούς. Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε όπως και τις απαιτήσεις για δεξιότητες των εργαζομένων. Ο δεύτερος παράγοντας, συνεπώς, που καθορίζει το μέλλον της εργασίας είναι οι δεξιότητες και η κατάρτιση. Και εδώ έχουμε μια διπλή πραγματικότητα. Από τη μία πλευρά, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν τη δυνατότητά τους να προσφέρουν εκπαίδευση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοί τους να μπορούν να ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, και από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουμε μπει στην εποχή των δεξιοτήτων και γι’ αυτό πρέπει να επιδιώκουν τη συνεχή εξέλιξη της γνώσης τους. Το μέλλον της εργασίας ορίζει και μια διαφορετική μορφή στη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων, με την ευελιξία να αποτελεί κεντρική έννοια. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα επιζητούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία και τον χρόνο εργασίας, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της εργασίας από απόσταση. Επιπλέον, αυτό που ονομάζουμε υγεία και ευεξία, η προσοχή δηλαδή στην ψυχολογική και σωματική υγεία των εργαζομένων, θα αυξηθεί, καθώς η εργασία από απόσταση και η υποχρεωτική απομόνωση την επηρεάζουν. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε και τη διαχείριση από την πλευρά των επιχειρήσεων διαφορετικών γενεών εργαζομένων, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές ανάγκες. Οι διάφορες γενιές εργαζομένων έχουν διαφορετικές προτιμήσεις και ανάγκες στην εργασία, και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού.

Leigh Ostergard, Managing Director της Randstad Hellas
Leigh Ostergard, Managing Director της Randstad Hellas

Πόσο σας απασχολεί το debate για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον τρόπο εύρεσης εργασίας παγκοσμίως;

Προσωπικά θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας και ως οργανισμός είμαστε ιδιαίτερα ενεργοί στη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), αναμφίβολα, αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναζητούν εργασία. Από τη μία, η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση τμημάτων της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας, βοηθώντας να εντοπίσουμε πιο γρήγορα τις κατάλληλες ευκαιρίες εργασίας για τους υποψηφίους. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για την αξιολόγηση και την επιλογή των υποψηφίων. Η ανθρώπινη πτυχή παραμένει θεμελιώδης στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε την τεχνολογία με την ανθρώπινη εμπειρία και κρίση για να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό. Στη Randstad βλέπουμε την ΤΝ ως ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τόσο τους υποψηφίους όσο και τις επιχειρήσεις να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να συνδέσουν τις ανάγκες τους. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, σε συνδυασμό με την καινοτομία που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι επιχειρήσεις, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση των κατάλληλων ατόμων για να καλύψουν τις ανάγκες τους».

Ποια είναι τα skills που πρέπει να έχει σήμερα ο ηγέτης ενός οργανισμού, σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων;

Στο σημερινό περιβάλλον, όπου αντιμετωπίζουμε πολλές κρίσεις και αβεβαιότητες, ο ηγέτης ενός οργανισμού πρέπει να διαθέτει διάφορες σημαντικές δεξιότητες. Ο ηγέτης πρέπει να είναι εξαιρετικός στην επικοινωνία, να μπορεί να ενθαρρύνει, να ενημερώνει και να ενεργοποιεί την ομάδα του σε περιόδους κρίσης. Πρέπει να είναι ευέλικτος και να διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα σε νέες συνθήκες και να επιλύει προβλήματα. Η ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσεις είναι αναγκαία και ο ηγέτης πρέπει να είναι ψύχραιμος και αποφασιστικός. Ο ηγέτης πρέπει να έχει σαφές όραμα και να καθοδηγεί τον οργανισμό προς την επίτευξη των στόχων του. Η ικανότητα να δημιουργεί εμπιστοσύνη και να προωθεί τη συνεργασία σε ολόκληρο τον οργανισμό είναι ουσιώδης. Ο ηγέτης πρέπει να ενθαρρύνει την καινοτομία και να επενδύει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού. Η ικανότητα να λαμβάνει υπόψη τους κοινωνικούς παράγοντες και τις ανάγκες της κοινωνίας είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη. Οι ηγέτες, τέλος, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουν πολύπλοκες καταστάσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ατόμων και των οργανισμών τους μέσα από αυτές τις προκλήσεις.

H μεγαλύτερη πρόκληση για τη Randstad και οι στόχοι για την επόμενη ημέρα

 

«Επεκτείνουμε την εξειδίκευσή μας σε περισσότερες αγορές διατηρώντας την ηγετική μας θέση στην ελληνική αγορά, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες δομές εξυπηρέτησης στους πελάτες μας. Έχουμε δημιουργήσει επτά δεσμεύσεις, τις οποίες ακολουθούμε ως κεντρική γραμμή στη στρατηγική μας: Να γίνουμε η βασική επιλογή για τα ταλέντα στην Ελλάδα, να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις ως στρατηγικός συνεργάτης των ελληνικών επιχειρήσεων, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, να βελτιστοποιήσουμε και να εναρμονίσουμε τις υπηρεσίες μας στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς, να αναπτύξουμε στην Ελλάδα παγκόσμιες πρακτικές, να ενσωματώνουμε τεχνολογία, να εξελισσόμαστε εμείς οι ίδιοι, κάνοντας τη Randstad κορυφαίο εργοδότη επιλογής στην ελληνική αγορά».

Ακολουθείτε μια δραστική πολιτική σε θέματα diversity & inclusion; Ποιοι είναι οι στόχοι σας σχετικά;

Η πολιτική για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Randstad παγκοσμίως και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εταιρικής μας κουλτούρας. Για να την υλοποιήσουμε, ακολουθούμε διαφορετικές πρακτικές, ξεκινώντας από την κατάρτιση. Παρέχουμε κατάρτιση σε όλους τους εργαζομένους μας για την ανάπτυξη της έννοιας της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, θεωρώντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινή κουλτούρα σεβασμού, και όχι απλά να ακολουθούμε κανόνες ή πολιτικές. Υποστηρίζουμε την προώθηση των γυναικών και άλλων ευαίσθητων ομάδων σε θέσεις ηγεσίας και λήψης αποφάσεων, και διαμορφώνουμε μια εταιρική κουλτούρα που ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα και την ανοιχτή επικοινωνία, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν το ίδιο ευπρόσδεκτοι στη Randstad. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που προωθούν την πολυπολιτισμικότητα στην κοινότητα. Προσπαθούμε να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους για την επίτευξη της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, έτσι ώστε να αξιολογούμε πάντοτε και τη δική μας επίδοση. Στην πραγματικότητα έχουμε και έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν της ανάπτυξης των αρχών της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στις επιχειρήσεις που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Δουλεύουμε εντατικά με τους πελάτες μας, έτσι ώστε να αναπτύξουν δικές τους δομές, λειτουργίες και διαδικασίες, κάτι που θεωρώ ότι είναι το ίδιο σημαντικό με τις δικές μας ενέργειες για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40 2023

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος