Τα Εμιράτα το νέο μεγάλο στοίχημα για το Βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας

Τα Εμιράτα το νέο μεγάλο στοίχημα για το Βαλσάμικο ξύδι Καλαμάτας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου μιλά για την είσοδο στο Ντουμπάι, το επενδυτικό project 2 εκατ. ευρώ καθώς και για τα νέα προϊόντα της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ.

Να μάθει τους Άραβες το βαλσάμικο ξύδι και να τρώνε μουστάρδα α λα … ελληνικά φιλοδοξεί η Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ , μπαίνοντας δυναμικά στην αγορά του Ντουμπάι. Η ελληνική οικογενειακή επιχείρηση από την Καλαμάτα, που θεωρείται leader στην κατηγορία του βαλσάμικου ξυδιού κατέχοντας μερίδιο 39% στην κλασσική εκδοχή του, και 60% στις βελούδινες κρέμες βαλσάμικου ξυδιού, έχει «πάρει φόρα» και αυτό φαίνεται τόσο από τα οικονομικά της μεγέθη, όσο και από την σταδιακή αύξηση του εξαγωγικού της δικτύου.

Στο τιμόνι της ιστορικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη χώρα μας επί 77 συναπτά έτη, βρίσκονται από το 2004 οι τρίτης γενιάς επιχειρηματίες, Χρήστος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι οποίοι έδωσαν άλλη πνοή λανσάροντας στην αγορά, μεταξύ άλλων, πικάντικες μουστάρδες, παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι σε μεγάλη ποικιλία υφών και γεύσεων, βελούδινες κρέμες βαλσάμικου ξυδιού, μια σειρά με αποξηραμένα φρούτα αλλά και μια σειρά βιολογικών προϊόντων.

Μιλώντας στο fortunegreece.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ ,Χρήστος Παπαδημητρίου, δηλώνει πως συνολικά οι πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό κινούνται αυξητικά κατά 20%, ωστόσο, τα οικονομικά μεγέθη θα κλείσουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς μπορεί οι κατηγορίες του βαλσαμικού ξυδιού και της μουστάρδας να κερδίζουν διαρκώς μερίδια αγοράς, από την άλλη πλευρά όμως φέτος κατεγράφη σημαντική υποχώρηση στον κλάδο της σταφίδας. Ωφελημένη βγήκε η γειτονική Τουρκία αφού η φετινή σοδιά σουλτανίνας ήταν μεγαλύτερη και η τιμή της ανταγωνιστικότερη συγκριτικά με την ελληνική.

Και αν στο παρελθόν η ελληνική αγορά απορροφούσε το 95% του τζίρου της Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ στηριζόμενη στην κορινθιακή σταφίδα, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι το 60% του τζίρου αντικατοπτρίζει τις πωλήσεις σε 35 χώρες.

Μεγάλο «στοίχημα» Ντουμπάι και Σαουδική Αραβία

Μεγάλο «στοίχημα» για τον Χρήστο αποτελεί η είσοδος στην πολλά υποσχόμενη αγορά του Ντουμπάι, στην οποία η εταιρεία του έχει τοποθετήσει τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μολονότι το βαλσάμικο ξύδι και η μουστάρδα δεν ανήκουν στις διατροφικές συνήθειες των Αράβων, ο Χρήστος «ποντάρει» πολύ στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς, όπως μας λέει, το 70% των κατοίκων της περιοχής είναι ξένοι – κυρίως Ευρωπαίοι- γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη αποδοχή του προϊόντος.

Βλέπουμε πολύ «ζεστά» την είσοδό μας στο Ντουμπάι. Το βαλσαμικό ξύδι δεν υπήρχε σαν κατηγορία, εμείς την ανοίξαμε, επομένως τα περιθώρια ανάπτυξης είναι αναμφίβολα μεγάλα. Έως το τέλος του 2016 στόχος μας είναι να προβούμε σε προωθητικές ενέργειες γνωριμίας με τους καταναλωτές, κυρίως μέσω τοποθέτησης σε salad bars. Οι πρώτες πωλήσεις έχουν ξεκινήσει σε Ομάν και Κουβέιτ και το επόμενο βήμα είναι η Σαουδική Αραβία. Η δυναμική αυτής της περιοχής είναι πολύ συγκεκριμένη. Διαθέτει μεγάλα υπερμάρκετ και αν καταφέρεις να μπεις σε αυτά έχει αυτομάτως πιάσει το σύνολο της αγοράς”.

Το «dream team”» των εξαγωγικών χωρών αποτελούν οι Τσεχία, Αγγλία, Φινλανδία, Κύπρος και Ρουμανία, με τον Χρήστο να υπογραμμίζει πως αν οι προσπάθειες στο Ντουμπάι αποδώσουν καρπούς, τότε οι πωλήσεις ενδέχεται να πιάσουν τα επίπεδα της ελληνικής αγοράς.

«Δυστυχώς οι Άραβες δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ελληνικά προϊόντα. Γνωρίζουν μόνο τη χύμα σταφίδα και τις ελιές. Δεν έχει ανοιχθεί ο δρόμος από μεγάλες ελληνικές εταιρείες».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ ήταν από τις πρώτες εταιρείες που εντάχθηκαν στο δίκτυο του «Ελλα-δικά μας», της ιδιωτικής, αυτοχρηματοδοτούμενης πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος, κινητοποιώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Το 2014 βραβεύθηκε δε από τηνEndeavor ως Top Job Creator του 2014, καθώς προχώρησε σε αύξηση κατά 200 άτομα του αριθμού των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας με τους οποίους συνεργάζεται και κατά 8 άτομα το προσωπικό της εταιρείας.

«Μέχρι τώρα ο καθένας πάλευε μόνος του. Το θετικό στοιχείο που έχει προκύψει με τη δημιουργία του “Ελλα-δικά μας” είναι πως αρκετές εταιρείες συναντιούνται μεταξύ τους συχνά, ανταλλάσσουν απόψεις, “ρίχνουν” ιδέες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συνεργασίες».

Σε εξέλιξη επενδυτικό project 2 εκατ. ευρώ

Όσο για τα άμεσα σχέδια της εταιρείας, ο Χρήστος αναφέρει πως η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο κάθε χρόνο να κυκλοφορούν στην αγορά 4-5 νέοι κωδικοί, ενώ ειδικό βάρος έχει πέσει στην υλοποίηση επενδυτικού project ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. «Οι προβλέψεις για την ελληνική αγορά είναι δύσκολες. Τα πράγματα κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή. Εμείς έχουμε αποφασίσει σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία να περιορίσουμε την έκθεσή μας στην ελληνική αγορά, όχι με το να μειώσουμε τις πωλήσεις, αλλά με το να αυξήσουμε τις εξαγωγές σε Τρίτες Χώρες».

Ο κ. Παπαδημητρίου δεν κρύβει πως τους πρώτους μήνες επιβολής των capital controls, η λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης επηρεάστηκε σημαντικά, ωστόσο, τα πράγματα πλέον έχουν εξομαλυνθεί και η εταιρεία έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς της. «Η αλήθεια είναι ότι μάθαμε να ζούμε με τα capital controls, αλλά πρέπει επιτέλους να αρθούν» τονίζει ο κ. Παπαδημητρίου.

Μέσα στον Αύγουστο ξεκίνησε η τοποθέτηση στην αγορά 2 νέων γεύσεων κρέμας βαλσαμικού , BBQ και Chili, ενώ το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει και μια νέα μουστάρδα με μέλι σε εύχρηστη συσκευασία squeeze.