To «συνώνυμο» της πιστοποίησης

To «συνώνυμο» της πιστοποίησης

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που επιτηρεί την τρόικα και προσπαθεί να φέρει πίσω στη χώρα τα ελληνικά μυαλά.

Σε περιβάλλον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, η ανάγκη για πιστοποιημένες γνώσεις γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Είναι εκείνο το «χαρτί» που θα δώσει προβάδισμα στους ικανότερους, ώστε οι γνώσεις και οι δεξιότητες τους να έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας.

Η PEOPLECERT είναι μια ελληνική εταιρεία διεθνούς εμβέλειας, η οποία προσφέρει περισσότερες από 500 αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις διεθνώς σε όλο το φάσμα των δεξιοτήτων και είναι πλέον συνώνυμο της πιστοποίησης.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη από γονείς εκπαιδευτικούς, ταυτισμένος με την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, εξηγεί στο Fortune Greece πώς κατάφερε να κάνει την εταιρεία του σημαντικό παίχτη στον κλάδο της πιστοποίησης και πώς η πληροφορική θα αλλάξει για πάντα τον κόσμο μας.

Η σχέση του Βύρωνα Νικολαΐδη με τις επιχειρήσεις μετράει πολλά χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν το 1987, όταν τον προσέγγισε η Merrill Lynch για να συνεργαστούν στην αγορά της Τουρκίας. Μια πρόταση που δύσκολα μπορούσε να αρνηθεί. «Έψαχναν να βρουν έναν άνθρωπο που να είναι έξυπνος, θα γνωρίζει καλά την τουρκική αγορά και τη γλώσσα και θα έχει το δικαίωμα να ταξιδεύει στη Τουρκία χωρίς πρόβλημα. Εγώ ήμουν απ’ τους ελάχιστους που διατήρησαν και τις δύο υπηκοότητες νομίμως και μιλούσα άπταιστα την τουρκική γλώσσα» εξηγεί.  Χρειάστηκε απλά μια σύσταση για να «ανοίξει» η πόρτα του επιχειρείν.

Ο Βύρων Νικολαΐδης,  αποφάσισε να αποχωρήσει απ’ τον Όμιλο το 1991, όταν ήταν ήδη καταξιωμένος στο συγκεκριμένο τομέα. Κάτι που για αρκετούς φάνταζε τρελό, αλλά εκείνος έψαχνε το επόμενο βήμα. Από τον κλάδο των επενδύσεων και της τραπεζικής θα περάσει στον κλάδο της ναυτιλίας – ένα σύντομο «ταξίδι» όμως γιατί κατάλαβε πώς δε τον γεμίζει.

Το «μικρόβιο» των εκπαιδευτικών γονιών του φαίνεται πώς είχε περάσει και σε εκείνον και έτσι αποφάσισε να φέρει τα «Future kids» στην Ελλάδα – ένα αμερικάνικο φραντσάιζ το οποίο δίδασκε σε παιδιά υπολογιστές. Ο Βύρων έπιασε το «παλμό» από νωρίς. Κατάλαβε σύντομα πώς κάποιος χωρίς γνώσεις υπολογιστή θα είχε περιορισμένες ευκαιρίες εργασίας. Και δεν έκανε λάθος.  Σήμερα οι βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ όπως το Word, το Excel το Power Point, δεν θεωρούνται απλά υποχρεωτικές, αλλά δεδομένες. Γνώσεις που πρέπει να πιστοποιούνται. Η εταιρεία του είχε ένα μεγάλο “pool” δυνητικών πελατών τους οποίους μπορούσε να πιστοποιήσει, γεγονός που τους ώθησε στο να μπουν επίσημα στον Τομέα της Πιστοποίησης.

Είχε προκύψει, όμως, ένα πρόβλημα. Μια εταιρεία που και εκπαιδεύει και πιστοποιεί μπορεί να ρισκάρει την εγκυρότητα της. Έτσι αποφάσισαν να εστιάσουν αποκλειστικά στην πιστοποίηση, ιδρύοντας την PEOPLECERT. Μετά από 15 χρόνια εμπειρίας, η εταιρεία έχει πλέον ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και δυναμική παρουσία διεθνώς, καθώς προσφέρει προγράμματα πιστοποίησης επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση.

Συγκεκριμένα ο Όμιλος  προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας μέσω 1.650 πιστοποιημένων εξεταστικών κέντρων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διασφαλίζει την ποιότητα της επιχειρηματικής λειτουργίας – για την οποία έχει λάβει τη διάκριση «Committed to Excellence» από τον Οργανισμό EFQM – με πρότυπα όπως το ISO 9001, το ISO 10002, το ISO 14001, το SA8000 και το ISO 27001.

Η PEOPLECERT έχει πιστοποιήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια άτομα σε 160 χώρες σε 10.000 εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως, διενεργώντας εξετάσεις σε 24 γλώσσες, από την Ουρουγουάη και την Κίνα ως τη Γροιλανδία και την ΑυστραλίαΜέσω της εταιρείας, επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο αναβαθμίζουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές και επιτυγχάνουν τους στόχους τους με διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, όπως το Quality Software Development, το ITIL®, το PRINCE2®, το COBIT®5, το ECDL, ISO, αλλά και ένα πρωτοποριακό σύστημα γλωσσομάθειας, το LanguageCert.

Το 2015, μάλιστα, η PEOPLECERT προχώρησε στην εξαγορά των δικαιωμάτων της πιστοποίησης γνώσεων της αγγλικής γλώσσας (ESOL) City & Guilds, του μεγαλύτερου βρετανικού οργανισμού πιστοποίησης, ενισχύοντας την  παρουσία της στη διεθνή αγορά και εξασφαλίζοντας τη διείσδυση στην αγορά πιστοποίησης και αξιολόγησης γνώσεων ξένων γλωσσών, σε παγκόσμιο επίπεδο«Δραστηριοποιούμαστε σε εκατοντάδες χώρες, το μεγαλύτερο όμως κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού μας βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου εργάζονται 200 άτομα» δηλώνει.

Διακόσια «ελληνικά μυαλά» όπως τα χαρακτηρίζει, αφού όλη η τεχνολογία των εξετάσεων και όλα τα συστήματα δομήθηκαν από ελληνική ομάδα. Ο Όμιλος απασχολεί επίσης εργαζόμενους σε γραφεία σε Κύπρο, Αγγλία, και οι υπόλοιποι εργάζονται ως πωλητές σε Ινδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική, Πολωνία, Ολλανδία κ.α. Μάλιστα το 95% των εργαζομένων είναι πτυχιούχοι και το 50% διαθέτει master και διδακτορικό. Από αυτά, το 90% είναι Έλληνες, ενώ υπάρχει και ίση ποσόστωση: 50% Άνδρες/50% Γυναίκες.

«Η δύναμή μας είναι το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης που αριθμεί περισσότερα από 50 στελέχη, τα οποία αναπτύσσουν εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες (Windows, MAC, iOS, Android) με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των εξετάσεων. Εξελίσσουν τα πληροφοριακά μας συστήματα για να μπορούμε να προσφέρουμε μια όσο το δυνατόν πιο φιλική εξεταστική εμπειρία, που συνάμα θα είναι αδιάβλητη και απόλυτα συμβατή με αυστηρά διεθνή πρότυπα. Η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία, μας βοήθησε ακόμα περισσότερο να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας» επισημαίνει.

Για τον Βύρωνα Νικολαΐδη η επιτυχία είναι αποτέλεσμα των τεσσάρων αξιών τους: Quality, innovation, passion και integrity, δηλαδή ποιότητα, καινοτομία, πάθος και ακεραιότητα. Αξίες οι οποίες προσδιορίστηκαν όταν το 2003 ο Όμιλος χάραξε τη νέα του στρατηγική, η οποία βασίστηκε σε όλο το προσωπικό, από τα κατώτερα ως τα ανώτερα κλιμάκια. «Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά μας έκανε αυτό που είμαστε σήμερα – μια ομάδα με έναν κοινό στόχο. Να γίνουμε ο «ηγέτης» στις πιστοποιήσεις.

Η PEOPLECERT έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα στελέχη σημαντικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών όπως: NASA, CIA, FBI, US Navy, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωκοινοβούλιο, UK Department for Education, UK Home Office, Deutsche Bank, IBM, Moody’s, Lloyds Bank, Hewlett-Packard, J.P. Morgan, Citigroup (Citibank), Credit Suisse, Barclays, VISA, NOKIA, BP, HSBC, Microsoft, Coca Cola, Danone, DHL, Egnatia Odos, Ford etc. Ο Βύρων Νικολαΐδης δε διστάζει να αστειευτεί μάλιστα λέγοντας πώς «εκείνος πιστοποιεί τη Τρόικα!».

Ποιο είναι το «μυστικό», λοιπόν, της επιτυχίας; Ο ίδιος δηλώνει πως προϋπόθεση είναι η σκληρή δουλειά – «χωρίς θυσίες δε γίνεται τίποτα» τονίζει.

Η Στροφή από την Ελλάδα στο Εξωτερικό

Το 2008 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον Όμιλο, με έσοδα από την ελληνική αγορά της τάξης των 16 εκατ. ευρώ (5 εκατ. EBITDA) και χωρίς τραπεζικά δάνεια. Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί (μέχρι σήμερα) από την PEOPLECERT σε προγράμματα ECDL, κανείς όμως δε μπορούσε να φανταστεί πώς η ελληνική οικονομία ήταν πιο εύθραυστη από ποτέ. «Με την παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών, ο στρατηγικός μας προσανατολισμός αλλάζει. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο άλλαξε. Τολμήσαμε να ξεκινήσουμε μια μεγάλη επένδυση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που θα μας επέτρεπαν την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στη διεθνή αγορά. Παρόλα αυτά, ο δρόμος από το 2009 και μετά δεν ήταν εύκολος» εκμυστηρεύεται.

Η PEOPLECERT ήταν πλέον έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό. Τουρκία, Πορτογαλία, Κίνα, Ινδία… Οι ξένες αγορές ήταν το μεγάλο στοίχημα. «Δεν υπήρχαν φορείς πιστοποίησης σε αυτές τις χώρες. Έπρεπε να βρούμε κατάλληλους ανθρώπους, να εκπαιδεύσουμε και να τους κρατήσουμε» επισημαίνει.

Το 2012 η κρίση θα χτυπήσει την εταιρεία και θα οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων κατά 60%, λόγω της ύφεσης, χωρίς ωστόσο, να η πτώση να μεταφραστεί σε μείωση του μεριδίου στην αγορά. «Αργά αλλά σταθερά καταφέρνουμε να μετασχηματίσουμε την PEOPLECERT,από μια εταιρεία που αναπτυσσόταν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, σε παγκόσμιο παίκτη, στη χειρότερη μάλιστα χρονική στιγμή για την οικονομία, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας. Είναι η χρονιά που ξεκινάει η συνεργασία με τον AXELOS και νέες “εξωστρεφείς” δραστηριότητες». Ο Βύρων Νικολαιδής έκανε αυτό που κάποιοι φοβούνται. Από την αρχή κινήθηκε «έξω απ’ το κουτί». Και συνέκρινε τον εαυτό του πάντα με τους καλύτερους, γιατί αυτοί ήταν οι ανταγωνιστές του.

Σήμερα το 92% των πωλήσεών προέρχονται από το εξωτερικό και μόλις το 8% του τζίρου προέρχεται από την ελληνική αγορά. Οι άνθρωποι “κλειδιά” βρίσκονται στον Όμιλο από την αρχή της επιχειρηματικής προσπάθειας, ενώ η βασική ομάδα έχει ενισχυθεί με σημαντικά στελέχη, όπως ο Δρ Μιλάνοβιτς κ.α. «Σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα η πιστοποίηση είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις» τονίζει.

Δεδομένης της μεγάλης αυτής απόκλισης δε θα μπορούσα να μη ρωτήσω, αν κάτι τέτοιο σημαίνει πώς οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για πιστοποιήσεις. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου μου εξηγεί πώς στην Ελλάδα της κρίσης συνέβη κάτι πρωτοφανές. Αντί να επενδύσουν περισσότερο στο εκπαιδευτικό κομμάτι, οι εταιρείες και ο κόσμος βάζει σε «δεύτερη μοίρα» την εκπαίδευση. Η μειωμένη, όμως, ζήτηση στην Ελλάδα δεν αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα ακριβώς γιατί η αγορά στην οποία απευθύνονται στο εξωτερικό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Σήμερα, ο Όμιλος έχει πρωταγωνιστική θέση στις  ΗΠΑ, καθώς η PEOPLECERT κατέχει πάνω από 50% της αγοράς στην έκδοση πιστοποιητικού ΙΤΙL (αφορά στην Τεχνολογία των Πληροφοριών, ένα πιστοποιητικό απαραίτητο για κάποιον που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με υπηρεσίες πληροφορικής), έχει αναλάβει τις εξετάσεις του βρετανικού δημοσίου σε συνεργασία με τον AXELOS (εταιρεία με συμμετοχή 51% της Capita και 49% του Αγγλικού Δημοσίου).

Σύμφωνα με το νέο πολυετές συμβόλαιο της αποκλειστικής συνεργασίας με τον AXELOS που υπογράφηκε, από τον Ιανουάριο του 2018 η PEOPLECERT θα είναι ο μοναδικός πάροχος εξετάσεων για επαγγελματικές πιστοποιήσεις, πιστοποιώντας πάνω από 500.000 επαγγελματίες ετησίως σε περισσότερες από 160 χώρες. Οι πιστοποιήσεις της AXELOS περιλαμβάνουν διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της διαχείρισης υπηρεσιών πληροφορικής, όπως το ITIL® , PRINCE2® και πολλά άλλα.

Tέλος το National Board of Medical ExaminersBME) των ΗΠΑ, αναγνωρίζει την PEOPLECERT ως φορέα που πληροί τις προδιαγραφές αξιοπιστίας και ασφάλειας, και παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα για την παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης ιατρικού προσωπικού. Στον τομέα αυτό, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Υγείας του Κατάρ, διεξάγουν εξετάσεις πιστοποίησης ιατρικού προσωπικού στο Κατάρ και στην Κούβα.

Το 2013 η εταιρία παύει να είναι εξαρτημένη από τις τεχνολογικές λύσεις τρίτων, αφού έχει πλέον μετασχηματιστεί σε μια εταιρεία που παράγει καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού στη διεθνή αγορά της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.

Η επιμονή στην Ελλάδα

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας που ισχύει στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο είναι άλλωστε σύνηθες και για μεγάλες εταιρείες της Αμερικής. Για τον Βύρωνα Νικολαΐδη ήταν προσωπικό στοίχημα η παραμονή στη χώρα. «Θέλω να βρίσκομαι στη χώρα μου, στην πατρίδα μου. Θέλω να επενδύσω στα νέα παιδιά και να συμβάλω στη μείωση της ανεργίας» τονίζει. Για εκείνον, τα ταλέντα της Ελλάδας είναι η «δύναμή» του. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεχίζει να είναι ο ηγέτης στον κλάδο του. Ανθρώπους που θα μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες με τον Όμιλο.

«Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου, όπως με βοήθησε εκείνη όταν δεν είχα τίποτα» δηλώνει. Η μεγαλύτερη πληγή για την Ελλάδα είναι η φυγή αρκετών νέων στο εξωτερικό, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς.  Η ομάδα της PEOPLECERT διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και προσπαθεί να εντοπίσει τους καλύτερους υποψήφιους, ειδικά τους Έλληνες του εξωτερικού, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα τους. «Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ως Όμιλος για να στηρίξουμε τη χώρα μας» δηλώνει κλείνοντας.

Εξ’ αποστάσεως Επιτήρηση: το Μέσο για την «εξαγωγή» σε 160 χώρες

H ομάδα της PEOPLECERT έχει έναν ακόμα λόγο για να υπερηφανεύεται. Είναι οι πρωτοπόροι παγκοσμίως στην επιτήρηση εξ’ αποστάσεως. Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει σε κάθε υποψήφιο, που διαθέτει υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο, να συμμετέχει online σε εξετάσεις από οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί μέσα από μια ασφαλή και αδιάβλητη διαδικασία.

Πώς λειτουργεί, όμως, η πλτφόρμα; Ο Βύρων Νικολαΐδης εξηγεί πώς μια web κάμερα και ένα ευαίσθητο μικρόφωνο ανιχνεύουν την παραμικρή κίνηση ή ήχο γύρω από τον εξεταζόμενο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παίρνει βοήθεια … κάτω από το τραπέζι, (από κινητό, κλπ.).

Το εξειδικευμένο λογισμικό που έχουν αναπτύξει «κλειδώνει» τον Η/Υ του υποψηφίου ώστε ο εξεταζόμενος να μη μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή για να αναζητήσει απαντήσεις στα ερωτήματα του τεστ. Όλη ο διαδικασία παρακολουθείται «ζωντανά» από έμπειρους επιτηρητές που βρίσκονται στα γραφεία της PEOPLECERT 24 ώρες το 24ωρο, ενώ παράλληλα κάθε ενέργεια του υποψηφίου (εικόνα και αλληλεπίδραση με τον Η/Υ) καταγράφεται για μελλοντική επιθεώρηση. Όπως εξηγεί, η εξ’ αποστάσεως επιτήρηση φαίνεται ότι είναι η τάση που θα υπερισχύσει στ πανεπιστήμια, αφού με αυτό τον τρόπο η διαδικασία των εξετάσεων θα γίνει πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Ένας από τους πρωτοπόρους σε αυτό το κομμάτι είναι το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η PEOPLECERT μάλιστα έχει ήδη καταθέσει τη πρόταση της για τον διαγωνισμό και το σύστημα που τελικά θα μπει στις αμερικανικές πανεπιστημιακές αίθουσες. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλέψεις στις εξετάσεις όταν επιτηρείσαι από τον υπολογιστή» τονίζει.

Όσο για το αν θα μπορούσε ένα τέτοιο σύστημα να ισχύει και στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Νικολαΐδης εμφανίζεται διστακτικός αλλά δε χάνει την ελπίδα του πώς αν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προαναγγελθεί είναι ο πλέον κατάλληλος φορές για να αναλάβει την επιτήρηση των εξετάσεων.

Το μεγάλο στοίχημα της γλωσσομάθειας

Ο Βύρων Νικολαΐδηςς δεν επαναπαύεται και ψάχνει διαρκώς ποια θα είναι η επόμενη του κίνηση, η επόμενη μεγάλη αγορά. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως στον τομέα της πιστοποίησης είναι η γλωσσομάθεια. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο προχωράνε και σε μια εξαγορά.

Ήδη έχουν εξαγοράσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα και όλα τα assets σχετικά με την αγγλική γλωσσομάθεια και με την εξαγορά της πιστοποίησης City & Guilds, η PEOPLECERT εξασφαλίζει τη διείσδυση στην αγορά πιστοποίησης και αξιολόγησης γνώσεων ξένων γλωσσών, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Επιπλέον ο Όμιλος “έσπασε” το μονοπώλιο του Bρετανικού Συμβουλίου και διενεργεί πλέον τις εξετάσεις του IELTS στην Ελλάδα.

Επίσης, το νέο προϊόν LanguageCert, αποτελεί μια παγκόσμια λύση πιστοποίηση γλωσσομάθειας που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί ισότιμα τους ήδη διεθνώς καταξιωμένους παίκτες. «Σε λίγα χρόνια θα χουμε 10 γλώσσες και θα γίνουμε ένας απ’ τους πιο ισχυρούς παίχτες στο τομέα της γλωσσομάθειας παγκοσμίως», τονίζει.

Ενώ αποκάλυψε πώς εκτός απ’ την αγγλική γλώσσα, η PEOPLECERT αναμένεται σύντομα να αναλάβει την πιστοποίηση και της ισπανικής γλώσσας! Με πρόθεση επέκτασης σε όλες τις βασικές γλώσσες, η PEOPLECERT θα τολμήσει για μία ακόμα φορά: καθώς ήδη σχεδιάζει πιστοποιητικό γλωσσομάθειας νέων και αρχαίων ελληνικών αλλά και ειδική ψηφιακή πλατφόρμα διάσωσης σπάνιων γλωσσών και διαλέκτων από όλο τον κόσμο.

Πληροφορική: Η λύση στην ανεργία

Ο κ. Νικολαΐδης μετρά πάνω από 10 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής. Με την ιδιότητα του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και εκπροσωπώντας περισσότερο από μισό εκατομμύριο πληροφορικούς από 33 χώρες της ΕΕ συμμετέχει πολύ ενεργά σε πρωτοβουλίες  που σχηματοποιούν το μέλλον της πληροφορικής σε Ελλάδα και την ΕΕ. Τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της πληροφορικής σήμερα και πώς θα ανοίξει χιλιάδες θέσει εργασίας.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που το πρόβλημα της ανεργίας είναι τεράστιο, η ενασχόληση των νέων με τη πληροφορική είναι η λύση. Εμπνευστής ενός πρωτοποριακού προγράμματος, που δίνει  με σύμμαχο την Τεχνολογία διέξοδο στη νεανική ανεργία αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας με εκείνες της αγοράς δημιουργώντας τη Συμμαχία για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (Alliance For Digital Employability,www.afdemp.org).

Πρόκειται για μια ισχυρή σύμπραξη που ξεκίνησε τη δράση της από το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα, το οποίο εξασφαλίζει στους υποψηφίους μετά την εντατική, 14 εβδομάδων, εκπαίδευσή τους στον προγραμματισμό, εργασία στις κορυφαίες εταιρίες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα!

Σήμερα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας σε σχέση με τους πληροφορικούς που υπάρχουν είναι κατά 400.000 περισσότερες – θέσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα αναγκών όπως εκείνες έχουν προκύψει.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον των νέων στο πεδίο των νέων τεχνολογιών. Καθώς οι ανάγκες πανευρωπαϊκά μεγαλώνουν, μια ισχυρή ομάδα Ελλήνων προγραμματιστών, πιστεύει  ότι μπορεί να δώσει τη λύση και στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά κυρίως στην ελληνική αγορά εργασίας.

Στην προσπάθεια αυτή, δεν είναι μόνος. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί με διεθνή ακτινοβολία , όπως οι Διομήδης Σπινέλλης, Γιώργος Δουκίδης, Κατερίνα Πραματάρη και Πάνος Λουρίδας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος της ΗΕPIS Νίκος Φαλδαμής, παράγοντες της αγοράς, πάνω από 40 σημαντικές εταιρίες και επιχειρηματικοί φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους.