Χρήστος Χαρπαντίδης: O ισχυρός μας πυρήνας μάς καθιστά ανθεκτικούς παντός καιρού

Χρήστος Χαρπαντίδης: O ισχυρός μας πυρήνας μάς καθιστά ανθεκτικούς παντός καιρού
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος, εξηγεί πώς ο σκοπός της εταιρείας διαμορφωνόταν πάντοτε από την επιλογή να λειτουργεί προς το καλύτερο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι διεθνείς εξελίξεις, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών, η παγκόσμια οικονομία και η επιχειρηματικότητα αλληλοεπιδρούν με πρωτοφανή τρόπο. Ανατρέπουν τη μεταπολεμική λογική των κανόνων της αγοράς και καθιστούν τη διαχείριση κρίσεων τη νέα κανονικότητα.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και δυναμικά μεταβαλλόμενο σύστημα νευρώνων, το οποίο δημιουργεί συνεχώς νέους συσχετισμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στο εξωτερικό περιβάλλον. Για να μπορεί ένας σύγχρονος οργανισμός να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα ζητήματα χρειάζεται εξωστρεφή αντίληψη, σύνθεση δυνάμεων και τόλμη. Αντίληψη πέραν των δικών του γεωγραφικών ή επιχειρηματικών συνόρων, σύνθεση δυνάμεων ως βασική προϋπόθεση διαχείρισης σύνθετων προκλήσεων, και τόλμη για να συνεχίσει να προχωρά, ξεπερνώντας το ρίσκο της αδράνειας.

Είναι, όμως, αυτές οι προϋποθέσεις αρκετές για να διαχειριστούμε ως επιχειρηματίες μια τόσο ευμετάβλητη συνθήκη; Μάλλον όχι. Χρειαζόμαστε και μια σταθερά, ένα σημείο αναφοράς, έναν ισχυρό πυρήνα. Στη δική μας περίπτωση, αυτός ο πυρήνας εδράζεται σε τρία βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους μας, τον σταθερό σκοπό μας και τη διαχρονική σύνδεσή μας με την κοινωνία. Οι άνθρωποί μας, η κύρια δύναμή μας, εντός και εκτός του εργοστασίου μας, οι οποίοι συνθέτουν, σε όλη την Ελλάδα, ένα πολυδιάστατο οικοσύστημα που εκτείνεται στην παραγωγή, την επιστήμη και τη διοίκηση.

Ο σκοπός μας διαμορφωνόταν πάντοτε από την επιλογή μας να λειτουργούμε προς το καλύτερο.

Και, τέλος, η σύνδεσή μας με την κοινωνία, για να δημιουργούμε αξία πέρα από εμάς και να πράττουμε για το σύνολο.

Όταν διαθέτεις αυτόν τον πυρήνα, αυτά τα τρία σημαντικά στοιχεία, όπως συμβαίνει στη δική μας περίπτωση, αντιμετωπίζεις κάθε συνθήκη με ανθεκτικότητα και λειτουργείς παντός καιρού.

Με αυτό το σημείο αναφοράς αποφασίσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα να μετασχηματιστούμε, σταματώντας για πάντα την παραγωγή τσιγάρων. Κινηθήκαμε κόντρα στο ρεύμα, φέρνοντας στην Ελλάδα μια επένδυση που, όπως αποδείχθηκε, λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την οικονομία, τις εξαγωγές, την εργασιακή απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, μέχρι σήμερα, έχουμε επενδύσει ήδη περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα που έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στις προοπτικές της βιομηχανίας στη χώρα μας. Με επίκεντρο την καινοτομία, τις συνεχείς επενδύσεις, την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του, στηρίζουμε τη χώρα μας σε κάθε δυσκολία και δίνουμε με πράξεις το «παρών» στις ανάγκες της.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Χρήστου Χαρπαντίδη με την Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022.

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα