Από τις Aston Martin ως τη βότκα – Μαρτίνι: Η τοποθέτηση προϊόντων στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ

Από τις Aston Martin ως τη βότκα – Μαρτίνι: Η τοποθέτηση προϊόντων στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ
Skyfall 2012 Real Sam Mendes Daniel Craig. Collection Christophel © Eon Productions / B23 (Photo by Eon Productions / B23 / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP) Photo: AFP
Από τη θρυλική Aston Martin μέχρι το αγαπημένο του Martini, ο Μποντ ήταν πάντα λάτρης των brands. Στα μυθιστορήματα του Ίαν Φλέμινγκ αναφέρεται το τζιν Gordon, η Bentley, ακόμα και τα τσιγάρα Moreland. Επομένως, η τοποθέτηση προϊόντων ήταν από την αρχή στοιχείο του franchise.

Γνωστός τόσο για τη συχνά επαναλαμβανόμενη και χαρακτηριστική φράση του, “shaken, not stirred” όσο και για τα γεμάτα δράση κατορθώματα του, ο φανταστικός χαρακτήρας Τζέιμς Μποντ είναι ένας περίφημος δεινός πότης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical Journal of Australia, εξετάστηκε και ποσοτικοποιήθηκε ο αριθμός ποτών που καταναλώνει ο 007 σε κάθε ταινία του. Παράλληλα, μελετήθηκαν και οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειές του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι οποίες λειτουργούν ως αντανάκλαση της γενικότερης αλλαγής στάσης απέναντι στο αλκοόλ και το κάπνισμα. Ωστόσο, το συμπέρασμα των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, έχοντας αναλύσει ταινίες από το 1962 έως το 2015, είναι ότι ο μυστικός πράκτορας είχε πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με το ποτό.

Εκτός όμως από την κατανάλωση αλκοόλ, η μελέτη εξέτασε και τις τοποθετήσεις προϊόντων σε ταινίες Μποντ, και η αλήθεια είναι πως η ποσότητα των brands που κάνουν την εμφάνισή τους έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τότε που ο 007 πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες μας.

Πηγή: Statista