Μπέιλ από «χρυσάφι»

Μπέιλ από «χρυσάφι»

Όταν το ποδόσφαιρο συνάντησε το μάρκετινγκ η λογική χάθηκε. Αντίθετη γνώμη έχουν οι 10 πιο ισχυροί οικονομικά σύλλογοι.

Του Τάσου Ζάχου

Δέος αλλά και ταυτόχρονα μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η επικείμενη μεταγραφή του Ουαλού άσου της Τότεναμ Γκάρεθ Μπέιλ στην Ρεάλ Μαδρίτης. To συνολικό κόστος της μεταγραφής αναμένεται να αγγίξει τα 230 εκατ. ευρώ, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ακριβή όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Πώς προκύπτουν αυτά τα χρήματα; H Τότεναμ έχει συμφωνήσει με την Ρεάλ στα 100 εκατ. ευρώ , ενώ ο Μπέιλ θα λαμβάνει για τα επόμενα έξι χρόνια 9 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η ισπανική νομοθεσία που απαιτεί φόρο 52%, ενώ το συνολικό κόστος της μεταγραφής ανεβαίνει στα 230 εκατ. ευρώ αν υπολογιστούν και οι υπόλοιπες αμοιβές, όπως του εκπροσώπου του παίκτη.

Όλα αυτά σε μια Ισπανία, η οποία πλήττεται από την ύφεση και μετράει 4,7 εκατ. ανέργους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εργασίας τον Ιούλιο. Μάλιστα η ανεργία στους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών αγγίζει το 56%, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,8 εκατομμύριο οικογένειες με ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.

Διαβάστε ακόμη: Μία χώρα υπό αφανισμό

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όμως είδε και το 2012 τα έσοδα του να αυξάνονται παρά την κρίση στην Ευρωζώνη, με τις μεγάλες ομάδες να «ανοίγουν» αγορές όπως αυτές της Ασίας και των ΗΠΑ, κλείνοντας συμφωνίες πολλών εκατ. ευρώ με μεγάλες εταιρείες.

Με αφορμή την περίπτωση Μπέιλ , πάμε να δούμε τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα με βάση τα στοιχεία του Football Money League της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για το 2012.