Μία χώρα υπό αφανισμό

Μία χώρα υπό αφανισμό

Πώς η οικονομική κρίση οδηγεί σε πληθυσμιακό μαρασμό την Ισπανία.

Τα παιδιά λιγοστεύουν και οι ηλικιωμένοι πληθαίνουν. Με απλά λίγα, η Ισπανία απειλείται με αφανισμό! Σε κάθε περίπτωση, η χώρα με την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα έχει μεταλλαχθεί μέχρι το 2050 στο ΚΑΠΗ της Ευρώπης, έχοντας τον πιο γηρασμένο πληθυσμό.

Υπολογίζεται ότι, τότε, οι 90ρηδες θα αντιστοιχούν στο 80% των κατοίκων! Μοιραία, οι θάνατοι θα είναι δραματικά περισσότεροι από τις γεννήσεις. Κι εξίσου μοιραία, η χώρα θα ξεμένει ολοένα και περισσότερο από εργατικά χέρια.

Θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση; Η απάντηση είναι πολύ δύσκολα, μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που τρέπει τους νέους σε μετανάστευση και τους μετανάστες σε φυγή.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε επιπλέον χρόνια υψηλής ανεργίας στην Ισπανία

Ακόμη και στα καλά χρόνια της κίβδηλης ισπανικής ευημερίας -που λίγο πολύ κράτησε 15 χρόνια, με την φούσκα των κατασκευών- η μαζική εισροή μεταναστών δεν άμβλυνε την εγχώρια δημογραφική κρίση, αν και θα μπορούσε.

Μέσα στο 2012, καταγράφηκαν 453.637 γεννήσεις, 3.9% λιγότερες συγκριτικά με το 2011 και μείον 12.8% σε σχέση με την τελευταία χρονιά της ισπανικής ευμάρειας, το 2008. To 20% των φετινών γεννήσεων ήταν από γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής.

Σήμερα, σε κάθε Ισπανίδα αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 1,34 παιδιά. Η οικονομική δυσπραγία, εν τω μεταξύ, καθυστερεί ολοένα και περισσότερο τα σχέδια των νεαρών Ισπανών για τη δημιουργία οικογένειας.

Ο μέσος όρος ηλικίας για μία Ισπανίδα που αποκτά το πρώτο της παιδί έχει αυξηθεί στα 31,6 έτη. Αλλά και αυτή η πληθυσμιακή κατηγορία -σχολιάζει η ισπανόφωνη εφημερίδα Clarin– τείνει να εξαφανιστεί.