Οι δέκα εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών

Οι δέκα εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών

Δημοφιλείς στην εποχή τους και θρυλικές μέχρι σήμερα, έσπασαν τα ταμεία και έμειναν στην ιστορία.

του Κώστα Φαρμάκη

Το ότι ο κόσμος, παρά την έξαρση του online sharing, συνεχίζει να στηρίζει τον κινηματογράφο είναι εμφανές από το κοινό που εξακολουθεί να πηγαίνει στις αίθουσες. Μόνο στις ΗΠΑ πωλούνται γύρω στα 1,3 δισ. εισιτήρια το χρόνο (κατά μέσο όρο), αριθμός που μένει σχεδόν σταθερός εδώ και 20 χρόνια.

Οι ταινίες blockbuster είναι κάτι σαν «μηχανές παραγωγής» εισιτηρίων και το ενδιαφέρον είναι πως, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guiness, οι δέκα εμπορικότερες μοιράζονται σχεδόν αρμονικά στις δεκαετίες και καλύπτουν σχεδόν όλα τα είδη. Από θρίλερ (Jaws) μέχρι οικογενειακό μιούζικαλ (Μελωδία της Ευτυχίας) και από διαστημική περιπέτεια (Πόλεμος των Άστρων) μέχρι κινούμενα σχέδια (Χιονάτη).

Τα ποσά κάθε ταινίας είναι υπολογισμένα σε σημερινές τιμές και περιλαμβάνουν μόνο τα έσοδα από εισιτήρια σε αίθουσες. Δεν υπολογίζονται, δηλαδή, πωλήσεις DVD, αξεσουάρ, memorabilia και άλλα που μπορεί να φέρουν πολλά περισσότερα έσοδα – το Cars της Pixar, για παράδειγμα, έβγαλε 20 φορές περισσότερα χρήματα από την πώληση αναμνηστικών από όσα στις προβολές του.

Πάμε να τις δούμε μαζί με τα original trailer της εποχής τους