Δέκα ξεχωριστά malt ουίσκι

Δέκα ξεχωριστά malt ουίσκι

Αυθεντικά, με αρώματα και γεύση που συναρπάζουν. Ό,τι πρέπει για το κρύο και το τέλος της χρονιάς!

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν πέντε αιώνες από την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση ουίσκι –πού αλλού, στη Σκωτία-, όμως οι παραδόσεις συνεχίζονται χωρίς σημαντικές αλλαγές μέχρι και σήμερα.

Malt ουίσκι ονομάζεται το προϊόν απόσταξης που προέρχεται από το βράσιμο της βύνης με νερό πηγής που συνήθως βρίσκεται δίπλα στο αποστακτήριο. Αποτελεί την πρώτη απόσταξη η οποία έπειτα είτε θα αναμειχθεί με άλλα malt δημιουργώντας το γνωστό blended, είτε θα εμφιαλωθεί ως έχει. Η γεύση και τα αρώματα κάθε malt ουίσκι εξαρτώνται από την ποιότητα του κριθαριού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού, και το μέγεθος και το σχήμα του αποστακτικού άμβυκα. Το προϊόν της απόσταξης μπαίνει σε δρύινα βαρέλια για ωρίμανση και παλαίωση για τουλάχιστον τρία χρόνια, με ανώτερο όριο τα 50.

Malt ουίσκι κάτω των δέκα ετών δεν υπάρχουν στην αγορά, ενώ, παραδοσιακά, τα καλύτερα της κατηγορίας τους παράγονται στη Σκωτία και την Ιρλανδία. Παρότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι καλύτερο, το malt ή το blended», τα malt ουίσκι έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο «αυθεντική» γεύση.

Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα malt της αγοράς.