Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμα

Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμα

Ποιος είπε ότι το γυναικείο φύλο τα περιμένει όλα από τους άνδρες; Διαβάστε το Α' μέρος του αφιερώματος του FortuneGreece.com.

Της Τέτας Καραμπίνη

Γυναίκες – Άνδρες: Τελικά είναι πιο πολλά αυτά που χωρίζουν τα δύο φύλα ή που τα ενώνουν;

Σε μια προσπάθεια να βρεις τις απαρχές του φιλελευθερισμού θα φτάσεις πίσω στην περίοδο του Διαφωτισμό, με στοχαστές όπως οι Λαίδη Mary Wortley Montagu και Μαρκήσιος de Condorcet να είναι υπέρμαχοι της γυναικείας εκπαίδευσης και στη Γαλλική επανάσταση (Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών 1791) ένα κίνημα το οποίο οργανώθηκε – όμως – κυρίως τον 19ο αιώνα μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες για την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων – όπως η ψήφος και η εκπαίδευση.

Χρόνια αργότερα, δε μπορούμε να πούμε αν οι γυναίκες είναι ισότιμες των ανδρών – καθώς πάντα θα υπάρχουν βιολογικές διαφορές – κανείς, όμως, δε μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη των γυναικών εν έτει 2013.

Αυτή την εβδομάδα οι γυναίκες είχαν τη τιμητική τους. Με πρωταγωνίστριες την 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, τη φετινή νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου Ζαχάρωφ και υποψήφια Νόμπελ Ειρήνης 2013 προασπίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη ζωή, την 82χρονή Αλις Μονρό, που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Τζίνι Ρομέτι, την Ίντρα Νόι και τις άλλες κυρίες που απαρτίζουν την δεκάδα των πιο επιτυχημένων γυναικών για το 2013 σύμφωνα με το αμερικάνικο Fortune.

Οι γυναίκες, όμως, δε διαπρέπουν μόνο τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό, ετοιμάσαμε μια λίστα για εσάς με τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν από γυναίκες.

Δοκιμάστε τις γνώσεις σας.