Οι καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση

Οι καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση

Εκεί όπου οι διαδικασίες είναι απλές, γρήγορες και μπορείς να ξεκινήσεις να πουλάς από την επόμενη μέρα.

Του Κώστα Φαρμάκη 

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία ακούμε συνεχώς πως είναι εύκολο πλέον να ιδρύσει κανείς εταιρεία σε άλλη χώρα από εκείνη της διαμονής του και ότι η επέκταση μιας επιχείρησης εκτός συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για να «απογειωθούν» οι δουλειές της.

Το πρώτο που εξετάζει ένας επιχειρηματίας είναι αν υπάρχει αγορά για το προϊόν του στη συγκεκριμένη χώρα. Το αμέσως επόμενο είναι πόσο «φιλικό» είναι το περιβάλλον εκεί και τι διαδικασίες χρειάζονται για να αποκτήσει παρουσία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ερευνά τις διαδικασίες που απαιτούνται σε κάθε χώρα για την έναρξη μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τα βήματα που χρειάζονται, το κόστος ίδρυσης σε φόρους και παράβολα, καθώς και το απαιτούμενο κεφάλαιο, και δημοσιεύει τα συμπεράσματά της.

Μόλις μία δυτικοευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα! Τρεις πρώην «ανατολικές», μία αφρικανική και τέσσερις από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (οι… γνωστοί συνήθεις ύποπτοι).

Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 146 ανάμεσα σε 185 χώρες (11 βήματα για την ίδρυση και περίπου 3.700 € κόστος), πράγμα όχι και τόσο φοβερό αν συνεκτιμήσει κανείς πως η Κίνα βρίσκεται στη θέση 151, η Ισπανία στην 136 και η Τσεχία στην 140.

Φυσικά, όπως θα δούμε, η ευκολία ίδρυσης δεν σημαίνει πάντα και ευκολία στην καθημερινή λειτουργία.

Ας δούμε ποιοι είναι στην κορυφή!