Τα αουτσάιντερ που «απειλούν» τον Σόιμπλε

Τα αουτσάιντερ που «απειλούν» τον Σόιμπλε

Αν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι το απόλυτο φαβορί να παραμείνει στη θέση του, πολλά θα εξαρτηθούν από την κάλπη.

Της Έλλης Πάνου

«Στο Λονδίνο λένε ως αστείο ότι η Ευρώπη έχει τώρα δυο πρωτεύουσες. Η πρώτη είναι το Βερολίνο και η άλλη…η Φρανκφούρτη», σχολίαζε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Έτσι τώρα, στην Ελλάδα περιμένουν μετά τις εκλογές ανακούφιση για το χρέος και στην Ισπανία υποθέτουν ότι στις 23 Σεπτεμβρίου θα λυθεί το πρόβλημα με τα τοξικά τραπεζικά δάνεια, που απειλεί να βουλιάξει την χώρα. Στη Γερμανία, όμως, κανείς δεν ανησυχεί. Κανείς δεν ρωτάει εάν υπάρχουν φρέσκιες ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κανείς δεν σκέφτεται εάν μια ρευστοποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Κανείς δεν μιλάει για την αρχιτεκτονική μιας νέας Ευρώπης που θα απέτρεπε μια νέα κρίση…».

Όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα περιμένουν, πάντως, το νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, το τρίτο πιο ισχυρό άνθρωπο της χώρας και ίσως και της Ε.Ε, μετά την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ποιος μπορεί να είναι αυτός;

Διαβάστε ακόμη: Ισχυρή εντολή ζητά η Άνγκελα Μέρκελ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι «ποντάρουν» στους Σοσιαλδημοκράτες, ελπίζοντας ότι η Μέρκελ θα αναγκαστεί τελικά να σχηματίσει «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD που είναι πιο φιλο-Ευρωπαϊκό κόμμα και πιο ευνοϊκά διακείμενο στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, απ’ότι οι νυν σύμμαχοι της, Φιλελεύθεροι. Οι πιθανότητες μιας απογοήτευσης είναι μεγάλες, προειδοποιούν αναλυτές, δεδομένου ότι στο «παζάρι» που θα αρχίσει την Δευτέρα, οι υποψηφιότητες για το υπουργείο Οικονομικών που θα συζητηθούν είναι αρκετά συγκεκριμένες.

Πάμε να τις δούμε