Τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα

Τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα

Ποιες δουλειές προσφέρουν ηρεμία και καθόλου... αδρεναλίνη.

Του Κώστα Φαρμάκη

Καμία δουλειά δεν είναι παντελώς απαλλαγμένη από στρες. Ωστόσο υπάρχουν μερικές που είναι λιγότερο στρεσογόνες από τις άλλες. Η αμερικανική εταιρεία επιλογής προσωπικού CareerCast ερεύνησε τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και κατέληξε στα επαγγέλματα με τα οποία ο εργαζόμενος ή ο επαγγελματίας μπορεί να… κοιμάται ήσυχα το βράδυ.

Τα μισά τουλάχιστον από αυτά απαιτούν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο, για κάποια μάλιστα χρειάζεται και διδακτορικό. Αλλά υπάρχουν πάντα και εκείνα που χρειάζεται μόνο όρεξη και ταλέντο, όμως και το εισόδημα είναι μέτριο. Οι παράγοντες που κάνουν ένα επάγγελμα στρεσογόνο είναι αρκετοί. Ενδεικτικά, μερικοί από αυτούς είναι: συνεχή ταξίδια, έλλειψη εξέλιξης, σφιχτές προθεσμίες, εσωτερικός ανταγωνισμός, σωματική κούραση, κίνδυνος για τη ζωή τη δική σου ή των άλλων, επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον, επαφή με το κοινό κ.ά.

Η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη το οικονομικό στρες που μπορεί να έχει ένας εργαζόμενος ή επαγγελματίας επειδή δεν πάνε καλά οι δουλειές, χρωστάει στην εφορία κ.λπ. και αυτό επειδή δεν έχει να κάνει άμεσα με το αντικείμενο της δουλειάς.

Δείτε αντίθετα: Tα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα

Επιπλέον, κάποιοι θα διαφωνήσουν με συγκεκριμένα συμπεράσματα της έρευνας αφού κάποια από τα επαγγέλματα που αναφέρονται εδώ δεν δείχνουν, με την πρώτη ματιά, να είναι και τόσο… ανέμελα.

Ας δούμε τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα, σύμφωνα πάντα με την CareerCast, μαζί με στοιχεία παρατηρήσεις για την αντίστοιχη ελληνική αγορά εργασίας.