Τζόρτζια Μελόνι: Η φασιστική ιδεολογία, η σχέση της με τον Μπερλουσκόνι και οι υποσχέσεις για το μέλλον της Ιταλίας

Τζόρτζια Μελόνι: Η φασιστική ιδεολογία, η σχέση της με τον Μπερλουσκόνι και οι υποσχέσεις για το μέλλον της Ιταλίας
epa10206666 Giorgia Meloni at the headquarters of the Brothers of Italy (Fratelli d'Italia) in Rome, Italy, 25 September 2022. Italy held a general snap election on 25 September following its prime minister's resignation in July. Final results are expected to be announced on 26 September. EPA/ETTORE FERRARI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας και πώς κατάφερε να φτάσει στην εκλογική της νίκη.  

Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος “Αδέλφια της Ιταλίας” (Fratelli d’Italia, FdI), πρόκειται να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας μετά τη νίκη της στις εκλογές. «Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», δήλωσε η Μελόνι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό.

Τα προσωρινά αποτελέσματα έδωσαν στα “Αδέλφια της Ιταλίας” περίπου 26% των ψήφων, με τον δεξιό συνασπισμό της -που περιλαμβάνει επίσης τη Lega του Matteo Salvini και τη Forza Italia του Silvio Berlusconi- να κερδίζει περίπου το 41-45% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι μετά τη Σουηδία, η ακροδεξιά πετυχαίνει μια νέα νίκη στην Ευρώπη. Η Ιταλία βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιμέτωπη με την άνοδο ενός μεταφασιστικού κόμματος στην εξουσία.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν περίπου στο 63,91%, χαμηλό ρεκόρ, και εννέα μονάδες λιγότερο σε σχέση με τη συμμετοχή του 2018, με τα επίπεδα των ψηφοφόρων να είναι ιδιαίτερα χαμηλά στη Σικελία και σε άλλες νότιες περιοχές. Τα “Αδέλφια της Ιταλίας” έγιναν αντιπολίτευση το 2018 και βρέθηκαν απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις από τότε. Επιβλήθηκαν ως η κυρίαρχη εναλλακτική και είδαν το ποσοστό τους να απογειώνεται από το 4,3% που έπιασαν πριν από τέσσερα χρόνια.

«Αυτή είναι μια νύχτα περηφάνιας για τα “Αδέλφια της Ιταλίας”, όμως πρόκειται για ένα σημείο εκκίνησης, όχι μια γραμμή τερματισμού», είπε στους υποστηρικτές της.

Η επιτυχία της Μελόνι έχει πυροδοτήσει ανησυχίες σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς τα “Αδέλφια της Ιταλίας” συνδέονται με ένα μεταπολεμικό κίνημα που προέκυψε από το Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ωστόσο, η ίδια προσπάθησε να αμβλύνει την εικόνα της ενόψει των εκλογών, μειώνοντας τη ρητορική του κόμματός της κατά της ΕΕ και τονίζοντας την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Στην παρακάτω λίστα θα δούμε ορισμένες σημαντικές στιγμές από την πορεία της Τζόρτζια Μελόνι μέχρι την πρωθυπουργία.